Жриците на любовта в Амстердам са против закриването на Квартала на червените фенери (СНИМКИ+ВИДЕО; 18+)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Районът, наречен Вален, е една от най-големите туристически атракции в града

Зад витрини, окъпани в алената светлина на червените неони, стотици проститутки упражняват най-старата професия в света край живописните канали на Амстердам. И не искат това да се промени.

Но след като първата жена кмет на града обеща да се заеме с безпорядъка и несигурността в известния Квартал на червените фенери, това разбунва духовете в малките улички, ценени от обичайните им посетители, но и от туристи от цял свят.

За да се подобрят условията на труд на сексуалните труженички, кметът предвижда да премести известните витрини и публични домове в друг квартал на града, далече от историческия център. За голямо съжаление на много проститутки.

Резултат с изображение за amsterdam prostitute red feners

„Допитването ни сред 170 сексуални труженички зад витрините, ясно показа, че 93 процента от тях не желаят да се отдалечат от Квартала на червените фенери, каза за АФП Фелиция Ана, председателка на синдиката „Ред лайт юнайтед“ („Обединение червена светлина“, Red Light United).

Разположен изцяло в центъра на града, около църква на две крачки от централната жп гара, районът, наречен Вален, е една от най-големите туристически атракции в Амстердам, град с 850 000 жители, който миналата година е привлякъл около 18 милиона посетители.

Кварталът на червените фенери обаче далеч не като лъскава пощенска картичка: районът, жертва на увеличена местна престъпност и на тълпа млади купонясващи туристи, веднъж беше наречен от полицията „квадратния километър на мизерията“.

Резултат с изображение за amsterdam prostitute red feners

Кметицата Фемке Халсема, застъпничка на екологията, формулира четири варианта за ограничаване на престъпността и на трафика на хора и за по-приятен живот за хората в квартала.

В първия сценарий тя предлага спускане на завесите на витрините, за да не се виждат от улицата сексуалните труженички и местата, където работят.

Преместване на някои публични домове в други квартали на града или затваряне на всички витрини и отваряне на нов Квартал на червените фенери, далеч от туристическия център на Амстердам, също са варианти за проучване.

В другата крайност, кметицата предлага в четвърти сценарий, отваряне на още повече витрини, чийто брой в момента не може да надхвърля 330, в Квартала на червените фенери, за да се ограничат незаконните секс услуги. В този случай дори би могъл да бъде създаден „хотел за проституция“.

„Единствено последният вариант е в наша полза“, смята Фелиция Ана, млада жена от румънски произход. Казва, че тя и колежките й нямат нужда да бъдат допълнително защитени от общината.

„Говоренето, че сме жертви и сме уязвими за трафик (на хора) не ни помага. Това ни заклеймява. Спрете да говорите за нас по този начин“, тросва се тя.

Резултат с изображение за amsterdam prostitute red feners

Жителите на Квартала на червените фенери разказват, че твърде често се избуват кавги с туристите – обикновено групи от млади веселящи се хора, които кръстосват из Квартала на червените фенери, за да видят прочутите витрини.

„Отнасят се с жените като с животни в цирк“, разказва на АФП местен жител на квартала, който добавя, че много жители биха искали витрините да бъдат затворени или да бъдат преместени другаде.

Професионалистите в сектора признават, че има проблеми, но смятат, че затваряне или преместване на тези витрини не е решение.

Жители, собственици на публични домове и проститутки неотдавна се срещнаха с общинския съвет и Халсема, за да обсъдят нейните предложения. Общинският съвет ще се събере през септември, преди да вземе решение.

„От сценариите, смятаме, че четвъртият е, разбира се, най-добрият“, заявява Мастен Ставаст, собственик на около 27 витрини и на стаи, които дава под наем на проститутки. „Не просто, защото искаме повече витрини, а защото всичко е съсредоточено в този район. И това не е добре“, обяснява той.

Неговият син и помощник Дейв Круке се съгласява: „Амстердам не е толкова голям и по улиците тук сега наистина има много народ. Нещо трябва да се промени“.

Източник: АФП

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ако двама се обичат един друг, това не може да има щастлив край ~ Ърнест Хемингуей

Белобрадият писател, сам напомнящ за старец край морето, се ражда на 21 юли 1899 година в Оук Парк, Илинойс, САЩ. Именно „Старецът и морето“...

Смелостта да бъдеш себе си

"Да си индивидуалност в този свят е най-голямата смелост. За да бъдеш индивидуалност, имаш нужда да стъпиш на възможно най-голямото безстрашие. Няма значение, че...

Японската драма „Шогун“ фаворит за наградите „Еми“

Сериалът “Шогун” на платформата FX спечели цели 25 номинации за тазгодишните награди “Еми”. Драмата с изцяло японски екип получи номинации във всички важни драматични...

Пол Валери: Никога не съдете за човека по неговите приятели

Пол Валери (Амброаз-Пол-Тусен-Жул Валери), френски поет, прозаик, литературен критик, философ, теоретик на изкуството, е роден на 30 октомври 1871 г. в град Сет, департамент...

Загадъчната смърт на Натали Ууд

Звездата на Холивуд Натали Ууд е родена на днешния 20 юли през 1938 година, но за съжаление има кратък житейски и творчески път. Номинираната...