Мечтата на над 200 млади будители се сбъдна (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Новото българско читалище „ТРОТОАРА 2020“ вече е факт

Най-светлият християнски празник донесе на младите хора от TRAP и фондация Тротоара сбъдване на една мечта. От 23.12.2020 г. в Търговския регистър е вписано новоучреденото Народно читалище “Тротоара 2020” като продължение на желанието на младежите за просветна, културна и нестопанска дейност.

Ковид обстановката не се оказа пречка за техния устрем, а напротив, постави своеобразен рекорд – на 16.12.2020 г. от 18:30ч онлайн платформата Zoom събра 229 човека на Учредителното събрание на Народно читалище „Тротоара 2020“. Подписването на всички документи беше извършено посредством електронен подпис от всички учредители и управа, като по този начин се създаде прецедент в историята на България. Това стана възможно благодарение на обновения Търговски регистър към Агенцията по вписванията и подкрепата на системата за електронни подписи Евротръст.

Изображението може да съдържа: на закрито

Интересен факт е възрастта на учредителите: 40 от тях са родени след 2000 г., 55 – между 1990 г. и 2000 г., 100 – между 1980 г. и 1990 г., и само 34 са родени преди 1980 г. Всички те единодушно потвърдиха, че дейностите, които ще се извършват от новото читалище трябва да бъдат максимално съобразени с нуждите на младите хора, да идват от тях и да се извършват отново от тях.

Читалището се помещава в сградата на TRAP, като разполага със звукозаписно студио, компютърна зала, работилница, място за срещи, и помещение за бъдеща зала за танци и театър.

Изображението може да съдържа: на закрито

В новоучреденото читалище децата и младежите ще се занимават с музика, гейминг, образование, ръчен труд, танци, изкуства и много други интересни и полезни дейности, част от дейността на Тротоара и до сега. Фондацията стана известна и със Статуята на суетата (Статуя на великата консумация), разположена на покрива на TRAP, изработена изцяло от отпадъци и символизираща консуматорската нагласа в днешното общество.

Изображението може да съдържа: текст, който гласи 'BEWARE ZOMBIES'

„Читалищната форма на самодейност е фундаментът в българското възраждане и културно развитие от над 150 години. Ние, здраво стъпили върху традициите избрахме за своя цел да създадем модерна организация, да привлечем нови членове, млади хора, спонсори, партньори и приятели и да не спираме да търсим нови форми и средства да отговаряме на съвременната реалност, за да реализираме културни, просветни, възпитателни и информационни функции. Благодарим на всички учредители за желанието да се включат в създаването на една по-добра среда за развитие на младите хора в България.

Изображението може да съдържа: растение и на открито

Основаването на читалище в тези трудни дни като символ на възраждането, надеждата и вярата в предизвикателната за всички 2020 година е начинът, по който ние отговаряме на трудностите„ – заяви Председателят на читалището и номиниран за будител на 2020 г. Деян Янков пред Артефир на БНР.

Няма налично описание на снимката.

Тази неделя, 17 януари, Народното читалище „Тротоара 2020“, което е основано изцяло чрез дарения и доброволчески труд, ще представи дейностите си онлайн – на живо във Фейсбук страницата на фондацията.

Снимки: Бойко Димитров; https://www.facebook.com/trotoaracom

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ицко Финци ще представи днес книгата си „Пет пиеси, разказани от актьор“

Днес в кино "Влайкова" в 18.30 часа ще бъде представена книгата на Ицко Финци "Пет пиеси, разказани от актьор", съобщиха от екипа на издателя...

ДА гледаш и да виждаш

На днешния ден, 20 юни, през 1925 година от света на живите си отива едно от големите имена в психотерапията – Йозеф Бройер. Предлагаме...

Салман Рушси: Книгата е версия на света. Ако не я харесваш, я игнорираш.

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Роден е на 19 юни през 1947 година в Бомбай. Стилът му, смесващ митология и фантазия...

Галерия „Ракурси“ представя лятна изложба

Лятна изложба е подредена в галерия „Ракурси“ от днес до 12 юли, съобщават от екипа. Експозицията включва произведения на Димитър Буюклийски - Мичи, Едмонд Демирджиян, Георги...

Картина на Тициан, намерена на автобусна спирка в Лондон, отива на търг

Очаква се творбата на майстора от XVI в. да достигне цена между 15 и 25 млн. паунда. Високо ценена картина на ренесансовия майстор Тициан, открадната...