ВЕЛИКИТЕ 13 | Кои са най-големите писателки на мистерии (ГАЛЕРИЯ)

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Жените оставят ярка следа в криминалната литература

Когато жанрът мистерия – детективските и криминални романи, се появяват на литературната сцена в края на ХІХ век, той се утвърждава като мъжка територия. Постепенно обаче жените не само намират място в него, но и оставят ярка следа.

Нека видим кои представителки на нежния пол са оставили след себе си най-трайна следа в литературния жанр:

Резултат с изображение за Margery Louise Allingham

1. Марджъри Алингам. Една от кралиците на криминалната проза. През 20-те и 30-те години на миналия век нейните книги са изключителен хит.

Резултат с изображение за emmuska orczy

2. Ема Орци. Тя е била унгарска баронеса, която е учила в Лондон. Най-известна е с персонажа си сър Пърси Блекъни.

Резултат с изображение за agata kristi

3. Агата Кристи. Какво можем да кажем за най-продаваната писателка на всички времена, което вече да не е казано? Мис Марпъл и Еркюл Поаро са икони в криминалния жанр.

Резултат с изображение за mary roberts rinehart

4. Мери Робъртс Райнхарт. Райнхарт е звезда през 30-те години. Измисля герой, на име Прилепът, който е вдъхновен от Батман.

Резултат с изображение за anna katherine green

5. Ана Катрин Грийн. Една от първите жени, авторки на мистерии. Творчеството й стартира още през ХІХ век. Историите на Грийн се отличават със своята реалистичност.

Резултат с изображение за laurie r king

6. Лори Р. Кинг. Най-накрая включваме и модерна писателка. Нейните творби за Мери Ръсел са безспорни бестселъри.

Резултат с изображение за dorothy sayers

7. Дороти Л. Сейърс. Най-популярната й книга е за лорд Питър Уимзи – джентълмен-детектив. Освен това е позната и с изключително коректния превод на „Божествена комедия” от Данте Алигери.

Резултат с изображение за margaret millar

8. Маргарет Милър. Милър е жена на годината през 1965 г., според „Лос Анджелис таймс”. Нейното творчество се характеризира с интелигентни дамски персонажи и изненадващи финали.

Резултат с изображение за Ngaio Marsh

9. Нгайо Марш. Позната е с героя Родрик Алейн, който е служил във Втората световна война, след което става детектив. Нейната кариера е дълга – от 50-те до 80-те години на ХХ век.

Резултат с изображение за val mcdermid

10. Вал Макдърмид. Още една съвременна писателка. Нейните книги често попадат в бестселър листата на „Ню Йорк таймс”. Характеризират се с мрачните си и заплетени сюжети.

Резултат с изображение за Ruth Rendell

11. Рут Рендъл – писателката почина преди две години. Първата й творба датира от средата на 60-те. Печелила е почти всяка съществуваща награда за криминална проза.

Резултат с изображение за Phyllis Dorothy James

12. П. Д. Джеймс. Една забележителна жена. Твори до последния си дъх през 2014 година. Първата й книга е от 1962 г. Последната й книга е „Death Comes to Pemberley” („Смъртта идва в Пембърли”) – криминално продължение на „Гордост и предразсъдъци”.

Свързано изображение

13. Патриша Корнуел. Тя знае как се пишат бестселъри – почти всеки е чел нейна книга. Творбите й са вдъхновили и телевизионни продукции. Освен с творчеството си, Корнуел е известна и с опитите си да докаже, че художникът Уолтър Сикърт е бил Джак Изкормвача.

Заглавна снимка: Bio.com; Агата Кристи

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Любомир Левчев: Колко е страшно да бъдеш влюбен…

БЕЗ СЪЛЗИ От Любомир Левчев Колко е лесно да бъдеш влюбен на двадесет години. И колко е лесно да бъдеш разлюбен… Прегръщах ветрища. Целувах дъждове. Търкалях се в ливадите от влажна нежност. А...

От 11-и до 17-и декември БНТ 2 излъчва филми с Невена Коканова

На 12 декември се навършват 85 години от рождението на първата дама на българското кино. „Кино икона“, „филмова легенда“, „първата дама на българското кино“ –...

Един талантлив мъж със сърце на дете – Богдан Томов празнува рожден ден (видео)

Богдан Томов представител на златното поколение на българската естрада. Роден е в София на 6 декември 1956 г. Завършва Естрадния отдел на Музикалната академия...

Павел МАТЕВ: Тъгата не значи примирение, още по-малко отчаяние

Павел Христов Матев е български поет и общественик, роден на днешния 6 декември през 1924 г. в сeло Оризово, Чирпанско. Завършва гимназия в Чирпан...

Маргарита Петкова обяви премиера на най-новата си книга „Още бели нощи“

Премиерата на най-новата книга на Маргарита Петкова с любовни верлибри „Още бели нощи“ (Издателска къща "Персей") ще се състои на 14.12. (четвъртък) от 18.30...
%d bloggers like this: