Коя е Елиза от музикалното произведение на Бетовен?

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Лудвиг ван Бетовен е немски класически композитор, представител на Виенската школа, важна фигура в преходния период между класицизма и романтизма. Смятан за един от най-великите композитори в историята на музиката, той вдъхновява множество композитори, музиканти и слушатели поколения наред.

Освен от прогресивна загуба на слуха, композиторът страда и от остра форма на тинитус. Глухотата му пречи да общува, затова Бетховен или чете по устните на хората, или ги кара да пишат на хартия, но никога не отговаря на глас, защото не е искал другите да разберат, че слухът му е увреден.

Резултат с изображение за ludvig van beethoven fur elise

Недъгът не е пречка да напише едно от най-гениалните музикални произведения на света. На днешния ден, 27 април, през 1810 година, Бетовен завършва известната си композиция за пиано „На Елиза“. Но коя е тази жена?

Мистерията около нейната самоличност е разкрита от германски музиковед, който твърди, че е открил истинското ѝ име. Според Клаус Мартин Копиц това е германската певица Елизабет Рьокел, която пристигнала от Виена през 1807 или 1808 г. Тя била сестра на Йозеф Аугуст Рьокел, изиграл ролята на Флорестан в операта „Фиделио“, дирижирана от самия композитор през 1806 г. в австрийската столица.

„Елизабет последвала брат си в австрийската столица през 1807 или 1808 г. и била бързо приета в ограничения кръг“ на Бетовен, разказва Копиц. Добавя, че е открил документи в архивите на катедралата „Св. Стефан“ във Виена, според които Елизабет Рьокел била позната и с името Елиза.

„При кръщенето на първото ѝ дете на 9 март 1814 г. тя е записана като „Мария Ева Елиза“, което означава, че във Виена е била позната с името Елиза, а не Елизабет. Известно е, че Бетовен е написал пиесата за пиано през 1810 г. и че двамата са поддържали тесни приятелски връзки. Така че, очевидно тази пиеса е била посветена на нея“, заявява музиковедът и допълва, че „не е имало друга жена на име Елиза или Елизабет в живота на Бетовен по това време“. „Ясно е, че Бетовен много я е обичал“, отбелязва Копиц, без да е сигурен какъв е бил характерът на тяхната връзка.

Композиторът умира на 56-годишна възраст във Виена на 26 март 1827 г. по време на гръмотевична буря. Според виенския патолог Кристиян Райтер дългогодишното му страдание и смъртта са причинени от оловно отравяне. На погребението на Бетовен, на 29 март 1827 г., присъстват между 10 000 и 30 000 души.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вечната любовна мъка

"С удоволствие бих ѝ звъннал, но се насилвах да не го правя. Не исках и да мисля толкова много за нея. Исках да я...

Антон Страшимиров: Разкрийте сърцата и душите си за обич!

Антон Тодоров Страшимиров е роден на 15 юни 1872 година в град Варна. От юношески години, благодарение на брат си Димитър Страшимиров, започнал да...

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...