Други гласове, други стаи… (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Девет американски писатели, които харесват мъжете в любовта

Да си писател, който си пада по представителите на същия пол, съвсем не е необичайно. Всеки от хората на изкуството има своите „странности“. Животът е шарен, затова и повечето представители на арт средите се открояват с нещо различно.

След Втората световна война много от американските автори за първи път обсъждат наклонностите си в свои творби. Романисти, сценаристи и други майстори на словото, като Тенеси Уилямс, Джеймс Болдуин, Алън Гинсбърг и Гор Видал правят литературни портрети на американския гей живот, който трудно се справя с установените норми и поиска признание на лица, които преди това са били преследвани от обществото.

ГОР ВИДАЛ

Почина писателят Гор Видал

Неговият роман „Градът и стълбът“ е страстен шедьовър, но критиците го разкъсват на парчета. Видал е бил принуден като млад да си плаща за сексуалните услуги от мъже. Участвал е и в работата по сценария на известния филм на 60-те „Бен Хур“.

ТРУМАН КАПОТИ

Резултат с изображение за truman capote

Капоти е бил известен не само с литературните си шедьоври, но и с пиенето на много алкохол и страстта му към говоренето. В живота си е обичал както жени, така и мъже. „Други гласове, други стаи“ е автобиографичен роман, издаден през 1948 г., който буквално взриви литературния свят. За да си плаща сметките, Капоти е трябвало да работи и като журналист. Не е докрай откровен за сексуалната си ориентация.

ТEНЕСИ УИЛЯМС

Резултат с изображение за tenesy uilams

Друг емблематичен американски писател е Тенеси Уилямс, чиято кариера стремглаво е придружена от алкохолизъм и параноя. Печели наградата „Пулицър“ за работата си по „Трамвай Желание “ и „Котка върху горещ ламаринен покрив“. Голямата му любов с мъж го застига когато е 29-годишен, за да остане до края на живота му.

АЛЪН ГИНСБЪРГ

Резултат с изображение за „allen ginsberg“

През 1957 година поетът е изправен пред съда на Сан Франциско заради стихотворение, което е обявено за „сквернословно“. Гинсбърг е роден в еврейско семейство, което живее в Нюарк, Ню Джърси. След колежа общува с други автори със „свободна ориентация“ като Джак Керуак и Уилям Бъроуз, а после среща „другата си половина“ Петър Орловски. Спорното стихотворението „Howl“ днес се приема за истински шедьовър.

ДЖЕЙМС БОЛДУИН

Резултат с изображение за james baldwin

Чернокожият писател „нарушава“ всички правила на Харлем. Сравняват романа му „Стаята на Джовани“ с филма „Планината Броукбек“. Пише го заедно с приятеля си Люсиен.

ЕДУАРД ОЛБИ

Резултат с изображение за edward olby

Той знае за хомосексуалните си увлечение още като тийнейджър, а първият му любовник – композиторът Уилям Фланеган става и негов ментор. В гей-клубовете на Ню Йорк двойката била известна като Сестри Грим. След като става обществено достояние, че Олби е хомосексуален, романът му „Кой се страхува от Вирджиния Улф“ става още по-популярен.

АМИСТЕД МОПИН

Резултат с изображение за amistad mopin

Първо е журналост, а по-късно в живота си намира попрището на писател. Неговите разкази „Градски истории“ са екранизирани във вид на сериал. Един от най-известните автори, които не се страхуват да говорят за СПИН в своите произведения.

ЕДМЪНД УАЙТ

Резултат с изображение за „edmond wite writher“

Често е сравняван с Болдуин. Гей темите в романите му го изстрелват като стрела за литературната слава. В средата на 70-те той и още негови съвременници създават културен гей салон на писателите в Ню Йорк.

ТОНИ КЪШНЪР

Резултат с изображение за „tony kushner“

Ражда се в семейството на еврейски класически музиканти. Обичал поезията, изучавал средновековна литература, а в личните си произведения описва различни герои и теми – хише за Хитлез, СПИН и Берлинската стена. „Ангели в Америка“ е пиеса от две части, за която получава награда „Пулицър“.

Борис Белев

На заглавната снимка – Труман Капоти

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...