ЯДРЕНА ПРЕСТЪПНОСТ – ФАКТИ И СНИМКИ

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Чернобил – 31 години по-късно

Днес се навършват 31 години от аварията в АЕЦ „Ленин“ в Чернобил. Точно в 1.23 ч. след полунощ на 26 април 1986 г. избухва взрив в четвърти енергоблок на атомната централа. Въпросът със сигурността и здравето на хората винаги стои на дневен ред. Това е от особена важност, когато сами се намесваме в законите на природата, водени от стремежа си да водим по-приятен живот. И докато в момента няколко града на България преживяват „уранова“ водна криза, нека си припомним фрапиращите факти, свързани с Чернобилската авария.

Взривът напълно унищожава реактора, в резултат на което в атмосферата са изхвърлени 190 тона радиоактивни вещества. 145 000 квадратни километра от Украйна, Беларус и Русия са засегнати.

До Беларус достига 70% от радиацията. В резултат на това една пета от земеделската земя на страната е дълбоко замърсена и стотици хиляди жители са принудени да се откажат от родните си домове.

Хиляди са засегнати от различни фатални заболявания, вариращи от левкемия и рак на щитовидната жлеза до сърдечно-съдови болести. Към днешна дата Беларус е загубил над  250 млрд. долара заради аварията в Чернобил.

Близо 150 хиляди души са евакуирани от района на аварията, а веднага от остра лъчева болест умират близо 50 човека – пожарникари и работници, които се опитват да се преборят с бедствието.

Радиоктивен дъжд се изсипва чак над Ирландия. След експлозията се образува огромен радиоактивен облак, който покрива почти цялата територия на Европа и дори пада на земята в Ирландия под формата на ядрен дъжд.

Днес, 31 години по-късно, в стотици ферми и овце във Великобритания все още се съдържат следи от радиоактивното замърсяване от Чернобил.

За да се справи с последиците, Съветският съюз влага близо 50 млрд. долара само за първите шест месеца след инцидента. От работилите по отстраняване на проблемите 600 хил. души, 25 хиляди умират, преди да навършат 40 години.

Раковите заболявания в Европа се повишават близо 60 пъти. Между 0.05% и 0.1% от населението на земята е пряко засегнато от аварията.

Обезщетения заради инцидента все още с изплащат на 7 млн. души. 5% до 7% от годишните държавни разходи на Украйна все още са посветени на жертвите на Чернобил, в сравнение с 6.1% в Беларус.

Около 97% от радиоактивния материал от централата в Чернобил остава в разпадащия се днес саркофаг, в който комплексът е погребан след аварията. Въпреки че властите планират тази масивна бетонна гробница да бъде заменена след 17 години, днес тя все още се използва и започва да показва сериозни признаци на износване.

Според експерти е възможно тя да рухне при земетресение с магнитуд шест или по-висока степен по скалата на Рихтер и да изпрати големи облаци от радиоактивен прах над цяла Европа за втори път.

Смята се, че нова конструкция ще струва близо 2 млрд. долара – цена, която Украйна в момента не може да си позволи.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Общината не позволява поставянето на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър

Ирен Кривошиева е гневна, защото столична община не позволява издигането на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър. Актрисата от "Хотел Централ" и "В името...

Теди Москов префасонира монолога на Хамлет в „Дабъ дешил ине“

Теди Москов – един от емблематичните режисьори на българската сцена, и театър „Васил Друмев“ – Шумен, тръгват на своеобразно турне с най-новото си заглавие...

В лицемерието всеки негодник е специалист!

Лицемерие. Двуличие. Подлост. Коварство. Все думи, които ни навяват разочарования от хора – често дори от най-близките. Стара истина е, че от истинските приятели...

Елица Попова, лицето на клубна София: Няма бивша лудост!

Всеки, обичащ клубния живот на София, е срещал Елица Попова поне веднъж в живота си. Емблематичното лице, фейсконтрол на Yalta Club, а някога и...

Брад Пит и Джордж Клуни отново заедно на екран (видео)

Любимците на Холивуд Джордж Клуни и Брад Пит са отново заедно на големия екран. За последен път те си партнираха в черната комедия "Изгори след...