Тел Авив – градът, който никога не спи (видео)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Тел Авив не е административната столицата на Израел. Тази функция е отредена на историческия Йерусалим, но на практика в него са концентрирани единствено правителството и религията. Всичко останало в Израел като култура, бизнес и развлечения се намират в Тел Авив, който е модерното лице на страната.

Тел Авив е сравнително нов град – основан е на днешния ден, 11 април, през 1909 г., като първоначалната идея била това селище да бъде нещо като еврейско предградие на арабското пристанище Яфо – един от най-старите градове в Близкия изток. То се намира на възвишение, от което се открива неоценима гледка към брега на Тел Авив. С масивната емиграция на евреи от всички краища на света обаче, Тел Авив постепенно започва да придобива значителни мащаби, като днес Яфо е включен в границите на вторият по големина град в Израел.

След т.нар. шестдневна война през 1967 г., в знак на протест рещу окупираните територии, повечето държави не правят посолствата си в Йерусалим, а в Тел Авив. Изключение правят само Коста Рика и Салвадор. Към настоящия момент почти цялата световна общност разглежда Тел Авив като столица на Израел. Именно поради тази причина повечето посолства се намират там, вместо в Йерусалим.

Тел Авив е забележителен с характерната си за Южна Европа архитектура. Заради нея през 2003 г. градът е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Разположен е в западната част на Израел, на брега на Средиземно море. В голямата метрополитна област на Тел Авив живеят около 3 200 000 души. Градът е пълен с с ресторанти, барове, кафенета и луксозни бутици. Това, заедно с благоприятния климат на града, го правят примамлива туристическа дестинация за много хора от цял свят.

Резултат с изображение за tel aviv

Разходката край плажа на Тел Авив е истинско удоволствие. По цялото му протежение е изградена приятна алея за разходки, около която се нареждат голяма част от модернияте му заведения. Навсякъде из израелския град ще видите пъстра палитра от хора – местните жители и емигрантите от различни нации, които се допълват от туристическия поток. Наред с модерните високи постройки в Тел Авив, все още могат да се видят колиби и бараки, които още напомнят за военния конфликт. С право можем да кажем, че градът има лъскаво лице, но и по-мрачна страна, която се изчерпва в маргиналните жилищни квартали.

Резултат с изображение за tel aviv

Като основен център в Средиземно море Тел Авив е магнит за международен туризъм и по този показател спокойно може да застане рамо до рамо с популярни туристически дестинации като Барселона и Маями. Изданията „Лос Анджелис Таймс „, „Ню Йорк Таймс“ и „Торонто Стар” квалифицират Тел Авив сред първите места, които са апетитни за туристи от цял свят. Според общинската справка на Тел Авив, днес в морския израелски град има 44 хотела с над 6500 стаи.

Тел Авив е наричан „градът, който никога не спи“, вследствие на своя пулсиращ нощен живот, младежката атмосфера и 24-часовата възможност за забавления и развлечения.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ралф Уолдо Емерсън: Завистта е невежество, подражанието е самоубийство

Емерсън е основоположник на движението трансцедентализъм, чиято идея е, че светът е нещо много повече от това, което човек вижда и възприема. Един от...

Коя е Елиза от музикалното произведение на Бетовен?

Лудвиг ван Бетовен е немски класически композитор, представител на Виенската школа, важна фигура в преходния период между класицизма и романтизма. Смятан за един от...

Лазаровден – един от най-хубавите народни обичаи

Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия...

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...