Бруклинският мост – пътят от проклятието към красотата (ВИДЕО)

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Любопитно за съоръжението, наречено „осмо чудо на света“

Когато преди 134 години се състои официалното му освещаване, Бруклинският мост е обявен за осмото чудо на света. Днес той е един от най-известните символи на Ню Йорк. Историята му обаче е низ от трагедии.

В първите 20 години от битието си е най-големият мост в света – с 1 834 метра дължина и 26 метра ширина.

Съоръжението над Ийст Ривър е проектирано от германския архитект Джон Аугуст Рьоблинг, който, след като при едно пътуване с корабче закъсал в замръзналата река, решил, че на Ийст Ривър ѝ трябва мост. По това време Рьоблинг вече има значителен опит в изграждането на мостове. Но плановете му за Бруклинския мост предизвикват почуда дори сред най-големите оптимисти. Никой не вярвал, че над тази река може да бъде изградено подобно чудо.

Резултат с изображение за brooklyn bridge vintage

Германският инженер обаче е толкова настоятелен, че през 1857-ма все пак успява да получи официално разрешение. Работата по моста започва доста по-късно, тъй като до набавянето на всички документи изминават близо 12 години. Тъкмо когато мечтата му е на път да се сбъдне, Джон Рьоблинг се наранява тежко по време на измервателни дейности. Налага се единият му крак да бъде ампутиран. Няколко дни по-късно умира от отравяне на кръвта.

Резултат с изображение за brooklyn bridge vintage

Мечтата му все пак остава жива. Със строежа на моста се заема 32-годишният му син Уошингтън Рьоблинг. Основите на съоръжението се изграждат посредством т.нар. кесони – затворени кладенци от дърво, с които работниците се спускат на дъното на реката. Условията в кесоните са нечовешки, а и твърде опасни за здравето. Но когато това става ясно, вече е прекалено късно. Много от работилите в тези кладенци страдат от припадъци и силно кръвотечение от носа и устата. Някои оглушават, други губят зрението си, а трети прекарват остатъка от живота си в инвалидна количка.

Резултат с изображение за brooklyn bridge vintage

Самият Уошингтън Рьоблинг също става жертва на кесоните. След като един ден слиза до дъното на реката, за да контролира работата по изграждането на основите, той постепенно започва да губи зрението си, а няколко дни по-късно се оказва парализиран. Това заболяване се нарича днес декомпресионна болест.

Изграждането на моста струва живота на още 20 работници, но младият Рьоблинг не се отказва – той непременно иска да осъществи мечтата на баща си. Наема си стая в хотел, който се намира директно срещу моста, откъдето с бинокъл наблюдава строежа, а съпругата му Емили предава на работниците наставленията му.

Резултат с изображение за brooklyn bridge

Мостът е завършен през 1883 година. На официалното освещаване на 24 май Емили Рьоблинг преминава първа по моста. Тя е първият човек, който го прекосява, но не и първото живо същество – тъй като мнозина се съмняват в стабилността на моста, преди откриването му по него преминават десетки слонове от цирк „Барнум“. След този тест мостът се превръща в същинска сензация – наричат го „осмото чудо на света“. Днес по него преминават над 100 000 превозни средства дневно. А през 1977 година Бруклинският мост е включен в американския  регистър на обектите с историческо значение.

Уошингтън Рьоблинг остава в инвалидна количка до края на живота си, но се радва дълго на реализираната мечта на баща си – въпреки болестта си Уошингтън Рьоблинг доживява до 89-годишна възраст.

Източник: dw.com

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Райнер Мария Рилке: Красотата не е друго, освен начало на ужаса

Райнер Мария Рилке е роден на 4 декември 1875 г. в Прага, но е смятан за австрийски поет, тъй като пише главно на немски...

Маргарита Петкова: Зззззззлоба, зззззззавист… Зззззащо, бе?!

Завистта е един от седемте смъртни гряха. Не съм ги измисляла аз. Обаче имам собствена трактовка върху темата. Завистта поражда по някакъв необясним начин...

Смъртта е път, който вече си изминал ~ Жерар Филип

След себе си той оставя жив образа на пролет и младост. Красив, талантлив, аристократичен, скромен в живота, блестящ на екрана. Филмите на Жерар Филип...

Драмата „Непознати“ e големият победител на Британските независими филмови награди (видео)

Драмата "Непознати" (All of Us Strangers) e големият победител на Британските независими филмови награди (BIFA), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Непознати" спечели седем отличия, след...

Кокошката е само средство за яйцето да създаде друго яйце ~ Самюъл Бътлър

Самюъл Бътлър живее и твори по време на Викторианската епоха. Известен е най-вече с утопичната си сатира „Erewhon“ и полуавтобиографичния му роман „The Way...