Изследването е на датски учени, опровергали ролята на кофеина
Кафето може да допринесе за понижен риск от развитие на диабет тип 2, но само ако е нефилтрирано, пише в. „Сънди експрес“, позовавайки се на резултатите от датско изследване.
При предишни проучвания е установено, че консумацията на три до четири чашки кафе дневно понижава с 25 процента риска от диабет тип 2, в сравнение с пиенето само на една.
Специалистите са смятали, че благоприятният ефект се дължи на кофеина.
Авторите на настоящото проучване от университета на Орхус обаче опровергават това схващане, тъй като са установили, че безкофеиновото кафе има същия ефект. Датските специалисти са установили в изследване с мишки, че недостатъчно добре изученото съединение кафестол е „виновник“ за благоприятното въздействие със способността си да стимулира клетъчните функции и инсулиновата чувствителност.
Откритието може да доведе до разработването на нови медикаменти за лечение или предпазване от диабет.
Специалистите напомнят, че целулозните филтри за прецеждане улавят кафестола, поради което е препоръчително кафето да се пие нефилтрирано, за да се запази полезната съставка.
АRTday.bg
Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/