„Ромул Велики“ – пародия или реалност на оцеляващите политици

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Смешно-тъжна история по Дюренмат, разказана от Бина Харалампиева в Малък градски театър „Зад канала“

Снощи се игра най-новият спектакъл на Малък градски театър „Зад канала“ „Ромул Велики“.

Пиесата на Фридрих Дюренмат с режисьор Бина Харалампиева е смешно-тъжна история, в която става дума за политика. Съвременният сатиричен разказ за управлението на последния владетел на Западната Римска империя е препратка към едни по-нови времена.

Резултат с изображение за ромул велики

Когато Дюренмат пише пиесата, прави аналогия с Третия Райх. Написана като пародия на класическите трагедии, пиесата звучи актуално за всички политически режими, най-вече по време на избори.

Новият прочит на „Ромул Велики“ представя политиката по един забавен начин. Историческите факти са много малко в пиесата, затова се виждат повече препратки към настоящето.

Гибелта на Римската империя, доведена до падение от безхаберието и алчността на своите управници, приляга на всяка историческа епоха. В творбата на Дюренмат Ромул е историческа личност – последният император на Западната Римска империя.

Резултат с изображение за ромул велики

Над 20 години той е фиктивен владетел, но умел политик, който целенасочено води Римската империя към нейния край, в стремежа си да запази собственото си благополучие.

Император Ромул е невръстно дете, когато баща му Флавий Орест го възкачва на трона.

Той бездейства, мързелив е, изпразнил е хазната, а за да има какво да яде, отглежда кокошки. Заобиколен е със загрижени за съдбата на Империята хора, които до влизането на германския вожд, пълководец на варварите, Одоакър в Рим, се опитват да направят всичко по силите си да спасят Отечеството си.

Императорът обаче ги саботира, за да оцелее.

Резултат с изображение за ромул велики

Герасим Георгиев – Геро чудесно се превъплъщава  в ролята на Ромул.

Той пресъздава великолепно образа на последния император на Рим в едно особено атрактивно съчетание на енергичност и мързел, присъщ за героя.

Убедителна в ролята си на „Майка на Империята“ е Василена Атанасова.

В този спектакъл Бойко Кръстанов прави дебют на сцената на Малък градски театър „Зад канала“.

Резултат с изображение за ромул велики

В ролите на съвременици на Римската империя  са Владимир Димитров, Владимир Зомбори, Весела Бабинова, Евгени Будинов, Петър Калчев, Стоян Младенов, Атанас Чопов, Симеон Бончев.

Сценографията е на Чавдар Гюзелев, който пресъздава колорита на римската вила, от която Ромул не излиза и не иска да знае какво се случва с империята му.

Интересна е музиката на „Ромул Велики“, дело на Асен Аврамов. Изпълнението на три песни създава атмосфера и разкрива други черти от таланта на актьорите.

Петя Стоянова, ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Поетът на изгубената цялост: Калин Донков на 82!

Калин Донков е роден в с. Беглеж през 1941 г. Израства в Плевен и още в училищна възраст показва умения и като журналист. В...

Независимо от личния живот

"Любовта не може да преодолее потока на живота. Може би защото любовта е самият живот. Въпреки цялата прехвалена независимост, на всяка жена ѝ става толкова...

Кампанията „Зрънце любов“ призовава хората да оставят храна на птиците през зимата

Много от птиците, които почти всеки познава – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки, остават да зимуват в България. През зимните дни им е изключително...

Бет Мидлър на 78: Вярвам, че с правилните обувки едно момиче може да завладее света

Бет Дейвис Мидлър е родена на 1 декември 1945 г. в Хонолулу, Хавай, САЩ. Тя е кръстена на Бети Дейвис, а сестрите й Сюзън...

Сексът е най-забавното от всичко, което мога да върша, без да се смея ~ Уди АЛЪН

Алън Стюарт Конигсберг. Той е нервак, егоцентрик, но преди всичко добър – и като човек, и като актьор, и като сценарист, и като режисьор....