Кадри за вечността: Отварянето на гробницата на Тутанкамон (ГАЛЕРИЯ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Хауърд Картър открива фараона за света на живите

През 1907 година египтологът и археолог Хауърд Картър бил нает от Джордж Хърбърд, пети граф на Карнарвън, за наблюдение на разкопки в египетската Долина на царете.

Ученият успял да си изгради добра репутация, като стриктно описвал и съхранявал откритията.

Търсенето в долината, продължило много години, давало доста скромни резултати, което с времето навлякло на Картър гнева на неговия работодател. През 1922 година лорд Карнарвън му казал, че от следващата година прекратява финансирането на работите.

Картър, отчаяно нуждаещ се от успех, решил да се върне в изоставено от него място на разкопки. На 2 ноември 1922 година екипът му открил стъпало, издълбано в скалата. До края на следващия ден била разчистена цяла стълба. Картър веднага изпратил съобщение на Карнарвън с молба да пристигне колкото се може по-бързо.

На 26 ноември Картър и Карнарвън откриват неголям пролом в ъгъла на вратата в края на стълбата. Със свещ в рака Картър надниква вътре.

Ноември 1925 г. Погребалната маска на Тутанкамон

„В началото не виждах нищо, горещ въздух излизаше от помещението, в резултат на което пламъкът на свещта играеше, но скоро, след като очите ми свикнаха, от мъглата бавно се появиха детайли на камера, странни животни, статуи и злато – навсякъде блясък на злато“, спомня си Картър в деня, когато отваря гробницата – 29 ноември.

Гробницата на Тутанкамон се оказала единствената неразграбена от иманяри. Тя била натъпкана с хиляди безценни артефакти, включително тук се намирал саркофагът с мумифицираните останки на Тутанкамон.

Всеки обект бил описан старателно и каталогизиран преди изваждането. Този процес отнел почти осем години.

Вижте снимките:

4 януари 1924 г. Хауърд Картър, Артър Каландър и египетски работници отварят вратата, за да видят за първи път саркофага на Тутанкамон.

Декември 1922 г. Церемониалното ложе във формата на Небесна крава, заобиколено от запаси и други обекти в предната част на гробницата.

Декември 1922. Позлатеното ложе-лъв и други съоръжения в коридора. Стената на погребалните покои се охранява от черни статуи на Ка.

позлатено ложе, гробница на Тутанкамон

ложе лъв, гробница на Тутанкамон

Небесната крава Мехурт, гробница на Тутанкамон

съкровищница Тутанкамон

вази, гробница на Тутанкамон

статуя на Ка, гробница на Тутанкамон

гробница на Тутанкамон

златна колесница, гробница на Тутанкамон

Анубис в гробницата на Тутанкамон

гробница на Тутанкамон

гробница на Тутанкамон

саркофаг на Тутанкамон

саркофаг в гробницата на Тутанкамон

Тутанкамон

Картър изследва саркофага на Тутанкамон

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...