ЯДРЕНА ПРЕСТЪПНОСТ – ФАКТИ И СНИМКИ

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Чернобил – 31 години по-късно

Днес се навършват 31 години от аварията в АЕЦ „Ленин“ в Чернобил. Точно в 1.23 ч. след полунощ на 26 април 1986 г. избухва взрив в четвърти енергоблок на атомната централа. Въпросът със сигурността и здравето на хората винаги стои на дневен ред. Това е от особена важност, когато сами се намесваме в законите на природата, водени от стремежа си да водим по-приятен живот. И докато в момента няколко града на България преживяват „уранова“ водна криза, нека си припомним фрапиращите факти, свързани с Чернобилската авария.

Взривът напълно унищожава реактора, в резултат на което в атмосферата са изхвърлени 190 тона радиоактивни вещества. 145 000 квадратни километра от Украйна, Беларус и Русия са засегнати.

До Беларус достига 70% от радиацията. В резултат на това една пета от земеделската земя на страната е дълбоко замърсена и стотици хиляди жители са принудени да се откажат от родните си домове.

Хиляди са засегнати от различни фатални заболявания, вариращи от левкемия и рак на щитовидната жлеза до сърдечно-съдови болести. Към днешна дата Беларус е загубил над  250 млрд. долара заради аварията в Чернобил.

Близо 150 хиляди души са евакуирани от района на аварията, а веднага от остра лъчева болест умират близо 50 човека – пожарникари и работници, които се опитват да се преборят с бедствието.

Радиоктивен дъжд се изсипва чак над Ирландия. След експлозията се образува огромен радиоактивен облак, който покрива почти цялата територия на Европа и дори пада на земята в Ирландия под формата на ядрен дъжд.

Днес, 31 години по-късно, в стотици ферми и овце във Великобритания все още се съдържат следи от радиоактивното замърсяване от Чернобил.

За да се справи с последиците, Съветският съюз влага близо 50 млрд. долара само за първите шест месеца след инцидента. От работилите по отстраняване на проблемите 600 хил. души, 25 хиляди умират, преди да навършат 40 години.

Раковите заболявания в Европа се повишават близо 60 пъти. Между 0.05% и 0.1% от населението на земята е пряко засегнато от аварията.

Обезщетения заради инцидента все още с изплащат на 7 млн. души. 5% до 7% от годишните държавни разходи на Украйна все още са посветени на жертвите на Чернобил, в сравнение с 6.1% в Беларус.

Около 97% от радиоактивния материал от централата в Чернобил остава в разпадащия се днес саркофаг, в който комплексът е погребан след аварията. Въпреки че властите планират тази масивна бетонна гробница да бъде заменена след 17 години, днес тя все още се използва и започва да показва сериозни признаци на износване.

Според експерти е възможно тя да рухне при земетресение с магнитуд шест или по-висока степен по скалата на Рихтер и да изпрати големи облаци от радиоактивен прах над цяла Европа за втори път.

Смята се, че нова конструкция ще струва близо 2 млрд. долара – цена, която Украйна в момента не може да си позволи.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Не ми отделяй много време…

*** Не ми отделяй много време, въпроси не задавай ти. С очи и ласкави, и верни не срещай моите черти. По пролетните локви тръпни следите ми недей следи. Не ще се...

Луиза Мей ОЛКЪТ: Любовта е велик разкрасител

Луиза Мей Олкът е най-известна със считания за литературен шедьовър роман „Малки жени“, преведена и на български. Други популярни нейни произведения са „Малки мъже“,...

Кои са най-богатите скъперници на всички времена

Много богаташи водят разточителен начин на живот. Има обаче и такива, които не обичат да дават пари за глезотии, въпреки огромното си състояние. Да...

Когато нещо си отиде, друго заема мястото му. Любовта предпочита да влиза с взлом.

Счупеното не се лепи, а единствено водата е в състояние да запуши празните пространства – дори най-недостъпните. Природата не търпи състоянието на вакуум, затова...

Ти си обектът на моето желание, ти си причината номер едно за моето съществуване на земята…

Има различни начини да засвидетелстваме своята обич. Вече не пишем писма, затова е хубаво да си припомним колко важно средство са те, за да...