Иван Ненов – далеч от пръгръдките на забравата

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В своите работи великият художник се отличава с лиризъм и изтънченост

Иван Василев Ненов е български художник и скулптор. Автор е и на критични статии по въпросите на изобразителното изкуство. Известен е със своите портрети и актове на жени. Роден е на днешната дата, 17 май, през 1902 година в София.

Когато през 1997 г. Иван Ненов, почти столетник, си отива от земния свят, България не съзнава, че се прощава с най-големия си авангардист и с един от най-великите си художници. Защото извън професионалните кръгове забравата е начин на живот. Днес вече името му се прокрадва в училищните учебници по история. Така и трябва да бъде.

Още през 30-те и 40-те години на миналия век, след многобройни пътувания из Италия, Франция и Германия, художникът бърза да донесе в родината си ентусиазма на авангарда, който бавно и трудно пробива балканската атмосфера. В неговите картини виждаме емблематичните за периода женски тела и прозорци, пейзажи, портрети, автопортрети… От прочутата „Мома” до социалното платно „Безработна”, от „Край морето” до възхитителната, предизвикала много спорове „Балкон с виадукт”, художникът разказва за своите търсения и съмнения, за вливането на европейското в българското художествено съзнание. Неговите творби не остаряват и не губят лиризма си, преминават през годините, насищайки ги с нежен, светъл колорит.

Приживе Иван Ненов не се радва на много самостоятелни изяви. Дни преди първата му голяма изложба през 1944 г., бомбардировките над София унищожават почти сто негови творби. През петдесетте е заклеймен – съдба на почти всички значими творци – като формалист и е изхвърлен от Академията. Първа индивидуална изложба му е разрешена едва през 1975 година.

На трудния му житейски път е посветен филмът на режисьора Владимир Ангелов „Момчето пред прозореца”, в който са включени уникални интервюта с художника и много архивни документи и кадри, представящи артистичния свят у нас през миналия век.

Резултат с изображение за иван ненов картини

В картините на Ненов се усещат различни влияния: от Сезан през Пикасо; от посткубизма, през футуризма до неокласицизма. Творчеството му се отличава с лиризъм и изтънченост, с разнообразие от стилове на работа, но и с оформен личен стил във всеки един етап и период.

Заглавна снимка: Страници от книгата „Почит към Иван Ненов“

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...