Гестапо – три срички, от които Европа трепери

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Тайната държавна полиция на Германия се превръща в маша за ръцете на нациститие

На днешния ден, 26 април, през 1933 година е положено създаването на Гестапо – официалната тайна полиция в нацистка Германия. Името идва от съкращение на Гехайме Щаатсполицай (тайна държавна полиция) – Geheime Staatspolizei.

По времето на Третия райх Гестапо изпълнява функциите на централната разузнавателна служба на Германия под върховното ръководство на СС. Управлява се от райхсзихерхайтсхауптамт и е смятана за родствена организация на Зихерхайтсдинст, както и за подотдел на Зихерхайтсполицай.

Свързано изображение

Символът на организацията

Отначало Гестапо е сформирано от вътрешния министър на Прусия Херман Гьоринг като ординарен орган „Отдел 1А на пруската държавна полиция” с щат само от 50 служители, чиято основна задача се заключава в наблюдение и борба с политически противници. За ръководител на отдела е назначен Рудолф Дилс, а редиците му са попълнени с професионалисти от полицейските служби.

В началото на 1934 г. Гестапо преминава в компетенциите на райхсфюрера от СС Хайнрих Химлер. Подразделенията на политическата полиция в отделните провинции са централизирани в Берлин, като тясно са преплетени със структурите на СС. Подразделенията на криминалната и на политическата полиция са реорганизирани в единна полиция за сигурност – Sicherheitspolizei (Sipo), като за ръководител на главното управление е назначен Райнхард Хайдрих.

Резултат с изображение за gestapo Reinhard Heydrich

Райнхард Хайдрих

Непосредствено с противниците на нацисткия режим се занимава Отделение ІІ, чието ръководство е поверено на Хайнрих Мюлер. На 27 септември 1939 г. е образувано Главно управление по имперска сигурност (РХСА), а Гестапо влиза в състава му като ІV управление „Борба с противника-Гестапо” с ръководител отново Мюлер. Адолф Айхман е пряк подчинен на Мюлер и шеф на секция B4, която се занимава с евреите.

Резултат с изображение за gestapo himmler hitler

Хитлер и Химлер

През март 1941 г. РСХА е реорганизирано, като ІV управление започва да се нарича „Изследване и борба с противника – управление на тайната държавна полиция” и в него са включени подразделения от СД. Едновременно с изменение на организационната структура на Гестапо се променя и числеността на служителите му. Ако през 1933 г. те са едва 50 души, то в 1935 г. Гестапо наброява 4200 служители, а в края на войната те нарастват над 40 000.

Резултат с изображение за gestapo himmler

Функциите на Гестапо засягат разследването и борбата с „всички опасни за Райха тенденции”. Законът е променен по такъв начин, че да осигури легитимното функциониране на организацията при всички обстоятелства. Властта на Гестапо включва т.нар. шутцхафт – превантивно задържане, което дава право за вкарване в затвор или в концлагер без съдебно решение. При това арестуваното лице обикновено е принуждавано насилствено да подпише документ, че желае да бъде затворено.

Резултат с изображение за gestapo

Униформите на Гестапо

Гестапо – три срички, които дванадесет години карат Германия и цяла Европа да треперят. В историята няма друга организация, притежавала такава мощ и власт, достигнала такова „съвършенство“ в ужаса и смъртта.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...