На покрива на света (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Любопитно за Емпайър Стейт Билдинг – символът на Америка

Емпайър Стейт Билдинг се е превърнал в емблема не само на Ню Йорк, но и на Съединените щати. Който е имал щастието да се изкачи до върха, знае за коя величествена гледка става дума. Там непрекъснато е пълно с туристи от целия свят. Едни, за да направят предложение за брак, други – просто за да се полюбуват на фантастичната гледка.

Построен през една от най-тежките кризи – Голямата депресия, небостъргачът е устоял на времето и историята. Днес той е сред най-посещаваните туристически забележителности в Ню Йорк, а също така една от най-сниманите сгради в света.

Ето любопитни факти за нея:

Емпайър Стейт Билдинг е построен за само една година и 45 дни. Строежът започва през 1929-а и приключва през 1931 г.  

Резултат с изображение за Empire State

Цялата височина на небостъргача е 443.2 метра, а като изключим антената, сградата е висока 381 метра. На последния етаж, който е на 373.1 м., се намира наблюдателна тераса, която е сред най-големите забележителности в Ню Йорк.  

Цената на Емпайър Стейт Билдинг възлиза на 24 718 000 долара, което е половината от предвидените разходи. Причината за разликата е в инфлацията, породена от Голямата депресия. Като включим към сметката и цената на земята, сумата нараства до 40 948 900 долара. Приравнено в днешни пари, сумата е еквивалентна на 635 милиона долара спрямо 2014 година, което продължава да е далеч от средствата, нужни за построяването на най-високата сграда в света Бурж Халифа – 1,5 милиарда щатски долара. 

Резултат с изображение за Empire State

 Небостъргачът има 103 етажа, а броят на поставените прозорци е 6 500.  

Пресметнато е, че изграждането на Емпайър Стейт Билдинг е отнело 7 милиона човекочаса. Използвани са 57 000 тона стомана, а когато е бил пикът на строителството, на обекта е имало около 3400 работници. 

Небостъргачът е официално открит от Хърбърт Хувър през 1931 година, като президентът пуснал светлините на Епайър Стейт с копче от Вашингтон. 

Резултат с изображение за Empire State

В сградата има толкова много офиси, че тя разполага със собствен пощенски код – 10118.

Емпайър Стейт Билдинг е най-високата сграда в света в продължение на 41 години – от 1931 до 1972 година. По-късно Световният търговски център става най-високата сграда в Ню Йорк, а след атентатите от 11 септември и разрушаването на СТЦ, първото място отново е за магнетичния небостъргач. През 2012 година отново е изпреварен от наследника на СТЦ – Световен търговски център 1. 

Резултат с изображение за Empire State

Всяка година го посещават поне 4 милиона туристи. Ежегодно е и състезанието за изкачване до 86 етаж по стълбите. Предизвикателството е огромно, тъй като, за да завършите, трябва да преодолеете 1576 стълби.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...