Кейт Бланшет е на „София филм фест“ с 13 роли в „Манифест“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Лентата е един от хитовете на „Сънданс“

Кейт Бланшет е на 22-рия „София филм фест“ в „Манифест“ на Джулиан Роузфелд – един от хитовете на филмовия фестивал „Сънданс“, съобщават организаторите.

Може ли публичното афиширане на различни изкуства да бъде приложено в съвременното общество – този въпрос е в центъра на филма – реверанс към най-вълнуващите и страстни артистични демонстрации на 20-и век, от футуристите и дадаистите до попарта, артистите от Fluxus, Ларс фон Триер и Джим Джармуш. Поредицата художествени „изживявания“ са поверени на Кейт Бланшет, която представя игровите компоненти на тези артистични декларации и тяхната политическа значимост.

Резултат с изображение за cate blanchett manifesto

„Манифест“ дебютира като артизложба в мултиекранно пространство през 2015 г., а сценаристът и режисьор Джулиан Роузфелд после го превръща във филм, вдъхновен от думите на важни личности от историята на 20-и век. Световната премиера е на „Сънданс“ в началото на 2017 г.

Неповторимите превъплъщения за пореден път доказват, че за Бланшет не съществува невъзможна роля. Този път те са 13 и всяка от тях, освен че представя на света различно артистично верую, е своеобразно упражнение по стил. Режисьорът и актрисата създават нещо наистина уникално, неподвластно на описание или жанрови квалификации, отбелязват от екипа.

Резултат с изображение за cate blanchett manifesto

Според критиката филмът провокира, събужда стремежа към открития, той е визуално обсебващ и на моменти – важен сам по себе си. Най-изненадващо е, че се оказва изключително забавен – Бланшет предлага тези страховити и сериозни текстове понякога в напълно променена среда и контекст и по толкова изобретателен начин, че резултатът е страхотно увлекателна мозайка от многолико разнообразие.

Авторите на филма благодарят „на всички невероятни автори на тези удивителни манифести“ – на тези текстове не трябва да се гледа като на свещени думи, събрани за да стоят в учебниците. С тях трябва да се играе, да се преобръщат из основи, да се забавляваме, да ги преоткриваме. От филма струи енергия, която възхвалява разнообразието на множеството идеи, конструирали и оформили нашата културна среда, коментират познавачи.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...