Яж шоколад и обичай живота!

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Какво не знаем за ползите от обработения тъмен десерт

Черният шоколад е особено полезен. Много експерти препоръчват да се приемат 30-60 грама или няколко блокчета тъмен шоколад всеки ден.

Колкото повече шоколадът се обработва, толкова по-малко е полезен той за здравето. Затова и суровите продукти от какао са станали толкова популярни напоследък. Все пак доста полезни за здравето съставки остават в обработения тъмен шоколад, при условие, че не са твърде много добавените нездравословни съставки, като например високото съдържание на захар.

Какаото съдържа флаваноли, вид флавоноиди, които се срещат само в какаото и шоколада. Флавоноидите са естествени съединения, които се срещат в растителните храни, които действат като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали в тялото.

Черният шоколад доказано понижава кръвното налягане при хора с повишени стойности и намалява LDL холестерола (лошия холестерол) с около 10%.

Резултат с изображение за black chocolate

Шоколадът съдържа серотонин, който е естествен антидепресант. Стимулира производството на ендорфини, които създават чувство на щастие и удоволствие. Всъщност, едно проучване е установило, че топенето на парче шоколад в устата създава чувство на удоволствие по-дълго от страстна целувка. Това може да обясни защо много хора обикновено посягат към шоколада, когато са депресирани.

Няколко проучвания са установили, че шоколадът е един от най-добрите храни за борба с рак, заедно с червеното вино, боровинките, чесъна и чая. Двата начина, по които той се бори с рака, е чрез инхибиране (намаляване) на клетъчното деление и намаляване на възпалението. Изследователската работа в тази насока продължава и вероятно ще се намерят още допълнителни начини, по които шоколадът се справя с една от най-страшните болести.

Научни изследвания са установили, че теоброминът в шоколада предпазва от кариес чрез премахване на Streptococcus mutans, бактерия в устната кухина, която допринася за кариесите.

Резултат с изображение за black chocolate

Проучване в Холандия, в което са изследвани 200 мъже над 20 годишна възраст, е установило, че тези, които консумират големи количества шоколад (млечен шоколад и тъмен шоколад), живеят по-дълго и имат по-ниски общи нива на заболяване, отколкото мъжете, които консумират малко или никакво шоколад.

Проучване на Харвардския Университет, проведено върху племето „Куна“ от Панама, доведе до подобни констатации.  Хората там консумират големи количества сурово какао всеки ден и поради това имат ниски общи нива на болести и по-голяма продължителност на живота от съседните племена, които не го консумират толкова често.

Свързано изображение

Кaкaoто е по-богато на магнезий, отколкото всяко друго растение. Магнезият е важен минерал, който помага за регулирането на храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата системи. Тъй като много хора са с дефицит на магнезий, добавяйки богатият на магнезий тъмен шоколад към диетата си можете да подобрите здравето си като цяло.

Проучванията показват, че антиоксидантите в какаото работят като метли за изчистването на плаките от артериите. Много изследвания са показали, че тъмният/черен шоколад е полезен за мозъка. Изследователи от университета „Джон Хопкинс“ са установили, че той може да предпази мозъка след инсулт чрез предпазване на нервните клетки от по-нататъшно увреждане.

Така че, яжте шоколад и обичайте живота!

Заглавна снимка – Playbuzz

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хайнрих Бьол: Чувствата могат да убиват силни неща като любов и омраза

Хайнрих Бьол се ражда на 21 декември 1917 г. в Кьолн в либерално католическо семейство на мебелист. През 30-те години успешно устоява да не...

Острожката библия, смятана за първата печатна Библия на славянски език, е изложена в СУ

Острожката библия, смятана за първата печатна Библия на славянски език, е изложена в Централната университетска библиотека на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Тя...

Мариус Куркински открива СОФИЯ МОНО 2024 с „Нашенец“

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия „Георги С. Раковски“ между 17 и 25 юли. За радост на ценителите на театралното...

Паша Христова: Една българска роза в прегръдката на вятъра (ВИДЕО)

На 21 декември през 1971 година самолет на БГА "Ил-18", който трябва да лети за Алжир със 73-ма пътници на борда, катастрофира на летище...

Световни музикални виртуози на една сцена на „Pravets Art Nights“

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската...