БУКОВСКИ: Намери това, което обичаш, и му позволи да те убие

Натурален до безобразие, любимият на мнозина циник си отива от нашия свят на 9 март през 1994 година

“Винаги са ме обвинявали, че съм циничен. Мисля, че цинизмът е като киселото грозде. Мисля, че цинизмът е слабост. Той казвa, че всичко е сбъркано. ВСИЧКО Е СБЪРКАНО! Сещаш ли се? Това не е правилно, онова не е правилно. Цинизмът е онази слабост, която не позволява на хората да се приспособят към онова, което се случва в момента. Да, цинизмът определено е слабост, точно както оптимизма. “Слънцето грее, птичките пеят, така че усмихнете се.” Това също са пълни глупости. Истината е някъде по средата. Каквото е, такова. Ако не си готов да го приемеш… толкова по-зле”.

Това са думи на мразения от едни и обичан от други Чарлз Буковски. Американският поет и писател е известен с пиперливия си, често даже циничен език.

Резултат с изображение за bukowski art

Снимка: YouTube

Нека си припомним някои от неговите цитати:

“Алкохолът е може би едно от най-великите неща, които са се случвали на този свят… заедно с мен. Да, това са две от най-великите събития, които Земята познава. И затова ние вървим заедно.”

“Има и по-лоши неща от това да си сам, но често отнема десетки години, за да го проумееш. И най-често, когато го направиш, вече е твърде късно, а няма нищо по-лошо от това да е твърде късно.”

 “Любовта е път със смисъл; сексът е смисъл сам по себе си.”

“Ако се бях родил жена, сигурно щях да стана проститутка. Но понеже се бях родил мъж, непрекъснато копнеех за жени, и колкото по-долни – толкова по-добре. И все пак жените – свестните жени – ме плашеха, защото те в крайна сметка искат душата ти, а аз исках да си запазя онова, което ми бе останало от моята.”

“И все пак, от време на време човек имаше нужда от жена – дори само за да си докаже, че е способен да си намери.”

“На всяка Жана Д’арк се пада по един Хитлер.”

“Точно това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш, ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш, а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо.”

“Любовта се издържа, но само ако можеш да се справиш с психическото напрежение. Когато си влюбен, все едно се опитваш да носиш на гръб пълна кофа с лайна, докато прекосяваш пълноводна река от пикня.“

“Най-лошото нещо за един писател е да познава някой друг писател, а когато познава голям брой други писатели, става ужасно. Все едно много мухи са кацнали на едно и също лайно.”

“Хората без морал често се смятаха за по-свободни, но най-често просто бяха лишени от способността да чувстват и да обичат. Така прегръщаха свободния секс. Мъртви, които чукат други мъртви. В тяхната игра нямаше риск или хумор – бяха трупове, които чукат други трупове.”

“Първият път, когато прочетох Селин, отидох в легото с кутия бисквити Ritz. Започнах да го чета и да ям тези бисквити, и да се смея, и продължавах да ям бисквитите. Прочетох цялата новела наведнъж. А кутията с бисквитите беше празна, човече. И станах и пих вода. Трябваше да ме видиш, Шон. Не можех да мръдна. Ето какво ще ти причини добрият писател. Той почти ще те убие..както и лошият.”

“Човек не може да сере срещу течението, братле.”

“Не мразя хората, просто се чувствам добре, когато не са около мен.”

“Това, което има най-голямо значение, е колко добре ходиш през огъня.”

“Амбицията ми е осакатена от мързел.”

“Ако губиш душата си и го знаеш, тогава имаш още душа за губене.”

“Проблемът е, че интелигентните хора са пълни със съмнение, докато глупавите са пълни с увереност.”

“Намери това, което обичаш, и му позволи да те убие.”

“Ти имаш душата ми, аз притежавам твоите пари.”

 

Заглавна снимка – The Business Gent

ARTday.bg

ПОСЛЕДНО

Райнер Мария Рилке: Красотата не е друго, освен начало на ужаса

Райнер Мария Рилке е роден на 4 декември 1875 г. в Прага, но е смятан за австрийски поет, тъй като пише главно на немски...

Маргарита Петкова: Зззззззлоба, зззззззавист… Зззззащо, бе?!

Завистта е един от седемте смъртни гряха. Не съм ги измисляла аз. Обаче имам собствена трактовка върху темата. Завистта поражда по някакъв необясним начин...

Смъртта е път, който вече си изминал ~ Жерар Филип

След себе си той оставя жив образа на пролет и младост. Красив, талантлив, аристократичен, скромен в живота, блестящ на екрана. Филмите на Жерар Филип...

Драмата „Непознати“ e големият победител на Британските независими филмови награди (видео)

Драмата "Непознати" (All of Us Strangers) e големият победител на Британските независими филмови награди (BIFA), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Непознати" спечели седем отличия, след...

Кокошката е само средство за яйцето да създаде друго яйце ~ Самюъл Бътлър

Самюъл Бътлър живее и твори по време на Викторианската епоха. Известен е най-вече с утопичната си сатира „Erewhon“ и полуавтобиографичния му роман „The Way...