Жаклин Кенеди – Първата дама на любовта

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Жаклин Кенеди се ражда на 28 юли през 1929 г. в Саутхамптън, Ню Йорк. Баща ѝ, брокерът Джон Бувие, напуска семейството си, когато бъдещата Първа дама е едва на 11 години. Две години по-късно майка ѝ отново се омъжва – за наследника на нефтената компания Standard Oil Хю Очинклос.

Жаклин завършва частно училище, после елитен колеж, след това постъпва в Сорбоната, но я напуска. Като се връща в родината, взима диплома от университета Джордж Вашингтон. Специалността ѝ е френска литература. След като се дипломира, Жаклин заминава със сестра си във Франция, където написва единствената си книга „Едно странно лято”. Издадена значително по-късно, в тази книга има доста авторски рисунки.

Преди да стане Първа дама на Америка, Жаклин Бувие е работила като журналистка в престижния Washington Times Herald;  седмично печелела по $56. Работата ѝ се състояла в това да задава смешни въпроси на минувачите и да ги снима.

Три месеца е била сгодена за брокера Джон Хъстед.

Резултат с изображениеБъдещата семейна двойка в Бостън

Запознава се с Джон Кенеди на прием в Белия дом през юни 1952 година. Почти веднага започват да се срещат и обявяват годежа си през май следващата година.

Според легендата, Кенеди е направил предложение на Жаклин по телефона. Дали наистина е така, не се знае. Но годежният пръстен Van Cleef&Arpels, който ѝ подарява, става първото украшение в живота ѝ.

Сватбата

Успешният политик и обикновената журналистка сключват брак на 12 септември 1953 година. Под венчилото я води не собственият ѝ баща, който едва стои на краката си, а Кенеди-старши. Именно Джоузеф Патрик Кенеди кара сина си да се ожени за това момиче, като смята, че тя е идеалната половинка за него.

Най-известната сватбена рокля в историята, в която Жаклин се омъжва, всъщност не се харесва на младоженката. Тя нарича творението на дизайнерката Ан Лоуи „абажур”. Въпреки това, тоалетът, „изял” над 50 м. плат, става образец за хиляди американки.

Резултат с изображение за john kennedy and jackie kennedy

Официален моделиер на Жаклин през 1960 г. става италианският модист от руски произход Олег Касини. Независимо от близките им отношения, тя е носила и тоалети на Chanel и Dior. След като напуска Белия дом, Кенеди започва да отдава предпочитание на Hermes, редовно се появява с джинси и тясно поло.

В едно интервю молят Джон Кенеди да опише накратко съпругата си и той се ограничава единствено с думата „фея”. По думите на хора, които са я познавали, за нея това е бил най-висшият комплимент.

Резултат с изображение за john kennedy and jackie kennedy

С дъщеря им Керълайн

Освен дъщеря Керълайн и син Джон Фитцджералд, президентската двойка има още две деца, които умират в различни години, при раждането си.

Службата за безопасност към Белия дом тайно наричат Жаклин „дантелата” – вероятно заради страстта ѝ към дантелени рокли.

Няколко години преди гибелта на Кенеди Жаклин, която не желаела повече да търпи изневерите на съпруга си, решила да подаде молба за развод. Практичният баща на президента помолил снаха си да замени гнева си с милост и като компенсация ѝ предложил един милион долара. Жаклин се съгласила, при условие, че освен този милион, всяко дете, което роди, също ще получи толкова.

Часове преди покушението

На 22 ноември 1963 година в Далас Джон Кенеди е зстрелян пред очите на съпругата си и на хиляди граждани, излезли да го посрещнат. В ковчега с тялото му тя поставя венчалния си пръстен, който все пак ѝ връщат преди да го погребат. А на встъпването в длъжност на новия държавен глава Линдън Джонсън, Джаки е с розовия костюм Chanel,  който е изпръскан с кръв при убийството на съпруга ѝ: „Искам всички да видят какво сториха на Джон”.

Докато все още е омъжена за Кенеди, Жаклин отива на круиз със сестра си Керълайн и нейния бъдещ съпруг, милиардера Аристотел Онасис. В крайна сметка бъдещият младоженец се влюбва безпаметно в Първата дама и сватбата на сестра ѝ се разтурва. Пет години след смъртта на Джон Кенеди Жаклин все пак приема предложението на Онасис и се омъжва за него. Америка решава, че вдовицата е скърбила твърде кратко.

Резултат с изображение за jackie kennedy aristotle onassis

Сватбата с Аристотел Онасис

В предбрачния договор е било написано, че Жаклин ще получи двайсет милиона долара за времето, в което е била омъжена за Онасис, плюс още почти десет милиона след развод, смърт или изневяра. Когато Аристотел Онасис умира, бившата Първа дама получава всички тези пари… Приема и предложението от дъщерята на милиардера да вземе още двайсет и шест милиона и да изчезне завинаги от семейството.

Резултат с изображение за jackie kennedy maurice tempelsman

С Морис Темпълсмен

Трети съпруг на Кенеди-Онасис става търговецът на скъпоценности Морис Темпълсмен. С него Жаклин живее до смъртта си на 19 май през 1994 година.

В края на дните си Жаклин, спомняйки живота си, казва: „Първия път се омъжих по любов, втория – за пари, а третия – заради компанията”.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Жак Офенбах – виновникът за „развратното“ събличане в ритъма на канкан

Смята се, че канканът (или френският танц, както го наричат англичаните, на френски буквално – шум, суматоха) се е появил в Париж през 30­-те...

С най-дългия ден в годината започва празник до безкрай

Тази вечер, малко преди полунощ, настъпва астрономическото лято. Най-дългият ден в годината. Ден, който изпълва душите ни с очакване хубавото да се случи. Нищо не...

Ицко Финци ще представи днес книгата си „Пет пиеси, разказани от актьор“

Днес в кино "Влайкова" в 18.30 часа ще бъде представена книгата на Ицко Финци "Пет пиеси, разказани от актьор", съобщиха от екипа на издателя...

ДА гледаш и да виждаш

На днешния ден, 20 юни, през 1925 година от света на живите си отива едно от големите имена в психотерапията – Йозеф Бройер. Предлагаме...

Салман Рушси: Книгата е версия на света. Ако не я харесваш, я игнорираш.

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Роден е на 19 юни през 1947 година в Бомбай. Стилът му, смесващ митология и фантазия...