Бруклинският мост – пътят от проклятието към красотата (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Любопитно за съоръжението, наречено „осмо чудо на света“

Когато преди 134 години се състои официалното му освещаване, Бруклинският мост е обявен за осмото чудо на света. Днес той е един от най-известните символи на Ню Йорк. Историята му обаче е низ от трагедии.

В първите 20 години от битието си е най-големият мост в света – с 1 834 метра дължина и 26 метра ширина.

Съоръжението над Ийст Ривър е проектирано от германския архитект Джон Аугуст Рьоблинг, който, след като при едно пътуване с корабче закъсал в замръзналата река, решил, че на Ийст Ривър ѝ трябва мост. По това време Рьоблинг вече има значителен опит в изграждането на мостове. Но плановете му за Бруклинския мост предизвикват почуда дори сред най-големите оптимисти. Никой не вярвал, че над тази река може да бъде изградено подобно чудо.

Резултат с изображение за brooklyn bridge vintage

Германският инженер обаче е толкова настоятелен, че през 1857-ма все пак успява да получи официално разрешение. Работата по моста започва доста по-късно, тъй като до набавянето на всички документи изминават близо 12 години. Тъкмо когато мечтата му е на път да се сбъдне, Джон Рьоблинг се наранява тежко по време на измервателни дейности. Налага се единият му крак да бъде ампутиран. Няколко дни по-късно умира от отравяне на кръвта.

Резултат с изображение за brooklyn bridge vintage

Мечтата му все пак остава жива. Със строежа на моста се заема 32-годишният му син Уошингтън Рьоблинг. Основите на съоръжението се изграждат посредством т.нар. кесони – затворени кладенци от дърво, с които работниците се спускат на дъното на реката. Условията в кесоните са нечовешки, а и твърде опасни за здравето. Но когато това става ясно, вече е прекалено късно. Много от работилите в тези кладенци страдат от припадъци и силно кръвотечение от носа и устата. Някои оглушават, други губят зрението си, а трети прекарват остатъка от живота си в инвалидна количка.

Резултат с изображение за brooklyn bridge vintage

Самият Уошингтън Рьоблинг също става жертва на кесоните. След като един ден слиза до дъното на реката, за да контролира работата по изграждането на основите, той постепенно започва да губи зрението си, а няколко дни по-късно се оказва парализиран. Това заболяване се нарича днес декомпресионна болест.

Изграждането на моста струва живота на още 20 работници, но младият Рьоблинг не се отказва – той непременно иска да осъществи мечтата на баща си. Наема си стая в хотел, който се намира директно срещу моста, откъдето с бинокъл наблюдава строежа, а съпругата му Емили предава на работниците наставленията му.

Резултат с изображение за brooklyn bridge

Мостът е завършен през 1883 година. На официалното освещаване на 24 май Емили Рьоблинг преминава първа по моста. Тя е първият човек, който го прекосява, но не и първото живо същество – тъй като мнозина се съмняват в стабилността на моста, преди откриването му по него преминават десетки слонове от цирк „Барнум“. След този тест мостът се превръща в същинска сензация – наричат го „осмото чудо на света“. Днес по него преминават над 100 000 превозни средства дневно. А през 1977 година Бруклинският мост е включен в американския  регистър на обектите с историческо значение.

Уошингтън Рьоблинг остава в инвалидна количка до края на живота си, но се радва дълго на реализираната мечта на баща си – въпреки болестта си Уошингтън Рьоблинг доживява до 89-годишна възраст.

Източник: dw.com

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ако двама се обичат един друг, това не може да има щастлив край ~ Ърнест Хемингуей

Белобрадият писател, сам напомнящ за старец край морето, се ражда на 21 юли 1899 година в Оук Парк, Илинойс, САЩ. Именно „Старецът и морето“...

Смелостта да бъдеш себе си

"Да си индивидуалност в този свят е най-голямата смелост. За да бъдеш индивидуалност, имаш нужда да стъпиш на възможно най-голямото безстрашие. Няма значение, че...

Японската драма „Шогун“ фаворит за наградите „Еми“

Сериалът “Шогун” на платформата FX спечели цели 25 номинации за тазгодишните награди “Еми”. Драмата с изцяло японски екип получи номинации във всички важни драматични...

Пол Валери: Никога не съдете за човека по неговите приятели

Пол Валери (Амброаз-Пол-Тусен-Жул Валери), френски поет, прозаик, литературен критик, философ, теоретик на изкуството, е роден на 30 октомври 1871 г. в град Сет, департамент...

Загадъчната смърт на Натали Ууд

Звездата на Холивуд Натали Ууд е родена на днешния 20 юли през 1938 година, но за съжаление има кратък житейски и творчески път. Номинираната...