Идва Валпургиевата нощ – най-страшната от всички

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Вещиците празнуват, извършват се редица обичаи с езически характер по посрещането на пролетта

В нощта на 30 април срещу 1 май в редица страни се чества Валпургиевата нощ. Германия, Финландия, Швеция, Естония, Литва, Латвия, Румъния и Чехия отбелязват този древен езически обичай.

Резултат с изображение за Walpurgisnacht

Валпургиевата нощ се отбелязва в чест на света Валбурга (Валпурга, Валпургия). Тя е родена през 8 век, през 710 г. във Весекс. Племенница е на свети Бонифаций, а според легендата и дъщеря на саксонския принц свети Ричард. Тя се посвещава на християнската вяра и става монахиня в манастира, основан от брат й Вунибалд. Валбурга умира на 25 февруари 779 г. Канонизирана е за светица още на 1 май същата година.

Резултат с изображение за Walpurgisnacht

В народните представи този ден се свързва и с езическата обредност и символика. Извършват се редица обичаи с езически характер по посрещането на пролетта. Езическият празник се нарича Белтен. Празнуването включва паленето на гигантски огньове в името на настъпващия нов сезон. Това е празникът на плодородието и възраждащата се природа. В далечното минало древните викингски обичаи на плодородието са били провеждани около 30 април и поради съвпадението на канонизирането на Валбурга, празненствата приемат нова форма. Постепенно почитането на светицата със силата на древните обичаи по посрещането на пролетта е възприето на различни места в Европа. С времето двата празника се смесват в единно цяло, което днес се нарича Валпургиева нощ.

Свързано изображение

Валпургиевата нощ се свързва с още едно значение – в германската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците, които заедно с други нечисти сили се събират на Деня на света Валпургия на връх Брокен в планината Харц и се опитват да попречат на идването на пролетта. На традиционния празник на „злите сили“ се събират в карнавални костюми  хиляди туристи и любители на вещици и дяволи от различни страни.

Този мистичен смисъл на празника е претворен в редица литературни произведения – например във великата драма за четене „Фауст” на Гьоте и в Булгаковия шедьовър „Майстора и Маргарита”.

Свързано изображение

Съществува поверие, че жените, родени в нощта на 30 април и 1 май, не приличат на останалите. Те са магьосници по природа и имат необичайни таланти, но не всички осъзнават своите сили и способности. Повечето от тях обичат повече животните отколкото хората, имат особен характер и това се забелязва още от ранна възраст.

В тази нощ можете да се избавите от проблеми и да привлечете радост, щастие и успех. За да направите този ритуал, през нощта запалете свещ и на един лист напишете кое ви тревожи и мъчи и от какво искате да се избавите. След като го напишете, сгънете листа на във формата на фуния и го изгорете на огъня от свещта и кажете: „Гори, пламък, изгори всички мой проблеми“. Оставете свещта да догори докрай.

Резултат с изображение за Walpurgisnacht

За да привлечете хубави събития във вашият живот, вечерта пред входната си врата посипете малко пясък. Счита се, че в този случай никаква нечиста сила не може да влезе във вашият дом и в дома ви ще цари радост и щастие.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Емблематичният надпис на Холивуд стана на 100 години

Холивудският надпис, разположен на хълмовете над Лос Анджелис и превърнал се в световен символ на филмовата индустрия, отбеляза вековния си юбилей, окъпан в светлини,...

Днес всички танцуват танго (ВИДЕО)

Днес трябва да танцуваме. Танго. Все пак е Световният ден на тангото. На 11 декември са родени две от най-известните личности в историята на...

В бисерните погледи на рибите

КОЛКО МОРЕТА В ПЯСЪКА ИЗГУБЕНИ От Нели Закс Колко морета в пясъка изгубени, колко пясък в камъка затворен колко време в песенния рог на раковините изплакано, колко смъртна самота в бисерните...

Жан-Пол Сартър: В другия до нас винаги търсим сигурността

Ако поискаш да разбереш нещо, то ти се оказваш лице в лице с това „нещо – съвсем сам, без ничия помощ, независимо от хората...

Когато не казваш нищо, понякога казваш най-много ~ Емили Дикинсън

На днешния декември се навършват 190 години от рождението на американската поетеса Емили Дикинсън. Макар да е автор на около 1800 стихотворения, по-малко от...
%d bloggers like this: