Фотографът Ивелина ЧОЛАКОВА: И пред обектива хората винаги са себе си

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Кратко интервю с майстора на обектива в Световния ден на фотографията

Ивелина Чолакова е фотограф, за когото няма невъзможни неща. Обича да снима хора. Защото смята, че те не могат да избягат от себе си, независимо от ролите, които играят.  Нейни снимки красят две от книгите на Добромир Банев – „Аз съм в другото такси“ и „Обичай ме бавно“ (и двете в издание на „Персей“). В условия на пандемия, направи цяла серия от фотографии, от които ни гледат приветливите лица на хора, настроени позитивно за бъдещето. Щастливо омъжена е, майка на двама сина. Ето какво каза тя в кратко интервю за ARTday.bg в Световния ден на фотографията:

– Как те откри фотографията и кога си купи първия професионален апарат за снимки?

– Вероятно винаги съм я носила в сърцето си, колкото и клиширано да звучи. Снимам активно, откакто се сдобих с първия си син. Тогава имахме една лентова „Скина“ и всеки месец проявявах поне по една лента. С първия професионален апарат се сдобих малко преди една Коледа – подари ми го моят съпруг, около година, след като на бял свят се появи и малкият ми син. От този момент разбрах, че искам да снимам хора. Искам да ги карам да се чувстват красиви, да се погледнат от страни и да се преоткрият.

 – Какъв виждаш света през обектива?

– Хубав! Точно такъв, какъвто го виждам и със собствените си очи. Поне се старая да показвам именно това. Знам, че светът не е само цветен и хубав, но това съм аз.

 – Какви са хората на снимките и извън тях, улавяш ли разлика?

– Понякога снимката може да отразява действителността, но тя е и възможност да се видиш в съвсем друга светлина. Да излезеш от зоната си на комфорт, да си пожелаеш нещо и да го направиш. Хората са това, което са, и смятам, че дори и в роля, те винаги показват себе и себе си.

 – Коя е снимката, която още не си направила?

– О, има много снимки, които не съм направила. Надявам се  да имам достатъчно време и вдъхновение, за да продължа да правя това, което обичам!

Представяме ви няколко снимки на Ивелина Чолакова, обединени под мотото „Коледа през август“. „Сигурна съм, че ви се е случвало с определени хора да си паснете и да се харесате от пръв поглед. Ей така се чувствах, когато се запознах с Алекс и Емо, все едно се познаваме отпреди. Уютно, приятно и спокойно. Обичам романтичните истории и пожелах да чуя тяхната. Оказа се, че тя започва една Коледа. Веднага в главата ми се занареждаха картинки  и сякаш червена лампа ми светеше в ума. Коледа може да бъде по всяко време на годината, стига да сте с човека когото обичате“, пояснява фотографът. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Борис Белев, снимки: Ивелина Чолакова

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук:
https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

Следвайте страницата на Ивелина Чолакова: 
https://www.facebook.com/dlsfoto/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вечната любовна мъка

"С удоволствие бих ѝ звъннал, но се насилвах да не го правя. Не исках и да мисля толкова много за нея. Исках да я...

Антон Страшимиров: Разкрийте сърцата и душите си за обич!

Антон Тодоров Страшимиров е роден на 15 юни 1872 година в град Варна. От юношески години, благодарение на брат си Димитър Страшимиров, започнал да...

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...