КАНБЕРА | Място за срещи (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Градът е обявен за столица на Австралия на днешния ден преди 90 години

На 9 май през 1927 година Канбера (Canberra) става е столица на Австралия, като измества Мелбърн. Градът е с население около 358 000 души. За разлика от другите австралийски градове Канбера е планиран град. През 1913 година чертежите на архитектите от Чикаго Уолтър Бърли Грифин и Мариън Махони Грифин спечелили конкурса за дизайн на града. Планът на Грифин бил базиран върху геометрични фигури като кръгове, триъгълници и осмоъгълници.

Резултат с изображение за canberra

Дизайнът на града включва значителни области естествена растителност, което е спечелило на Канбера прякора „столица на храстите”. Растежът и развитието на Канбера са възпрепятствани от двете световните войни и от Великата депресия, която изостря поредица от спорове за планиране и неефективността на управленски органи, които наблюдавали развитието на града.

Като седалище на правителството на Австралия, Канбера е градът, където се издига сградата на Парламента, на Върховния съд и на редица държавни ведомства и агенции. Там са разположени много социални и културни институции с национално значение, като например австралийският военен паметник, австралийският национален университет, австралийският институт на спорта, Националната галерия, Националният музей и Народната библиотека. Офицерите от австралийската армия се обучават в Кралския военен колеж. Австралийската академия на силите на отбраната също се намира в столицата.

Свързано изображение

Тъй като в града има висок дял на държавните служители, федералното правителство допринася за най-големият процент от брутния държавен продукт и е най-големият работодател в Канбера. Градът е седалище на правителството и равнището на безработица е по-ниско и средният доход е по-висок от средния доход за страната.

Името Канбера произлиза от думата Канбери (Canberry), която означавала „място за срещи” на езика на племето Нгабри (Ngabri). Преди да се появят европейците в Канбера, местността била обитавана от коренните австралийци. Открити са археологически доказателства за живота и бита на племената – скални рисунки и гравюри, каменни оръдия на труда. Фактите сочат, че мястото е било обитавано от хора в продължение на най-малко на 21 000 години.

Свързано изображение

Европейското заселничество в Канбера започнало през двадесетте години на деветнадесети век. През периода 1820-1824 година имало четири експедиции. През 1826 година Джошуа Джон Мур купил мястото и нарекъл собствеността си Канбери, както била известна сред местното население. През деветнадесети век населението на Канбера нараствало бавно. Най-старата оцеляла обществена сграда от онова време е англиканската църква на Сейнт Джон Баптиста (St John the Baptist), която била издигната през 1845 година. В двора на църквата се намират най-старите гробове на европейци в района.

Резултат с изображение за canberra St John the Baptist

През март 1913 година градът получил официално името си от Лейди Денмън (Lady Denman), съпруга на губернатора лорд Денмън на официална церемония. През тридесетте години били отхвърляни проектите, приети в градския план на града. Някои от проектите като римската католическа катедрала и англиканската катедрала останали недовършени.

В средата на двадесети век населението нараствало с повече от петдесет процента на всеки пет години за периода от 1955 до 1975 година. След войната няколко правителствени департамента били преместени от Мелбърн в Канбера.

През януари 2003 година части от Канбера били унищожени от горски пожари, които отнели живота на четирима души, ранили четиристотин тридесет и пет и разрушили над четиристотин къщи.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Промяната в теб

„Умът на високообразования човек е нещо ужасно. Той е като антикварен магазин, пълен с уродливи и прашни вехтории, чиято оценка е винаги по-висока от...

Любовта бяга от човешките сърца, хората не са вече братя ~ Елин Пелин

На 18 юли през 1877 година в село Байлово се ражда един от гениалните разказвачи и сатирици в българската литература – Елин Пелин. Димитър...

Групата „Колдплей“ планира да изнесе 10 концерта на стадион „Уембли“, за да намали въглеродния си отпечатък

Британската рок група "Колдплей" се готви да издаде новия си албум Moon Music през октомври, но вместо да тръгне на традиционно турне в негова...

Истина или лъжа

Изложбата „Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел, гостува в...

Адел: Славата е непоносима за мен

Певицата Адел обяви, че смята да си вземе дълга почивка от музиката, след като завърши всички планирани концерти, съобщи Би Би Си.  „Нямам планове за създаване на...