Дъждът в 10 интересни факта

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Какво още можем да научим за природното явление

Пролетният дъжд винаги създава усещането за уют и спокойствие. Приятно е да му се наслаждаваме с чаша вино в ръка, докато капките се стичат по хладните прозорци, а капчукът напевно ни напомня колко красив е животът.

Какво представлява природното явление, нека разберем:

1. Дъждът не мирише

Истината е, че дъждът няма аромат. Миризмата, с която свързваме дъжда, в действителност са изолирани актин и цианобактерии. Геосминът е един от компонентите на „мириса на дъжд“, той се отделя при първите силни капки дъжд и представлява мирис на земя.

2. Бързината на дъжда

Скоростта на дъждовните капки може да е различна, но максималната скорост, която развива една падаща капка може да достигне между 30 и 35 км в час. Това се обяснява със специфичната форма на капките, които си взаимодействат с атмосферата.

3. Дъжд с цвят

Дъждът понякога има цвят. Този цветен дъжд се получава, когато падащите капки съдържат достатъчно прахови частици в себе си. В област Котоям (Индия) много често се случва да вали червен дъжд. Понякога червеното е толкова наситено, че човек може да си помисли, че вали кървав дъжд. Освен червен дъжд понякога се случва да вали жълт, зелен и дори черен дъжд.

4. Шумът на дъжд

Звънливото топуркане, което чуваме, докато капките дъжд падат по земята, е вследствие от мехурчета въздух, които трептят под водата.

5. Играта „Дартс“

Дъждът се оказва „виновникът“, заради който е измислена играта „Дартс“. По време на едно състезание с лък се изсипал такъв силен дъжд, че принудил участниците да влязат в най-близката кръчма. Там те започнали да мятат малки стрелички по мишена на стена.

6. Закони, свързани с дъжда

В Португалия е напълно законно да не се ходи на работа, когато вали дъжд. В дъждовна Великобритания пък приели закон още през 17 век, който заплашвал със смъртно наказание метеоролозите, предсказващи погрешно времето и мястото на проливни дъждове.

7. Теглото на една капка

Всъщност средното тегло на една капка дъжд е около 0.2 грама, което я прави по-лека от една човешка мигла. Това може да ни накара да се замислим следващия път, когато използваме фразата „силен дъжд“.

8. Най-дъждовното място

Най-дъждовното място на планетата е планината Уайалеале в Кауай, Хавай. Там вали почти непрекъснато – 350 дни от годината.

9. Тревата става по-зелена

При дъжд тревата изглежда по-зелена. Причината е, че във всяка една капка се съдържа разтворен азот, който е естествен тор и прави тревата да изглежда ярко зелена.

10. Интересни съвпадения

В Куба вали дъжд само по време на следобедната сиеста, а Тайланд е страната, в която вали само през нощта. В град Уайнсберг в американския щат Охайо пък от сто години насам вали в един и същи ден от годината – 29 юли.

Източник: 10te.bg; Снимка: Pixabay

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...