В норвежко градче е забранено да умирате

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Още любопитни и странни закони по света

Свят широк, закони всякакви. Някои от тях наистина абсурдни до степен,че да събудят усмивките на лицата ни. Първенци в това отношение са САЩ, но има и други страни, в чиито стройни системи от закони са попаднали и невероятни и странни ограничения.

Резултат с изображение за attention

Ето някои от най-любопитните и странни закони по света:

През 1986 г. бе прието, че британското министерство на външните работи има пълно право да използва разумна сила за предотвратяване на навлизането на извънземни на територията на страната без необходимите документи. Ако с документите всичко е наред, извънземните ще имат право да паркират летящите си чинии на всеки британски паркинг.

Ако искате да живеете вечно, купете си билет за далечното норвежко градче Лангийрбюен. Там и без това е забранено да умирате. Местното гробище било закрито преди 70 години и оттогава жителите, решили да се пренесат на едно по-добро място, са длъжни незабавно да напуснат града.

В Сингапур можете да се окажете зад решетките заради невинно занимание като дъвчене на дъвка. Забраната датира от 1992 г. и допуска само едно изключение – никотиновите дъвки за отказващи пушачи, но и тогава трябва да си носите рецепта от лекар.

В Бруней, Индонезия и Малайзия на почит е един крайно неделикатен десерт – дуриан. Заради неописуемия му мирис – смес от миризма на чесън, развалена риба тон и канализация, специален закон забранява той бъде консумиран на обществени места.

В Дания пък имате право да не платите обяда си в ресторанта, ако станете от масата гладен.

В Япония е незаконно да си дебел. В Страната на изгряващото слънце от наднормено тегло страда по-малко от 5% от населението и няма как да е иначе, след като законът е определил колко точно може да е дебела една японска талия. За мъжете ограничението е 80 см, за жените 90.

В толерантния към всякакви сексуални вкусове Тайланд също си имат граници: законът изрично забранява да се излиза от къщи без бельо и да се шофира без риза. Освен това е много важно да внимавате да не настъпите някоя банкнота от местната валута. Проблемът е в това, че на нея е изобразен кралят, а наказанието за всяко оскърбление, нанесено на Негово Величество, е 15 години затвор.

В Кения буквално посрещат по дрехите. Докато местните имат пълното право да се движат в каквото облекло искат или напълно без дрехи, чужденците в никакъв случай не трябва да следват примера им и да се събличат на обществени места.

В Дания сте длъжни да погледнете под колата си, преди да я запалите: може да има човек отдолу.

В Швейцария нямате право да ходите до тоалетна след 10 вечерта и преди 6 сутринта. Шумът на казанчето според местните власти брутално нарушава нощната тишина.

В Тринидад и Тобаго е изрично забранено да носите дрехи в камуфлажен цвят: местните ужасно ще се объркат дали сте военен или турист.

Всички сме чували за прочутите американски антиалкохолни закони, много от които са останали и до днес. Но знаете ли, че в съседна Канада са отвърнали на удара: в провинция Саскачеван изрично е забранено да се сервира вода в кръчмите.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Пенчо Славейков: Всичко, което са прави за народа без народа, не е праведно, не е законно

Пенчо Славейков е един от големите български интелектуалци. Творчеството му е необятно, обхващащо от реалистични поеми с граждански мотиви до дълбоко философски и индивидуалистични...

АЛФРЕД АДЛЕР | Смисълът е в нашата връзка със света

Алфред Адлер е роден във Виена през 1870 г. в принадлежащо към средната класа семейство на евреин-търговец. Завършва медицина във Виенския университет през 1895...

„Шлагерменът“ Стефан Димитров на 75 (видео)

Стефан Димитров завършва Теоретико-композиторски и диригентски факултет в БДК (днешната НМА “проф. Панчо Владигеров”) през 1977 г. През 90-те години заема отговорни ръководни постове:...

Ретроспективна изложба в Националната галерия: 90 години от рождението на Васил Чакъров

Ретроспективната изложбата на Васил Чакъров (1934 - 2018), с предоставени от неговите наследници произведения, представя художника в областта на живописта, графиката и рисунката чрез...

ЯН ФЛЕМИНГ | Цигари, алкохол и много книги…

Роден е на днешния ден, 28 май 1908 г. в Мейфеър, Лондон в семейството на консерватора и член на парламента Валънтайн Флеминг. Учи в...