БУКОВСКИ: Намери това, което обичаш, и му позволи да те убие

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Натурален до безобразие, любимият на мнозина циник си отива от нашия свят на 9 март през 1994 година

“Винаги са ме обвинявали, че съм циничен. Мисля, че цинизмът е като киселото грозде. Мисля, че цинизмът е слабост. Той казвa, че всичко е сбъркано. ВСИЧКО Е СБЪРКАНО! Сещаш ли се? Това не е правилно, онова не е правилно. Цинизмът е онази слабост, която не позволява на хората да се приспособят към онова, което се случва в момента. Да, цинизмът определено е слабост, точно както оптимизма. “Слънцето грее, птичките пеят, така че усмихнете се.” Това също са пълни глупости. Истината е някъде по средата. Каквото е, такова. Ако не си готов да го приемеш… толкова по-зле”.

Това са думи на мразения от едни и обичан от други Чарлз Буковски. Американският поет и писател е известен с пиперливия си, често даже циничен език.

Резултат с изображение за bukowski art

Снимка: YouTube

Нека си припомним някои от неговите цитати:

“Алкохолът е може би едно от най-великите неща, които са се случвали на този свят… заедно с мен. Да, това са две от най-великите събития, които Земята познава. И затова ние вървим заедно.”

“Има и по-лоши неща от това да си сам, но често отнема десетки години, за да го проумееш. И най-често, когато го направиш, вече е твърде късно, а няма нищо по-лошо от това да е твърде късно.”

 “Любовта е път със смисъл; сексът е смисъл сам по себе си.”

“Ако се бях родил жена, сигурно щях да стана проститутка. Но понеже се бях родил мъж, непрекъснато копнеех за жени, и колкото по-долни – толкова по-добре. И все пак жените – свестните жени – ме плашеха, защото те в крайна сметка искат душата ти, а аз исках да си запазя онова, което ми бе останало от моята.”

“И все пак, от време на време човек имаше нужда от жена – дори само за да си докаже, че е способен да си намери.”

“На всяка Жана Д’арк се пада по един Хитлер.”

“Точно това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш, ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш, а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо.”

“Любовта се издържа, но само ако можеш да се справиш с психическото напрежение. Когато си влюбен, все едно се опитваш да носиш на гръб пълна кофа с лайна, докато прекосяваш пълноводна река от пикня.“

“Най-лошото нещо за един писател е да познава някой друг писател, а когато познава голям брой други писатели, става ужасно. Все едно много мухи са кацнали на едно и също лайно.”

“Хората без морал често се смятаха за по-свободни, но най-често просто бяха лишени от способността да чувстват и да обичат. Така прегръщаха свободния секс. Мъртви, които чукат други мъртви. В тяхната игра нямаше риск или хумор – бяха трупове, които чукат други трупове.”

“Първият път, когато прочетох Селин, отидох в легото с кутия бисквити Ritz. Започнах да го чета и да ям тези бисквити, и да се смея, и продължавах да ям бисквитите. Прочетох цялата новела наведнъж. А кутията с бисквитите беше празна, човече. И станах и пих вода. Трябваше да ме видиш, Шон. Не можех да мръдна. Ето какво ще ти причини добрият писател. Той почти ще те убие..както и лошият.”

“Човек не може да сере срещу течението, братле.”

“Не мразя хората, просто се чувствам добре, когато не са около мен.”

“Това, което има най-голямо значение, е колко добре ходиш през огъня.”

“Амбицията ми е осакатена от мързел.”

“Ако губиш душата си и го знаеш, тогава имаш още душа за губене.”

“Проблемът е, че интелигентните хора са пълни със съмнение, докато глупавите са пълни с увереност.”

“Намери това, което обичаш, и му позволи да те убие.”

“Ти имаш душата ми, аз притежавам твоите пари.”

 

Заглавна снимка – The Business Gent

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Филми, снимани в София, ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Ржисьорът Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон...

Родопското село Орцево посреща деня при температура на въздуха от 9 градуса

„Живеем там, където над нас звезди са само и небето”, казва Исмаил Али в стихотворението си "Орцево". Дивното село Орцево е с най-висока надморска височина...

Идеите и възгледите на Адам Смит

Адам Смит, най-видната фигура в развитието на икономическата теория, е роден в 1723 г. в град Кърккалди, Шотландия. Като младеж следва в Оксфордския университет,...

„Когато имаш работа с бесни вълци, не можеш да бъдеш овца.“ Още от Мики Спилейн

Истинското му име е Франк Морисън Спилейн. Най-известен е с поредицата си криминални герои с главен герой детектив Майк Хамър. На български са преведени...

Васил Найденов открива София съмър фест

София съмър фест за пета поредна година отваря вратите си в Южен парк II, за да посрещне почитателите на културните събития под открито небе....