САНКТ ПЕТЕРБУРГ | Културната столица на Русия (ГАЛЕРИЯ)

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Забележителният град е дело на Петър Велики и до днес очарова със своята красота

Броят на музеите, паметниците и историческите сгради на кв. км тук е рекордно висок. Градът на река Нева е дом на много велики руски поети, писатели, художници и учени.

„Санкт Петербург е културната столица на Русия“ – това казват често жителите на Санкт Петербург. И въпреки че московчани не винаги са съгласни с тях, броят на музеите, паметниците и историческите сгради на кв. км тук е рекордно висок. Градът на р. Нева (както е известен още Санкт Петербург) е дом на много велики руски поети, писатели, художници и учени. В нашата селекция всички нюанси и багри на „културната столица“ са уловени върху платното.

петербург2

Светлините на Санкт Петербург“, Фьодор Василев

Първото улично осветление в Русия се появява в Санкт Петербург. Събитието е свързано с датата 23 ноември 1706 година. Оттогава на всяко голямо тържество по фасадите на сградите на четирите главни улици в града се окачват фенери.

През 1740 г. императрица Елисавета заповядва да се построи манастир на мястото на Смолни – двореца, където тя прекарва цялото си детство. Проектът е поверен на Бартоломео Растрели – руски архитект от италиански произход.

петербург3

Гледка към събора „Смолни“

Градът е построен в блатист район на Финландския залив, на устието на р. Нева. През неговата 300-годишна история според различни източници в Санкт Петербург са регистрирани около 300 наводнения.

петербург4

„Шлепът на Санкт Петербург“, Александър Бегров

Народни тържества по време на Сирни заговезни на Адмиралтейският площад съществува от 1822 до 1874 г. и на него се провеждат всички общински празници. В чест на 200-та годишнина на император Петър Велики, основател на града, площадът е превърнат в градина. Така той се превръща в Адмиралтейски проспект.

петербург6

„Панаирни будки на Адмиралтейския площад в Санкт Петербург“, 1869 г., Константин Маковски

Император Павел наследява трона през 1796 година. Според съвременници Павел I бил склонен към дребна тирания и имал нездравословна страст към маршировъчни учения и военни поделения. Твърдял, че всеки може да попита императора всичко. В същото време обаче много поданици били наказвани и изпращани на заточение в Сибир.

петербург7

Военен парад на император Павел пред Михайловския дворец, 1907 година

Дворовете в Санкт Петербург се различавали от тези в останалите градове още преди 150 години и това е така и до днес. Те са построени на принципа (който се утвърждава през втората половина на 18 в.) на съприкосновението между съседните сгради, като между тях няма празнини. В Санкт Петербург се строят големи жилищни блокове със солидни фасади. В тези блокове се оформят дворове – понякога доста сложни и фантастични на външен вид, свързани чрез система от арки и порти.

петербург9

Константин Маковски, 1850

Руската художествена академия е основана от Петър Велики през 1724 г., а днес в нея студентите се обучават как да пресъздават исторически обекти и места, както и участват в проекти в други градове: например, проектът за пресъздаване на катедралата „Христос Спасител“ в Москва.

петербург10

„Сфинксове по кея пред Художествената академия в Санкт Петербург“, 1835 г., Максим Воробьов

Строгановата дача е имение в Санкт Петербург, собственост на граф Павел Строганов (от неговото потекло са много богати търговци и земевладелци в Санкт Петербург). Пътеката, която води от имението до р. Болшая Невка, минава по гранитно стълбище, украсено със скулптури на лъвове и кентаври. Вторият етаж е от дърво, а в центъра му е зала, ориентирана успоредно на крайбрежната алея, където се провеждали балове и събирания.

петербург11

„Изглед към Строгановата дача в Санкт Петербург“, 1797 г., Андрей Ворохин

Генералният щаб на въоръжените сили на Руската империя се помещавал в сграда на Дворцовия площад в Санкт Петербург в близост до бившия Зимен дворец. Двете крила на зданието са свързани чрез арка, на която има скулптура на каляска, теглена от шест коня.

петербург12

„Арката на сграда на Генералния щаб“, Василий Садовников

Крепостта „Петър и Павел“ поставя основите на града на Петър Велики на 16 май 1703 година. Тази дата се смята за рожден ден на Санкт Петербург. Днес тук се намира Държавният музей на града.

петербург13

„Изглед към р. Нева и крепостта „Петър и Павел“, 1859 г., Лев Лагорио

Санкт Петербург е построен като морско пристанище. Всички сгради и общини трябвало да осигуряват максимален достъп за целите на водния транспорт. Преди изграждането на железопътната линия Санкт Петербург – Москва през 1851 г., пътуването до и от столицата ставало основно по р. Нева.

Източник: Руски дневник

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Музиката на живота

„Съдбата не означава, че животът ти е строго предначертан. Затова е признак на пълно невежество да оставиш всичко на съдбата и да не допринасяш...

Безплатна прожекция на „Всичко е любов“ с Иван Иванов и Янина Кашева в кино „Одеон“ (видео)

С безплатна прожекция ще бъдат отбелязани 44 години от премиерата на филма „Всичко е любов“. Събитието ще е на 1 декември в кино „Одеон“....

In memoriam: На 83-годишна възраст ни напусна проф. Ивайло Знеполски

На 83-годишна възраст е починал професор Ивайло Знеполски. Смъртта му е настъпила снощи около 22.00 часа, съобщи БТА, позовавайки се на информация от семейството...

Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт в София

Звездата на българския поп Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт, който ще се състои на 16 декември (събота) от 21 часа в столичния клуб The...

Джонатан Суифт: Кръчмата е място, където лудостта се продава в бутилки

Джонатан Суифт е известен като автор на знаменитата творба „Пътешествията на Гъливер“. Други негови книги в родните книжарници са „Приказка за бъчвата. Битката на...