10 август – световен ден на мързела

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Днес правим равносметка колко сме мързелували през изминалата година

Ако има нещо по-любопитно от Деня на лъжата, това е 10 август – важна дата от календара, на която с право можем да почерпим всички. Днес е Международен ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но никой не знае точно от кога. Сигурно първите ентусиасти ги е мързяло да запишат първата година.

Девизът на празнуващите днес е „Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо“. Според празнуващите това ще даде нов тласък на духа. „Запомнете, че винаги може да бъде открит нов, още по-добър начин на нищоправене”, е записано под датата 10 август от положилите усилия да увековечат своя мързел.

Църквата смята мързела за смъртен грях. През миналите векове той се е смятал за привилегия на богатите, отбелязва БГНЕС.

10 август е определен също и за ден на равносметка колко сме мързелували през изминалата година.

Счита се, че мързелът е движеща сила на прогреса заради изобретения като дистанционното, ескалатора, пералнята, миялната или асансьора.

Може и да не ви се вярва, но според доклад на ООН една от основните причини за разпадането на браковете е мързелът на мъжа в семейството. Авторите на доклада посочват, че докато жената носи двойна отговорност — не само да се грижи за децата и дома, но и да работи, много мъже са на мнение, че не са длъжни да помагат на съпругите си в домакинството и че не трябва да участват във възпитанието на децата си.

До интересни изводи са стигнали и учени от Университета на Южна Калифорния, а именно, че хората, които са се отдавали на мързел в детството си, в бъдеще стават по-мотивирани за успешна реализация. Изследователите са открили, че мързелът е необходим и полезен фактор за бъдещето на децата, защото бездействието позволява на човек да преосмисли действията си.

Ръководителят на изследването Мари-Елен Имордино-Янг коментира: „При този луд темп на съвременния живот, на децата не им остава време да осъзнаят какво става с тях, ето защо мързелуването е важен елемент от порастването им…“.

Проведените изследвания са показали, че децата, които мързелуват, са по-мотивирани в бъдеще. Учените твърдят, че когато навършат пълнолетие, те подобряват успеха си и развиват навици за ефективно планиране на бъдещето.

Снимка: Pixabay.com

ARTday.bg

 

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Махатма Ганди: Десет принципа за промяна на света

„На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.” Това са думите, които...

Димчо Дебелянов – 107 години безсмъртие

*** Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне и тихи пазви тиха нощ разгръща да приласкае скръбни и нещастни. Кат бреме хвърлил черната умора, що безутешни дни...

Стани приятел с тъгата

„Така че първото нещо е: никога не потискай. Първото нещо е: какъвто и да е случаят, това е случаят. Приеми го и му позволи...

Уил ДЮРАН: Не бъдете кошче за отпадъци

Уил Дюран е писател, философ и историк. Мъдър човек, изпод чието перо се раждат мисли, буквално заразни за нашето съзнание. Представяме ви съветите на автора...

Да пием по кафе? (видео)

1-ви октомври е официално призната дата от Международната кафе организация (ICO), на която честваме празника на кафето. Международният ден на кафето е денят, в който...