Перлата „Клианти“ на Пловдив

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Между запазените възрожденски къщи сградата е най-ранната и с най-интересна архитектура

Между запазените възрожденски къщи в Старинен Пловдив най-ранната и с най-интересна архитектура и декоративна даденост е къщата на Георги Клианти, чиито име носи и до днес. Тя е уникална със своето рисувано дърво по таваните и долапите, с гравираните върху стъкло изображения, с полихромната си позлатена пластична украса. Това разказа за БТА Виктория Карацанова от ОИ „Старинен Пловдив“, който стопанисва имота.

Резултат с изображение за къща клианти пловдив

По думите й засега тя е и единствената от късния несиметричен тип запазена в България. Според проучванията къщата е строена в края на 18 век, в началото на 19 век е подложена на сериозно преустройство.

Конструктивната система на сградата е смесена. Основите, преминаващи в цокъл с височина 80 см, са от каменна зидария на калов разтвор. Външните масивни носещи стени в първия етаж и полуетажа, както и калканът в цялата височина на къщата са от кирпич, а останалите стени са от дървен паянтов скелет с пълнеж от кирпич, тухли или без пълнеж (с обшивка от летви).

Свързано изображение

Къщата на Георги Клианти е двуетажна сграда с просторен правоъгълен салон (хайет) в етажа и открит сайвант към двора и приземието. Тя има една рядка особеност – между етажа и приземието, само под южните стаи, е развит нисък полуетаж, наречен „химала“.

Изследването сочи, че къщата е строена от Стоя Абаджийт, от когото я купува Клианти. След него собственици на уникалната сграда са Слава Актарина, към 1949 година – Хрисица Ботева и Карине Сукиссян. През 1968 г. е отчуждена за нуждите на Комитета по туризъм, а в периода 1985-1970 г. неин собственик е Ставри Бегликчията.

Резултат с изображение за къща клианти пловдив

Къща „Клианти“ е обявена за архитектурно-художествен паметник с национално значение през 1995 година. В периода от 2005 г. до 2007 г. e реставрирана от международен екип от специалисти с финансовата подкрепа на японския попечителски фонд към ЮНЕСКО.

Основен елемент в къщата е „покритият двор“ на първия етаж

В разпределението на първия етаж основен елемент е „покритият двор“, изграден през първия строителен период. Той става център на несиметричната схема поради преграждане на помещения в старото му пространство. От първия период са запазени и външните стени, непроменено остава и подовото му ниво. В южната стена на „покрития двор“ е оформен вход на къщата, друг тесен проход се разкрива през двуреден портик от дървени колони към другата улица.

Резултат с изображение за къща клианти пловдив

От изток покритият двор е ограден с две помещения, едното от които е единственото с огнище и това го прави основното за живеене. До него са стаите с помощни домакински функции (мутвак), а в срещуположния ъгъл се намира помещение, свързано със занаята на собственика. Непосредствено до северната стена на това помещение е изградена стълбата за втория етаж.

Разпределението на втория етаж запазва асиметрията и двуделното членение на плана от първия период. На него са обособени три стаи, сред които се намира салонът, което е и основно комуникационно средище в жилището. Стената му, в тази посока, е остъклена (джамлък). Салонът е отворен по цялата си ширина към кьошк, а на подовото му ниво е разположено пространство с височина 1.60 м., наречено „химала“ (от гръцки – ниското). То е разделено на източна и западна химала, в които се влиза от ниски долапни врати. Пространствено разширение на помещенията е постигнато чрез еркери към улицата. Така създаденото разпределение през втория строителен период няма аналог при пловдивската възрожденска къща, което прави сградата уникална.

Резултат с изображение за къща клианти пловдив

Къща „Клианти“ е най-богата от гледна точка на декоративната украса

На първия етаж част декоративната украса е запазена само в североизточната стая. На нивото на цокъла са открити стенописни останки от едно пано, които доказват, че там е имало живописна украса от цветя. Запазен е и част от пейзаж. На втория етаж пространството, което е оформено като хайет, е просторно. Таваните са с широки профилирани дъски, оцветени в червено. От хайета се влиза в североизточната стая, в която няма запазена декоративна украса на стените. Таванът обаче е украсен с дърворезбена и рисувана декорация, като цялостната композиция е подчинена на формата на слънчевия диск. Ядрото е изпъкнало, резбовано с огънати листа, имитиращи лъчи, осем на брой.

Резултат с изображение за къща клианти пловдив

В декоративните форми, образувани между лъчите, върху зелен фон, са изписани вази с цветя. Букетите образуват елегантни орнаменти в бяло и розово. От розетата срещу тях вървят гирлянди с по-ситни цветчета и листа в розово, зелено, червено и бяло. Композицията се повтаря, вазите са еднакви, но цветята в букетите са различни.

Другите две помещения в южната част на къщата са богато декорирани. Най-богата и разточителна украса има източното помещение. Стените са украсени със стенопис и декорирано дърво, в долния пояс е имало живописен цокъл, от който е запазено само едно пано с елипсовиден медальон.

Свързано изображение

Западната стена, най-интересната в цялата къща, е профилирана от голяма правоъгълна ниша с алафранга. В горната част има изпъкнал дървен корниз, а вътре – дървен долап с вратички и други декоративни отвори. От дясната страна на алафрангата е изписан „бъбрив“ пейзаж с лента с надпис на гръцки език – „KOSTANTINOPOLIS“ и годината „1817“.

На паното има изографисан медальон, на който се виждат крепостна стена с кули, десетки сгради и множество минарета, а в центъра се вижда голям морски фар, Златният рог – морето, осеяно с платноходи и зад него отново бряг с домове, джамии с минарета и отделни дървета между тях.

От лявата страна на алафрангата е изписан друг пейзаж с включени на преден план широколистни и кипарисови дървета. След тях се вижда крепостна стена, квартали, домове с дървени стобори, паркове с дървета. Очертават се силуетите на църкви и множество островърхи кули, както и надпис на гръцки език „ВИЕНА 1817“.

Резултат с изображение за къща клианти пловдив

Най-впечатляваща е Голямата алафранга

Нишата на Голямата алафранга е дълбока, пресечена от долапите от двете й страни. Върху изпъкналата арковидна форма е изписана лозница с гроздове, преплетена с клонки от розов храст, клонче с три ябълки, зюмбюл, други цветя и птици. Композицията включва нарисувана завеса, фонтан с ниска аркада, покрит от ажурна беседка.

В орнаменталната плетеница, в близост до днешната входна врата е вписан пейзаж с изображение на двуетажна къща с еркери, капандури на прозорците, украса на стените, червен покрив и множество комини. На преден план е маркирана течаща вода, подредени лехи на градина, червена ограда, а извън нея – чешма с два чучура и две корита. Не е изключено това да е „портрет“ на самата къща „Клианти“.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Не ми отделяй много време…

*** Не ми отделяй много време, въпроси не задавай ти. С очи и ласкави, и верни не срещай моите черти. По пролетните локви тръпни следите ми недей следи. Не ще се...

Луиза Мей ОЛКЪТ: Любовта е велик разкрасител

Луиза Мей Олкът е най-известна със считания за литературен шедьовър роман „Малки жени“, преведена и на български. Други популярни нейни произведения са „Малки мъже“,...

Кои са най-богатите скъперници на всички времена

Много богаташи водят разточителен начин на живот. Има обаче и такива, които не обичат да дават пари за глезотии, въпреки огромното си състояние. Да...

Когато нещо си отиде, друго заема мястото му. Любовта предпочита да влиза с взлом.

Счупеното не се лепи, а единствено водата е в състояние да запуши празните пространства – дори най-недостъпните. Природата не търпи състоянието на вакуум, затова...

Ти си обектът на моето желание, ти си причината номер едно за моето съществуване на земята…

Има различни начини да засвидетелстваме своята обич. Вече не пишем писма, затова е хубаво да си припомним колко важно средство са те, за да...