Артър КЛАРК: Знанието не е мъдрост

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Отбелязваме девет години от смъртта на американския научен фантаст с избрани негови цитати

През 1945 г. знаменитият американски фантаст Артър Кларк предсказа появата на първия спътник за връзка, а геостационарната орбита, за първи път описана от него, в Щатите все още се нарича орбитата на Кларк. В най-известното си произведение „2001: Една одисея в космоса“ той очарова света с визията си за звездното бъдеще на човечеството. Артър Кларк се смята и за един от хората, предвидили колко полезни ще са комуникационните орбитални спътници.

Ражда се във Великобритания, но десетилетия живееше на остров Цейлон, прикован към инвалиден стол заради последици от прекаран в детството полиомиелит. Той беше и подводен изследовател, популяризираше научните занимания и агитираше за космически изследвания.

„Бих искал хората да ме запомнят предимно като писател, като някой, който е забавлявал читателите си и е разширил границите на воъбражението им“, казва авторът.

Светът го познава най-вече заради „2001: Една одисея в космоса“ и прочутата ѝ екранизация от Станли Кубрик, за която Кларк пише и сценария. Годинипо-късно се появяват две продължения на книгата, последното от които през 1997 г. – „3001“: Последната Одисея“.

В края на миналия век писателят получи почетна рицарска титла и лично принц Чарлз отиде да му я връчи. Церемонията обаче бе отложена след скандал с медийни обвинения срещу Кларк в педофилия, които той яростно отвхърляше. Популярни негови книги, преведени на български, са „Одисея в космоса”, „Среща с Рама”, „Окото на времето”, „Земя имперска” и др.

Сър Чарлс Артър Кларк умира на днешния ден, 19 март, през 2008 година.

Резултат с изображение за Arthur Charles Clarke book

Да си припомним някои от неговите цитати:

„Съдиите на хората могат да покажат милост. Законите на природата обаче никой не може да обжалва.”

„Съществуват две възможности – или сме сами във Вселената или не сме. И двете са еднакво ужасяващи.”

„Информационната ера предлага много на човечеството и ми се иска да мисля, че ще се справим с предизвикателствата, пред които ще ни изправи. Но е жизнено важно да помним, че информацията – в смисъла на сурови данни – не е знание, че знанието не е мъдрост и че мъдростта не е предвидливост. Все пак информацията е първата съществена стъпка към всяка от тях.”

„Когато бележит, но възрастен учен заяви, че нещо е възможно, той най-вероятно е прав. Когато обяви нещо за невъзможно, той най-вероятно греши.”

„Единственият начин да открием границите на възможното е да рискуваме да ги преминем, навлизайки в невъзможното.”

„Всяка достатъчно развита технология е неразличима от магия.”

„Изглежда, че всяка революционна идея предизвика три фази на реакция. Те могат да бъдат обобщени с фразите: „Това е напълно невъзможно – не ми губете времето”, „Възможно е, но не си струва да го правим” и „През цялото време ви казвах, че това е добра идея.”

„Зад всеки жив в сегашния момент човек стоят трийсет призрака, защото такова е съотношението между броя на живите и броя на мъртвите.”

„Една от най-големите трагедии на човечеството е, че моралът е бил отвлечен от религиите.”

„Сигурен съм, че Вселената е пълна с интелигентни форми на живот. Всяка от тях е достатъчно интелигентна, за да не дойде тук.”

„Колко неподходящо сме нарекли нашата планета – Земя. Много по-правилно би било Океан.”

„Аз съм оптимист. Всеки, който е заинтересован от бъдещето, трябва да бъде. В противен случай просто трябва да се застреля.”

„Политиците трябва да четат научна фантастика, а не уестърни и детективски истории.”

Заглавна снимка – Flashbak

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Синът на Чарли Чаплин с изненада към българската публика

Юджийн Чаплин, петото дете на Чарли Чаплин готви специална изненада за българската публика, съобщават организаторите. Той ще сподели за първи път три неразказани истории с...

Общината не позволява поставянето на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър

Ирен Кривошиева е гневна, защото столична община не позволява издигането на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър. Актрисата от "Хотел Централ" и "В името...

Теди Москов префасонира монолога на Хамлет в „Дабъ дешил ине“

Теди Москов – един от емблематичните режисьори на българската сцена, и театър „Васил Друмев“ – Шумен, тръгват на своеобразно турне с най-новото си заглавие...

В лицемерието всеки негодник е специалист!

Лицемерие. Двуличие. Подлост. Коварство. Все думи, които ни навяват разочарования от хора – често дори от най-близките. Стара истина е, че от истинските приятели...

Елица Попова, лицето на клубна София: Няма бивша лудост!

Всеки, обичащ клубния живот на София, е срещал Елица Попова поне веднъж в живота си. Емблематичното лице, фейсконтрол на Yalta Club, а някога и...