13 любопитни факта за петък 13-и

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Подвластни на суеверия, страхове или на истината

Отново е петък 13-и. Запознайте се с 13 интересни факта около фаталното число:

1. Има поне един петък 13-ти всяка година, но никога повече от три на година.

2. Вярва се, че страхът от петък 13-ти идва от 13 октомври 1307 г., когато хиляди рицари-тамплиери били заловени и изтезавани по заповед на папа Климент V.

3. Те били принудени да признаят обвинения в ерес и содомия, и били изгорени на клада. Оттогава петък 13-ти се смята за „лош ден“ за тамплиерите.

4. Други вярвания са свързани с древен Рим, където магьосниците се събирали в групи от 12, тъй като считали, че 13-ят човек е олицетворение на Дявола.

5. Днес много хора продължават традицията да се страхуват от този ден. На много сгради по света липсва 13-и етаж. Много градове нямат 13-ти номер на улиците и булевардите си.

6. В някои американски и британски хотели липсва стая номер 13, а в самолетите на различни компании място 13 е забранено.

Резултат с изображение за „black cat“"

7. Във Флоренция пък изкуството за избягване на номер 13 е стигнало своя връх и там къщите между номер 12 и 14 се намират на номер 12 и половина.

8. В САЩ хората са по-практични и просто отказват да си купуват къщи на „фаталния“ номер.

9. Въпреки вярванията, че петък 13 носи нещастие, много хора не се страхуват от деня.

10. Един от тях е британец, който има тринадесет татуировки на числото „13“ – всичките направени в 13-ти петъци и днес ще се сдобие с още една.

11. Повече от 80% от небостъргачите в САЩ нямат 13-и етаж.

12. В автомобилните състезания „Формула 1“ няма болид с номер 13.

13. Според някои изследователи пък хората просто обичат да се страхуват от нещо и тъй като числото 13 е винаги наблизо, на него се е паднало злощастната съдба на „персона нон грата“.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...

Самотата е опасна за здравето

Ново проучване показа, че самотата, дори за кратък период от време, е свързана с физически здравословни проблеми, предава електронното издание "Юрикалърт". Изследването е на учени...

Хариет Бичър Стоу: Човешкото сърце копнее за красотата

Писателката Хариет Бичър Стоу е известна със своя роман „Чичо Томовата колиба”, публикуван през 1852 г. В книгата робството се разглежда не от политическа...