Френско политическо убежище за руския художник Пьотър Павленски

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Адвокатът му твърди, че не знае за това

Руският художник Пьотър Павленски е получил политическо убежище във Франция. Новината разпространи агенция AFP на страницата си в „Туитър“.

В същото време юристът Дмитри Динзе, защитаваш интересите на Павленски, заяви в четвъртък (4 май) пред ТАСС, че не разполага с информация за получено убежище.

„На мен засега нищо не ми е известно, Пьотър на нас нищо не е казал“, заявява адвокатът.

На 7 април стана ясно, че Федералната служба не разрешава на Павленски да напуска Русия. Причината е неплатената глоба от 500 хил. рубли, която художникът трябва да плати заради подпалването на входа на сградата на ФСБ на ул. „Лубянка“.

Резултат с изображение за пьотр павленски

На 16 януари Павленски оповести, че напуска Русия с жена си Оксана Шалигина и двете им дъщери. Именно тогава художникът обяви, че ще поиска политическо убежище във Франция и разкри, че той и жена му са заподозрени в сексуално насилие. Същият ден от следствието потвърдиха, че извършват проверка срещу художника и жена му в опит да изнасилят актрисата Анастасия Слонина.

Пьотър Павленски е известен художник акционист, издател на сп. „Политическая пропаганда“. Целта на изданието е да се бори срещу културния шовинизъм, който е внедрен в държавата от нейния идеологически апарат.

Павленски е известен най-вече с политически насочените си акции. Първата му – „Шев“, е проведена на 23 юли 2012 г. и е в подкрепа на феминистката пънк групата „Пуси Райът“ по време на съдебното дело срещу нея. Тогава Павленски зашива устата си с груб конец и стои на стачен пост близо на Казанската катедрала в Санкт Петербург. Полицията го арестува и препоръчва психиатър да го прегледа. След като е признат за вменяем е освободен.

Резултат с изображение за пьотр павленски

„Заших устата си пред Казанската катедрала, за да покажа позицията на съвременния художник в Русия: забрана за публичност. Бях отвратен от заплахите в обществото, от масовата параноя, която виждам всеки ден навсякъде… Нямах намерение да съм оригинален… Този жест отразява точно моята позиция“, разказа Павленски.

Резултат с изображение за пьотр павленски

Една от най-смелите му акции е озаглавена „Заплаха“. На 9 ноември 2015 г. в 01:15 ч. залива с бензин вратата на „Лубянка“ – бившата централа на КГБ, а сега – ФСБ, след което си запалва цигара и пали вратата. Пушейки изчаква да бъде арестуван. Задържан е след 30 секунди. Ето и негово обяснение:

„Горящата врата на Лубянка – това е ръкавица, която подхвърлям към обществото в лицето на терористичната заплаха. Федералната служба за сигурност работи с методите на терора и държи под страх 146 млн. души. Страхът превръща свободните хора в сплъстена маса от разнородни тела. Непосредствена заплаха е надвиснала над всеки, който е в обсега на наблюдение, подслушване и граничен паспортен контрол. Военните съдилища ликвидират всички прояви на свободна воля“.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Моя любов

МОЯ ЛЮБОВ Заради очите ти си струва да отмина всяка лоша дума с мълчание, моя любов. Заради косите ти си струва са заспивам сам и да сънувам узряла ръж, моя...

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща за месец в Панагюрище

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на град Панагюрище отново ще могат давидят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от...

Бърнард Шоу: Опасно е да си искрен, освен ако не си и глупав

Джордж Бърнард Шоу е британски драматург, писател, пътешественик, есеист и театрален критик, носител на Нобелова награда за литература (1925). Ирландец по своя произход, той...

Единственото място, където оптимизмът процъфтява, е лудницата!

Най-удивителното е какви умни мисли изказват хората, когато говорят за глупостта на другите. Че това е така, се убеждаваме от Боб Фенстър и неговата...

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...