Наследничките на бивша Югославия продават имот в Ню Йорк

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Историческата сградата на Пето авеню се оценява на 50 милиона долара

Някои я наричат вила, а други къща, но едно е сигурно: луксозният имот, закупен от правителството на бивша Югославия по времето на комунистическия лидер Йосип Броз Тито, се продава за 50 милиона долара. Това съобщи босненският информационен сайт „Виести“.

Сградата се намира на Пето авеню и сега се използва от сръбската мисия в ООН. След дълги преговори Хърватия, Сърбия, Словения, Македония и Босна и Херцеговина, които са наследнички на бивша Югославия, са решили да я продадат и да си поделят сумата.

Резултат с изображение за mission serbia new york sale

Разкошът на сградата напомня на френския дворец Версай, с бяло мраморно стълбище и позлатен прозорец на покрива. Къщата има двайсетина стаи, два асансьора и осем бани. Оградите са ръчно изработени, а на таваните има фрески на ангели и облаци.

Сградата е построена през 1904 г., а Югославия я е купила през януари 1947 г. Наричат я „Къщата на Бекман“, по името на първия ѝ собственик Робърт Ливингстън Бекман, губернатор на Роуд Айлънд.

Имотът се продава с цялото обзавеждане, с картините и прекрасната библиотека на втория етаж, която сега е кабинет на сръбския посланик.

Свързано изображение

„Всичко е непокътнато и който я купи, ще притежава къс от историята на Ню Йорк“, твърди Тристан Харпър от агенцията, която продава вилата. Той казва, че засега има 6 кандидати.

Нюйоркските вестници пишат, че това е една от най-добрите къщи на Пето авеню. В рекламите за продажбата се казва, че по време на студената война в сградата е имало стая, която никой не можел да подслушва, и че са били инсталирани непробиваеми прозорци към Пето авеню.

Агенцията твърди, че Тито е намерил в тази вила временно убежище след опит да бъде убит в хотел „Уолдорф Астория“ през 1963 година.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...

Самотата е опасна за здравето

Ново проучване показа, че самотата, дори за кратък период от време, е свързана с физически здравословни проблеми, предава електронното издание "Юрикалърт". Изследването е на учени...

Хариет Бичър Стоу: Човешкото сърце копнее за красотата

Писателката Хариет Бичър Стоу е известна със своя роман „Чичо Томовата колиба”, публикуван през 1852 г. В книгата робството се разглежда не от политическа...