Марлон Брандо – запазената марка на световното кино (видео)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Марлон Брандо звучи като запазена марка за световното кино. Името му е познато на хората от целия свят, най-малкото заради ролята му в „Кръстникът“, за която през 1973 година му е връчен „Оскар“.

„Аз не се стремя да скрия бръчките си. Искам да стане ясно, че хората сега се крият, опитват се да изглеждат това, което в действителност не са, имат тенденция да живеят егоистично. Да се криеш, това е най-добрият начин да направиш компромис да приемеш света такъв, какъвто е, да се откажеш да му въздействаш“, споделя в едно интервю звездата. И допълва: „Аз съм моралист, колкото и абсурдно да ви се струва това“.

Актьорът идва на белия свят на днешния ден, 3 април, през 1924 г. Родителите му са алкохолици и малкият бъдещ актьор често остава сам. Израства в Илинойс и копае канавки, за да изкарва прехраната си. Все пак баща му предлага да се погрижи за неговото обучение и Брандо заминава за Ню Йорк. Актьорът дебютира на Бродуей през 1944 г. с „I Remember Mama“. В „Truckline Caf“ през 1946 г. критиците веднага го харесват и го обявяват за най-обещаващия млад актьор. През 1947 г. Марлон прави най-доброто си театрално изпълнение като Стенли Ковалски в „Трамвай „Желание“ на Тенеси Уилямс.

Женил се е три пъти. Първият му брак е през 1957 г. с Ана Кашфи, който трае до 1959 г. От нея има едно дете. Втори път се жени през 1960 г. за Мовита Кастанеда, но се развеждат след две години. От този брак Брандо има две деца. През 1962 г. минава под венчило с Тарита Чейен, от която също има две деца. С нея прекрарва десет години от живота си.

Пробив в киното прави през 1950 г. с „The Men“. Година по-късно участва в екранната версия на „Трамвай „Желание“ на Елиа Казан, с Вививан Лий. Брандо е номиниран за „Оскар“, а филмът получава четири статуетки. Следващият му филм, година по-късно, пак е на Елиа Казан – „Viva Zapata!“, а през 1953 г. излизат два филма с негово участие – „Юлий Цезар“ и „Дивият“. През 1954 г. излиза „На кея“ на Елиа Казан, който получава осем „Оскар“-а, а един от тях е за Брандо. До края на десетилетието актьорът се снима още в „Desiree“ (1954), „Guys and Dolls“ (1955), „The Teahouse of the August Moon“ (1956). В края на 50-те Брандо се снима още в „Сайонара“ (1957) и „The Young Lions“ (1958).

70-те години започват лошо с „The Nightcomers“ (1971), но година по-късно кариерата му е спасена с „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола. В лентата си партнира с Ал Пачино, Джеймс Каан, Даян Кийтън и др. Ролята на дон Вито Корлеоне закономерно му носи „Оскар“. Но Брандо не се появява на церемонията в знак на протест срещу отношението на Холивуд и на американското правителство към местното индианско население. Вместо него, за да откаже статуетката, на сцената се качва индианка (за която по-късно се разбира, че всъщност е актриса). Пак през 1972 г. излиза „Последно танго в Париж“ на Бернардо Бертолучи, а след четири години пауза по екраните тръгва и „The Missouri Breaks“ на Артър Пен. През 1977 г. Марлон Брандо се снима и за телевизионната версия на „Кръстникът“. Година по-късно е част от екипа на „Супермен“ с Джийн Хекман и Кристофър Рийв.

В „Апокалипсис сега“

В края на 70-те Брандо участва в „Апокалипсис сега“, отново режисиран от Франсис Форд Копола, с Мартин Шийн, Робърт Дювал, Лорънс Фишбърн, Харисън Форд, Денис Хопър и др. В началото на 80-те излиза „The Formula“. След девет години пауза Брандо отново се снима, а този път филмът е „A Dry White Season“ с Доналд Съдърланд. През 1990 г. на екран е „The Freshman“, а през 1994 г. участва в „Новият Дон Жуан“ с Джони Деп и Фей Дънауей. Последните филми на Брандо са „The Brave“ през 1997 г., „Free Money“ (1998) и „The Score“ на Франк Оз с Робърт де Ниро и Едуард Нортън. Марлон Брандо умира на 1 юли 2004 г. в Лос Анджелис.

Десет любопитни факти за актьора:

1. Марлон Брандо е имал два известни прякора през годините. Това са имената Бъд и Мистър Мъмбълс. Второто му прозвище е измислено от самия Франк Синатра.

2. Преди да стане актьор, е бил пиколо на асансьор в универсален магазин в продължение на четири години.

3. По време на интервю с Лари Кинг в едноименното вечерно шоу целува водещия по устата. Годината е 1995-а, а реакциите са бурни.

4. Непрестанно отказва да научи репликите си и импровизира пред камера, за да прокара свой авторски почерк в лентите, в които се снима.

5. В юношеските си години е бил гонен от занятия, защото е карал мотоциклет из коридорите на училището.

6. Приживе холивудският ас притежава остров, който се намира в Тихия океан.

7. През 1965 г. получава своя звезда на Алеята на славата в Холивуд.

8. Едни от най-близките звездни приятели на Брандо са покойната вече Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Самият Бъртън често казва за Марлон, че е изключително интелигентен човек, но славата и парите са го споходили твърде бързо и на млади години.

9. Един от синовете му – Мико, е бил бодигард на Майкъл Джаксън. Брандо и Джаксън са имали силна приятелска връзка през годините.

10. Биографията му, публикувана през 1976 г. от Гару Кери, включва следния цитат на Брандо: „Хомосексуалността е толкова на мода, че вече не е новина. Както голям брой мъже, така и аз съм имал хомосексуални случки, от които не се срамувам.“

Заглавна снимка: www.indiewire.com

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Толкова е глупаво да спреш да се надяваш…

Нобеловият лауреат Ърнест Хемингуей остава едно от най-блестящите имена в световната литература. Най-известното му произведение – „Старецът и морето“ – е една мъдра приказка...

Да живееш за друг

"Сега изведнъж видях, че можех да бъда нещо за някого, просто защото бях до него и той бе щастлив, просто защото бяхме заедно. Изговориш...

Радостта от живота се познава чрез скръбта

Днес е най-тъжният петък. Страстната седмица си отива в тишина, каквато подобава на Бог – заради мъките, поруганията и страданията Му. Най-тъжният петък слага край...

Иван Андонов – всяко днес има своето „ВЧЕРА“

„Харесва ми да казвам, че съм роден в тридесетте години на миналия век. Ако някой иска да провери влиянието на звездите върху един човешки...

Джеръм Джеръм: Най-добрата политика е да казваш истината

Джеръм Клапка Джеръм е роден на 2 май през 1859 година. Английският писател е известен главно хумористичните си книги "Трима души на една лодка"...