Казанлъшката гробница – красота без аналог в света (ВИДЕО)

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Тя е сред образците с най-добре запазените стенописи на античната живопис

Тракийската гробница в Казанлък е зидана сводова гробница близо до град Казанлък в Централна България. Тя е част от голям некропол, разположен в близост до древния тракийски град Севтополис. Датирана е към 4 век пр.н.е. и от 1979 година е в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство.

Гробницата на тракийския владетел е открита случайно на днешния ден, 19 април, през 1944 година от войници, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Осъзнали, че са открили нещо важно, те извикали археолог. Той потвърдил предположениятя им. Бил открит забележителен паметник от ранноеленистичната епоха у нас.

Резултат с изображение за казанлъшка гробница

Световната си известност гробницата дължи на уникалните си стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най­добре запазените стенописи на антична живопис от ранноелинистичната епоха.

Неизвестният художник е работил с 4 основни цвята: черен, червен, жълт и бял. Използвани са две техники: мокро фреско при декоративната и фигуралната живопис и темпера при оцветяването на пода и стените.

Стенната декорация прилича на лицевата стена на богата постройка, облицована с мраморни плочи и завършваща с архитектурни детайли. Представените във втория фриз пеши и конни войни възпроизвеждат сцена на две неприятелски войски, като на западната стена е изобразена сцена на единоборство. Изобразено е историческо събитие, свързано с живота на погребания в гробницата владетел.

100 национални туристически обекта - Тракийска гробница град Казанлък : cнимка 3

В центъра на главния фриз, срещу ниския правоъгълен вход, са изобразени фигури на мъж и жена, седнали край масичка с плодове, а около тях – прислужници, носещи дарове. Много реалистично е изобразена сцена на погребално угощение с шествие. Сплетените ръце на съпрузите въплъщават идеята за прощаване и раздяла с мъртвия. Знатната съпружеска двойка е увенчана с лаврови венци – белег на героизиране.

Паметникът датира от края на 4 и началото на 3 век преди новата ера, когато тракийската държава с център Севтополис ­ градът столица на Севт ІІІ е била в голям културен, икономически и политически подем.

100 национални туристически обекта - Тракийска гробница град Казанлък : снимка 5

До оригиналната постройка на Казанлъшката гробница е изградена гробница ­копие. Неин проектант е архитект Младен Панчев. Художниците, пресъздали стенописите са професор Любен Прашков, Златка Кожухарова и Слави Войков.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Райнер Мария Рилке: Красотата не е друго, освен начало на ужаса

Райнер Мария Рилке е роден на 4 декември 1875 г. в Прага, но е смятан за австрийски поет, тъй като пише главно на немски...

Маргарита Петкова: Зззззззлоба, зззззззавист… Зззззащо, бе?!

Завистта е един от седемте смъртни гряха. Не съм ги измисляла аз. Обаче имам собствена трактовка върху темата. Завистта поражда по някакъв необясним начин...

Смъртта е път, който вече си изминал ~ Жерар Филип

След себе си той оставя жив образа на пролет и младост. Красив, талантлив, аристократичен, скромен в живота, блестящ на екрана. Филмите на Жерар Филип...

Драмата „Непознати“ e големият победител на Британските независими филмови награди (видео)

Драмата "Непознати" (All of Us Strangers) e големият победител на Британските независими филмови награди (BIFA), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Непознати" спечели седем отличия, след...

Кокошката е само средство за яйцето да създаде друго яйце ~ Самюъл Бътлър

Самюъл Бътлър живее и твори по време на Викторианската епоха. Известен е най-вече с утопичната си сатира „Erewhon“ и полуавтобиографичния му роман „The Way...