ЛЮБОПИТНОТО ЧУДОВИЩЕ ОТ ЛОХ НЕС (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Мит или реалност е Неси?

И до ден-днешен науката нито е потвърдила, нито е успяла категорично да отхвърли вероятността в глъбините на Лох Нес да живее чудовище, въпреки че са направени многобройни експедиции и има седем почти официално признати снимки и филми. Спорът продължава – от една страна са скептиците, които категорично отхвърлят всички възможности Неси да живее в езерото. Те твърдят, че става дума за фалшификации, за желание на местните хора да привлекат по този начин повече туристи. Обясняват всички снимки и доказателства, като казват, че не е трудно в забуленото с мъгли езеро да ти се привидят странни същества, а всъщност да виждаш най-обикновени и дори скучни предмети като обърната лодка, дънер на дърво с клон и т.н.

Резултат с изображение за Loch Nis nessi

Въпреки че повечето от свидетелствата са се случили при напълно ясно време, този аргумент звучи доста смешно, а и очевидците са прекалено много и е трудно всички да бъдат определени като глупаци, пияници или просто мошеници. Това е мнението на многото хора, вярващи в съществуването на Неси, по-голямата част от местните жители, както и тези учени, които не са склонни да отрязват всичко, което излиза малко извън рамките на това, в което науката е вярвала до кози момент. Те напомнят за древната риба целаканта, която беше смятана дълго време за изчезнал вид – докато не бе уловена отново в днешни дни. Споменават и кракена, който е бил причисляван към моряшките суеверия дълги години, а се оказа, че съществува съвсем реално – и това бе доказано, когато един рибар хвана с мрежата си този гигантски калмар.

Резултат с изображение за Loch Nis

Защо досега никой не е хванал или поне снимал ясно Неси? Не е трудно да се отговори на този въпрос – Лох Нес е най-дълбокото сладководно езеро в цяла Великобритания. Водите му са тъмни, в тях не се вижда нищо, а дълбочината е около 230 метра, дълго е 37 км дължина и достига до 1,5 на ширина. В такъв воден басейн би могло да се скрие всичко – изчислено е, че дори внушителният часовник Биг Бен би бил напълно потопен.

Резултат с изображение за Loch Nis

На днешния ден, 2 май, през 1933 година за първи път очеевидци твърдят, че са видяли Неси, а година след това на челната страница на английския вестник „Daily Mail“ се появи за първи път в историята снимка на чудовището от Лох Нес. Неин автор е лондонския хирург Уилсън, който твърди, че чудовището е заснето по случайност, докато се разхождал с лодката покрай бреговете на езерото. По-късно обаче, през 1994 г., снимката е обявена за фалшификат.

 Нова сензация настъпила в началото на 70-те години и е свързана с името на д-р Робърт Райнс. Този път в проучването е използвана сериозна технология. Резултатът е картина, която предизвиква смут: на изображението ясно е видим гигантски ромбовиден плавник.

Резултат с изображение за Loch Nis nessi

Райнс не спира дотук. Следващият кадър е заснет на 12 метра дълбочина под водата на езерото и обработен за изчистване на изображението от неговия приятел фотограф Чарлз Викфом. Тази снимка е била показана за първи път по време на лекция в университета „Корнел“. 

Интерес към чудовището изригна отново след последните открития на шотландеца Джералд Максорли, живеещ по бреговете на езерото Лох Нес. Той открил част от гръбначен стълб, когато излязъл да лови риба. Фосилът ясно показва четири напълно запазени прешлена от гръбначен стълб, и кръвоносни съдове, разположени в сивия варовик.  Г-н Максорли, 67 годишен рибар, намерил вкаменелост след препъване в плитки води, близо до брега на езерото. „Аз буквално се спънах в тази вкаменелост във водата. Видях нещо необичайно. След като почистих около един сантиметър от зелени водорасли, вече можех да видя текстурата на кост, стана ми ясно, че това е важно откритие“, споделя той.

В крайна сметка занесъл находките към Националния музей в Единбург. Според учените, това е първото откритие на останки от плезиозавър – гигантски воден гущер, който е живял преди около 150 милиона години.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хайнрих Бьол: Чувствата могат да убиват силни неща като любов и омраза

Хайнрих Бьол се ражда на 21 декември 1917 г. в Кьолн в либерално католическо семейство на мебелист. През 30-те години успешно устоява да не...

Острожката библия, смятана за първата печатна Библия на славянски език, е изложена в СУ

Острожката библия, смятана за първата печатна Библия на славянски език, е изложена в Централната университетска библиотека на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Тя...

Мариус Куркински открива СОФИЯ МОНО 2024 с „Нашенец“

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия „Георги С. Раковски“ между 17 и 25 юли. За радост на ценителите на театралното...

Паша Христова: Една българска роза в прегръдката на вятъра (ВИДЕО)

На 21 декември през 1971 година самолет на БГА "Ил-18", който трябва да лети за Алжир със 73-ма пътници на борда, катастрофира на летище...

Световни музикални виртуози на една сцена на „Pravets Art Nights“

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската...