Жан Габен и Марлене Дитрих – любов до последен дъх

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Страсти и бурни скандали бележат романтичната връзка на „синия ангел“ и френския актьор

На днешната дата, 17 май, през 1904 година се ражда Жан Габен – мъжът, в когото Марлене Дитрих остава влюбена до края на живота си.

Марлене Дитрих винаги е била сред най-скандалните звезди в световното кино, сменяща своите любовници като носните си кърпички. Понякога въртяла на пръста си няколко партньора (и партньорки) едновременно, без да се смущава нито от дъщеря си, нито от статуса си на омъжена жена. Срещата с Жан Габен обаче променя много неща. Това е може би най-истинската любов на „синия ангел“ (както се казва и филмът, прославил Марлене по целия свят). Не е ясно точно как се запознава с френската звезда. Най-разпространена е версията за случайна среща в нюйоркско кафене, на която присъствал и Хемингуей, близък приятел на актрисата. Но според други източници тя си поставя за цел да се сближи с Габен още щом научава, че ще пристигне в Америка. Дори моли съпруга си да научи повече подробности, признавайки му, че силно желае да се запознае с французина.

Марлене се омъжва едва 21-годишна за германския режисьор Рудолф Зибер, който мечтае да я направи велика актриса. Към момента на срещата си с Габен вече е над 40-годишна. Със съпруга си отдавна поддържа само дружески отношения и макар че официално все още са мъж и жена, двамата водят съвсем свободен начин на живот.

Жан Габен пристига в Холивуд, бягайки от германската окупация на Париж. Дитрих му помага да се устрои в Лос Анджелис. Французинът е покорен още в мига, в който я чува по телефона. Характерният глас на Марлене винаги е бил сред неотразимите ѝ оръжия за съблазняване.

Учудващо е как грубоватият и не особено красив френски актьор, когото недолюбват в Холивуд, се превръща в идеал за тази изтънчена актриса. Но именно любовта си към този човек тя носи в себе си до края на своя бурен живот.

Романът между двамата, обаче, подлага на сериозно изпитание разглезената звезда. Редом до този силен човек своенравната мъжемелачка се превръща за всеобща изненада на всички в покорна домакиня. Тя, която е привикнала да бъде в центъра на шумни компании, наема малка къща, където се опитва да усвои тайните на френското кулинарно изкуство. Научава се да говори с акцента на Габен, възприема навиците му и почти забравя за киното. От снимачните площадки често изпращат хора да я търсят, които я откриват в кухнята с готварска книга в ръце. Марлене е буквално обсебена от желанието да направи по-приятно пребиваването на своя любим в Америка.

Но не всичко в отношенията им е толкова идилично. Габен, който бил доста ревнив, често в пристъп на ярост си позволява да я удря, заплашвайки я, че ще я напусне. Той ненавижда всичко американско, не му върви в кариерата и се терзае от мисълта, че е на безопасно място, точно когато родината му преживява най-тежки изпитания. В края на краищата, решава да замине на фронта, постъпвайки през 1943 г. като танкист в армията на Де Гол. Не го спира дори и новината за бременността на Марлен.

Тогава Дитрих прави аборт, анулира холивудските си контракти, разпродава част от имуществото си, за да обезпечи официалното си семейство и също заминава за Европа заедно с трупа фронтови артисти. В униформата на войник от американската армия тя забавлява с песни и танци хиляди военнослужещи. Попада и в Алжир, където за малко пътищата им с Габен се пресичат. Почти две години гастролира с концерти в близост до фронтовите линии. По време на Арденската операция оцелява по чудо. Трупата й е прехвърлена във Франция, после в Италия, откъдето се прибира в САЩ.

По време на поредното турне във Франция през 1944 г. среща отново своя любим, уверявайки го в искрената си любов. След войната Марлене Дитрих се завръща в Ню Йорк, където я очаква законният ѝ съпруг, а Габен остава в родината си. Актрисата обаче не издържа дълго така и скоро заминава при него. Въпреки своите 45 години, тя все още е много красива и привлича мъжките погледи, което ревнивият Габен трудно понася.

Във Франция двамата се снимат във филма „Мартин Руманяк“, който се оказва пълен провал. Силно раздразнен от неуспеха, както и от многобройните поклонници на Марлен, измъчваният от ревност французин я изправя пред избор – или официален брак, или раздяла завинаги. Но навикът й да бъде свободна надделява над любовта. А и точно в този момент получава предложение да се снима във филм на Paramount. Тя умолява Габен да я чака и буквално избягва, без да отговори на ултиматума му. За тази постъпка ще съжалява през целия си оставащ живот.

През юли 1946 г. Марлене получава писмо от своя любим, в което той я уведомява за решението си да скъсат завинаги. „Чувствам, че те загубих, колкото и добре да ни беше заедно. Винаги ще си спомням за теб с огромно съжаление.“

Скоро след това Жан Габен се оженва за манекенката Доминик Фурие, която го дарява с това, за което винаги е мечтал: три деца и спокоен семеен живот.

Резултат с изображение за marlene dietrich and jean gabin

Марлене не може да се примири с ролята на изоставена жена. Връща се отново в Париж, наема апартамент близо до мястото, където живее Габен със своето семейство и го отрупва с писма, в които го моли да се срещнат.

Накрая двамата се озовават по едно и също време в едно от парижките кафенета. Марлене преминава на сантиметри от масата на Габен, който не  ѝ обръща никакво внимание. Всичките си години след раздялата си с френския актьор Марлене Дитрих прекарва в самота. И когато през 1976-а научава за смъртта на Габен, тя на всеослушание се провъзгласява за негова вдовица. Оказва се, че никога не е преставала да го обича. Любов, на каквато е способен само един „син ангел“.

Заглавна снимка: The Red List

Текст: Красимир Кастелов

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Махатма Ганди: Десет принципа за промяна на света

„На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.” Това са думите, които...

Димчо Дебелянов – 107 години безсмъртие

*** Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне и тихи пазви тиха нощ разгръща да приласкае скръбни и нещастни. Кат бреме хвърлил черната умора, що безутешни дни...

Стани приятел с тъгата

„Така че първото нещо е: никога не потискай. Първото нещо е: какъвто и да е случаят, това е случаят. Приеми го и му позволи...

Уил ДЮРАН: Не бъдете кошче за отпадъци

Уил Дюран е писател, философ и историк. Мъдър човек, изпод чието перо се раждат мисли, буквално заразни за нашето съзнание. Представяме ви съветите на автора...

Да пием по кафе? (видео)

1-ви октомври е официално призната дата от Международната кафе организация (ICO), на която честваме празника на кафето. Международният ден на кафето е денят, в който...