За кирилицата с любов

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги преведе на съответния език. Истината е, че ние изоставаме от умението на единиците и нулите, които превръщат матрицата не просто в наш изповедник, но и в неотменим наставник.

Отбелязваме 24 май като Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Дълго име за празник, но съставните му части до едно са неизменна част от нашето минало, настояще и бъдеще. Те определят духовната ни принадлежност към земя, която е дала на много други народи нещо изключително важно – писменост. Колко държави могат да се похвалят със собствена азбука, колко от тях имат свое запазено място сред онези, допринесли за просвещаването на милиони хора!

„Благословен е вашият език, чрез който посяхте духовните слова за спасение на многолюден народ. Вие двамата получихте от Бога боговдъхновен дар и прогонихте отвсякъде мрака на незнанието…“, казва св. Климент Охридски в своето похвално слово за Светите братя.

Имаме си уникална писменост и език, толкова богат и звучен, че дори в американски екшън героят отбелязва този факт. И докато благодарение на кирилицата ставаме все по-интересни за света, в България все повече губим интерес към нея. А неграмотността погубва мечтите.

Когато бяхме първокласници, в училище се провеждаше празник на буквите. Всеки носеше на главата си корона от картон, на която грееше някоя от буквите на българската азбука. Запомнил съм, че на моята бе изобразен знакът на буквата „Б“. С нея започва и най-възхитителната дума в нашия език – Бог. Той е в основата на духовното мироздание, а ние не забравяме това заради писмото, което ни е дал чрез делото на Светите братя. Затова и Стоян Михайловски е написал:

„Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!

В световните борби върви,

от длъжност неизменно воден –

и Бог ще те благослови!“

Празнувайте днес! Бъдете благословени и обичайте родния български език! Грамотността е верен съюзник във всяко начинание.

Автор: Добромир Банев

Заглавна снимка – Валентин Иванов-sValio

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

Оскар Уайлд: Грешката ми бе в това, че се разделях с теб твърде често…

На днешната дата, 25 май, през 1895 г. писателят Оскар Уайлд е осъден от лондонския съд на две години каторжен труд за „крайно непристойно...

Пер Лагерквист: Животът е празен, ако я няма любовта

Пер Фабиен Лагерквист e шведски поет, драматург и есеист, роден на 23 май през 1891 година в малкия град Векшьо, провинция Смоланд, Южна Швеция....