10-те най-известни картини на Винсент ван Гог (ГАЛЕРИЯ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

След себе си художникът оставя повече от 900 картини и 1000 рисунки, които светът оценил едва след смъртта му

Когато говорим за постимпресионизъм, веднага на първо място се сещаме за невероятния Ван Гог. Художникът се ражда през 1833 година в семейство на пастор. Имал роднини търговци на произведения на изкуството, затова първоначално се насочил именно към тази професия, но установил, че търговията не му се удава. По съвет на брат си Тео започнал да изучава изобразително изкуство.

Ван Гог се записал в художествената академия в Брюксел. След като се дипломирал, негов чичо му възложил да нарисува серия от картини, но не останал доволен от качеството им. Това било едно от първите големи разочарования за художника, за съжаление не и последното.

Винсент решава да се премести в белгийския град Антверпен. Художникът често гладувал, за да може да си купува бои и платна за своите произведения. Постепенно нищетата и трудностите започнали да разклащат здравето му.

През 1886 година художникът се мести в Париж. Във френската столица се запознал с много художници, но здравето му продължило да се влошава, което го принудило да се премести в старинния град Арл. Там поканил да му гостува френският живописец Гоген, на когото Винсент се възхищавал безпрекословно. Гоген откликнал на поканата, но по време на престоя си французинът се държал високомерно и арогантно, което довело Винсент до един от най-тежките му психически сривове, при който в миг на лудост отрязал лявото си ухо.

След този инцидент бил настанен в приют за душевно болни. След това Ван Гог продължил да твори в близост до Париж, но живеел все по-бедно, творбите му били отричани от критиците, светът се сгромолясвал с пълна сила за художника.

На 29 юли 1890 година, едва на тридесет и седем, Ван Гог се прострелял смъртоносно с пистолет, оставяйки след себе си повече от 900 картини и 1000 рисунки, които светът оценил едва след смъртта му. Днес те са смятани за едни от великите художествени произведения в света.

10. „Цъфнали бадеми“, 1890 година

В началото на 1890 година Винсент ван Гог научава радостната вест, че е станал чичо. Брат му Тео дори кръщава сина си на художника. Като подарък за племенника си, художникът започва да рисува една от най-известните си творби „Цъфнали бадеми“, търсейки символизма на цветовете в клонките на бадема като ново начало за бебето Винсент. Картината може да бъде видяна в музея на Ван Гог в Амстердам.

9. „Житно поле с кипариси“, 1889 година

Платното „Житно поле с кипариси“ Ван Гог рисува, след излизането си от санаториума за душевно болни в Сен Реми. Ван Гог разглежда този слънчев пейзаж, като едно от най-добрите си произведения и повтаря структурата три пъти. Първият вариант на „Житно поле с кипариси“ е само с молив и се намира в Музея на Ван Гог в Амстердам. Втората картина на кипарисите е рисувана през юли 1889 година, а третата картина от серията е завършена през септември същата година.

8. „Спалня от Арл“, 1888 година

Бягайки далеч от неразбиращите творчеството му парижки художници и критици, художникът наема ателие в Арл, Южна Франция, което нарича „Жълта къща“ заради цвета, с който е боядисана фасадата. Липсват му пари за мебели затова месеци наред помещенията остават празни. Бедният интериор вдъхновява художника да нарисува шедьовъра “Спалня в Арл“. Заради влагата в къщата боите на картината скоро започват да се ронят. За да намали въздействието на морската влага, художникът бил принуден да я покрива с вестници. Така на нея се появило и печатарско мастило. Картината има три варианта – единият се пази в Музея на Ван Гог в Амстердам, вторият е в Института на изкуствата в Чикаго, а третият може да се види в Музея Орсе в Париж.

7. „Селяни, ядящи картофи“, 1885 година

През 1885 гоина Винсент завършва първата си, призната за шедьовър творба. Това е картината „Селяни, ядящи картофи“. Платното е от т.нар. холандски период от творчеството му, характерен с тъмните цветове на палитрата. Период, в който художникът често пресъздава живота на бедните. Картината е нарисувана през април, в къщата на родителите на художника в Нюнен.

6. „Автопортрет с превързано ухо“, 1889 година

Винсент ван Гог е известен с увлечението си към автопортретите. Нарисувал се е върху цели 30 платна. Историята на „Автопортрет с превързано ухо“ е сред най-интересните. През октомври 1888 година към живеещия във Франция по това време Ван Гог се присъединява френския художник Пол Гоген. Взаимоотношенията между двамата обаче са доста обтегнати и след свада с Гоген, Винсент изрязва половината от лявото си ухо – физическо доказателство за неговото крехко психическото здраве. По-късно художникът рисува и картината, която се счита за един от най-известните автопортрети на твореца.

5. „Кафе тераса през нощта“, 1888 година

През февруари 1888 година Винсент ван Гог се установява в Арл – малко градче в южна Франция, разположено на около 90 км северозападно от Марсилия. Сред картините, които художникът създава там е и „Кафе тераса през нощта“. Платното е с размери 81х65 см. Това е първото произведение, в което художникът изобразява звездно небе. Шедьовърът, придобил световноизвестна популярност, превръща площада в Арл в притегателен център за милиони туристи.

4. „Портрет на доктор Гаше“, 1890 година

През май 1890 година Винсент пристига в клиниката за душевноболни в Овер-сюр-Оаз. Там го чака доктор Гаше, който се наема да му осигури медицински грижи. Гаше е почитател на изкуството, самият той рисува, освен това колекционира произведения на изкуството, факт, който сближава двамата. За да се отблагодари за грижите, Ван Гог увековечава хазяина си на платното. Той пише на брат си: “Наскоро нарисувах портрета на доктор Гаше с печален израз на лицето – толкова характерен за нашето време…”. Така се появява първата от общо две версии на портрета.

3. „Ириси“, 1889 година

Още един шедьовър, нарисуван от Ван Гог по време на престоя му в клиниката за душевно болни. Самият Винсент я определя като „гръмоотвод за болестта ми“. В картина се вижда влиянието на японската гравюра укиьо-е, така както и в други негови творби. Това сходство се проявява в отделяне с контур на обектите, необичайни ракурси, наличие на детайлно нарисувани области и части, обхванати от плътни цветове, което не съответстват на реалността. Платното е завършено само година пред смъртта на гения. През 1987 година „Ириси“ беше продадена за рекордните 53,9 милиона долара. Най-високата цена, плащана за картина към онзи момент. Към днешна дата, платното е на 15-то място в списъка на най-скъпите творби.

2. „Слънчогледи“, 1888 година

Ван Гог се смята за ненадминат майстор на натюрморта. Доказателство затова е поредицата му от пет картини, изобразяващи слънчогледи. Серията датира от 1888 година, когато Ван Гог напуска Париж, за да рисува под яркото слънце на Южна Франция, канейки Пол Гоген да се присъедини към него. В очакване колегата да пристигне, Винсент започва да рисува натюрморта, с който да украси стаята на своя приятел. „Слънчогледите“ са били създадени в знак на гостоприемство, но също и за да засвидетелстват уважението, което Ван Гог изпитва към своя артистичен наставник. Двамата работят заедно през есента на 1888 година, но както е известно, съвместната им работа завършва с отрязано ухо и прием в заведение за душевно болни.

1. „Звездна нощ“, 1889 година

Най-популярната си картина „Звездна нощ“ Ван Гог рисува по време на престоя си в душевната болница в Сен Реми. Изображението датира от юни 1889 година, месец след като Ван Гог постъпва в клиниката и 13 месеца преди неговото самоубийство. Платното говори и за увлечението на художника по астрономията. Научно изследване установило, че Ван Гог е пресъздал положението на Луната, планетата Венера и няколко звезди с изключителна точност. „Звездна нощ“ не е първият опит на художника да изобрази нощно небе. Година по-рано той рисува „Звездна нощ над Рона“. Желанието на твореца е да изобрази звездна нощ като пример на силата на въображението, което може да създаде по-удивителна природа от тази, която може да възприемем в реалния свят. От 1941 година картината се съхранява в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк.

Източник: 10te.bg; Заглавна снимка: Youtube

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ако двама се обичат един друг, това не може да има щастлив край ~ Ърнест Хемингуей

Белобрадият писател, сам напомнящ за старец край морето, се ражда на 21 юли 1899 година в Оук Парк, Илинойс, САЩ. Именно „Старецът и морето“...

Смелостта да бъдеш себе си

"Да си индивидуалност в този свят е най-голямата смелост. За да бъдеш индивидуалност, имаш нужда да стъпиш на възможно най-голямото безстрашие. Няма значение, че...

Японската драма „Шогун“ фаворит за наградите „Еми“

Сериалът “Шогун” на платформата FX спечели цели 25 номинации за тазгодишните награди “Еми”. Драмата с изцяло японски екип получи номинации във всички важни драматични...

Пол Валери: Никога не съдете за човека по неговите приятели

Пол Валери (Амброаз-Пол-Тусен-Жул Валери), френски поет, прозаик, литературен критик, философ, теоретик на изкуството, е роден на 30 октомври 1871 г. в град Сет, департамент...

Загадъчната смърт на Натали Ууд

Звездата на Холивуд Натали Ууд е родена на днешния 20 юли през 1938 година, но за съжаление има кратък житейски и творчески път. Номинираната...