Тел Авив – градът, който никога не спи (видео)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Тел Авив не е административната столицата на Израел. Тази функция е отредена на историческия Йерусалим, но на практика в него са концентрирани единствено правителството и религията. Всичко останало в Израел като култура, бизнес и развлечения се намират в Тел Авив, който е модерното лице на страната.

Тел Авив е сравнително нов град – основан е на днешния ден, 11 април, през 1909 г., като първоначалната идея била това селище да бъде нещо като еврейско предградие на арабското пристанище Яфо – един от най-старите градове в Близкия изток. То се намира на възвишение, от което се открива неоценима гледка към брега на Тел Авив. С масивната емиграция на евреи от всички краища на света обаче, Тел Авив постепенно започва да придобива значителни мащаби, като днес Яфо е включен в границите на вторият по големина град в Израел.

След т.нар. шестдневна война през 1967 г., в знак на протест рещу окупираните територии, повечето държави не правят посолствата си в Йерусалим, а в Тел Авив. Изключение правят само Коста Рика и Салвадор. Към настоящия момент почти цялата световна общност разглежда Тел Авив като столица на Израел. Именно поради тази причина повечето посолства се намират там, вместо в Йерусалим.

Тел Авив е забележителен с характерната си за Южна Европа архитектура. Заради нея през 2003 г. градът е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Разположен е в западната част на Израел, на брега на Средиземно море. В голямата метрополитна област на Тел Авив живеят около 3 200 000 души. Градът е пълен с с ресторанти, барове, кафенета и луксозни бутици. Това, заедно с благоприятния климат на града, го правят примамлива туристическа дестинация за много хора от цял свят.

Резултат с изображение за tel aviv

Разходката край плажа на Тел Авив е истинско удоволствие. По цялото му протежение е изградена приятна алея за разходки, около която се нареждат голяма част от модернияте му заведения. Навсякъде из израелския град ще видите пъстра палитра от хора – местните жители и емигрантите от различни нации, които се допълват от туристическия поток. Наред с модерните високи постройки в Тел Авив, все още могат да се видят колиби и бараки, които още напомнят за военния конфликт. С право можем да кажем, че градът има лъскаво лице, но и по-мрачна страна, която се изчерпва в маргиналните жилищни квартали.

Резултат с изображение за tel aviv

Като основен център в Средиземно море Тел Авив е магнит за международен туризъм и по този показател спокойно може да застане рамо до рамо с популярни туристически дестинации като Барселона и Маями. Изданията „Лос Анджелис Таймс „, „Ню Йорк Таймс“ и „Торонто Стар” квалифицират Тел Авив сред първите места, които са апетитни за туристи от цял свят. Според общинската справка на Тел Авив, днес в морския израелски град има 44 хотела с над 6500 стаи.

Тел Авив е наричан „градът, който никога не спи“, вследствие на своя пулсиращ нощен живот, младежката атмосфера и 24-часовата възможност за забавления и развлечения.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Втори първи път

Мисля си за първия път, когато: - Те видях - Те прегърнах - Те целунах ( три пъти )... - Те зарадвах - Ти ми писа - Ме покани на...

Робърт Де Ниро отваря хотел в София

Американският хотелски бранд "Нобу" стъпва в България. Неговите нови обекти ще бъдат позиционирани в София и Варна. Основана през 1994 г. от актьора Робърт Де...

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

Хърватската компания „Метаморфоза“, която стои верига от музей на илюзиите в цял свят, продължава разширяването на мрежата си с нов музей в датската столица...

Том Кланси, литературната машина за пари

Том Кланси, който пет пъти е бил на върха на класацията на бестселърите на New York Times, е едно от големите имена в съвременната...

„Фантомът на операта“ – два часа и половина зашеметяващо изживяване

Шедьовърът на Андрю Лойд Уебър "Фантомът на операта" вече е в България. Зашеметяващият мюзикъл изнесе първото си представление снощи в НДК. Зала 1 едва...