Казанлъшката гробница – красота без аналог в света (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Тя е сред образците с най-добре запазените стенописи на античната живопис

Тракийската гробница в Казанлък е зидана сводова гробница близо до град Казанлък в Централна България. Тя е част от голям некропол, разположен в близост до древния тракийски град Севтополис. Датирана е към 4 век пр.н.е. и от 1979 година е в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство.

Гробницата на тракийския владетел е открита случайно на днешния ден, 19 април, през 1944 година от войници, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Осъзнали, че са открили нещо важно, те извикали археолог. Той потвърдил предположениятя им. Бил открит забележителен паметник от ранноеленистичната епоха у нас.

Резултат с изображение за казанлъшка гробница

Световната си известност гробницата дължи на уникалните си стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най­добре запазените стенописи на антична живопис от ранноелинистичната епоха.

Неизвестният художник е работил с 4 основни цвята: черен, червен, жълт и бял. Използвани са две техники: мокро фреско при декоративната и фигуралната живопис и темпера при оцветяването на пода и стените.

Стенната декорация прилича на лицевата стена на богата постройка, облицована с мраморни плочи и завършваща с архитектурни детайли. Представените във втория фриз пеши и конни войни възпроизвеждат сцена на две неприятелски войски, като на западната стена е изобразена сцена на единоборство. Изобразено е историческо събитие, свързано с живота на погребания в гробницата владетел.

100 национални туристически обекта - Тракийска гробница град Казанлък : cнимка 3

В центъра на главния фриз, срещу ниския правоъгълен вход, са изобразени фигури на мъж и жена, седнали край масичка с плодове, а около тях – прислужници, носещи дарове. Много реалистично е изобразена сцена на погребално угощение с шествие. Сплетените ръце на съпрузите въплъщават идеята за прощаване и раздяла с мъртвия. Знатната съпружеска двойка е увенчана с лаврови венци – белег на героизиране.

Паметникът датира от края на 4 и началото на 3 век преди новата ера, когато тракийската държава с център Севтополис ­ градът столица на Севт ІІІ е била в голям културен, икономически и политически подем.

100 национални туристически обекта - Тракийска гробница град Казанлък : снимка 5

До оригиналната постройка на Казанлъшката гробница е изградена гробница ­копие. Неин проектант е архитект Младен Панчев. Художниците, пресъздали стенописите са професор Любен Прашков, Златка Кожухарова и Слави Войков.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Папа Йоан Павел II: Брачната любов се научава ден след ден

Бившият кардинал над 30 години е имал връзка с омъжена жена, но само платоническа. Това стана ясно от документален филм на Би Би Си,...

Омар Хаям: Не бива да се съблазнява мъж, който има любима жена

Образът на великия поет на Изтока – Омар Хаям, е обвит с легенди, а биографията му е пълна с мистерии и загадки. Древният Изток...

Когато слънцето е спряло

„Вие никога не сте слушали за онзи мъдър френски херцог, който казал, че при двама любовници, единият винаги обича, а другият се оставя да...

Създават сребърен медал с древна театрална маска за откриването на Хераклея Синтика

Община Петрич и Исторически музей – Петрич представят изработения от „Булминт“ първи сребърен медал от колекция, посветена на артефакти от античния град. Впечатляваща керамична театрална...

Филмът „Молитвата на Борис Христов“ гледаме по БНТ 2 тази вечер

Филмът "Молитвата на Борис Христов" разказва за приноса на големия оперен бас в българската стилистика на Славянското песнопение.  Сценарист и режисьор: д-р Магдалена Манолова Оператор: Александър Шопов Със...