ЯН ФЛЕМИНГ | Цигари, алкохол и много книги…

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Роден е на днешния ден, 28 май 1908 г. в Мейфеър, Лондон в семейството на консерватора и член на парламента Валънтайн Флеминг. Учи в начално училище на остров Пърбък, Дорсет, близо до имението на семейство Бонд, чието мото е „Светът не е достатъчен“, след това – в Бъркшър, в Итънския колеж и Кралската военна академия Сандхърст. Преждевременно напуска академията и отива да учи езици в Европа.

По време на Втората световна война прави кариера като военен, а шефът на военноморското разузнаване контраадмирал Джон Годфри го привлича за свой личен помощник и до края на войната Флеминг се издига до ранг поручик. Естествено, има си и кодово име – 17F. Автор е на редица хитри планове за залавянето на кодиращата машина Енигма, за залавянето на Рудолф Хес, на операция „Златно око“ – план за поддържане на комуникацията с Гибралтар, в случай че Испания нападне британските военоморски бази, и др. През 1944г. участва в командването на  специализиран отряд от командоси, известен като Щурмови отряд 30.

Работата му през войната дава съвсем естествено идеите за неговите шпионски новели. Първата си творба „Казино Роял“ Флеминг публикува през 1953 и в нея за пръв път се появява тайния агент Джеймс Бонд, по-известен с кодовото си име 007. Следват още 13 книги със същия главен герой. Героят е базиран на реален човек, с когото Флеминг е работил по време на войната. Името е заето от орнитологът Джеймс Бонд, чиято книга „Птиците на Западна Индия” писателят притежавал, освен това било „най-скучното име”, което Флеминг можел да си представи. Романите имат огромен успех, а  Джон Кенеди поставя „От Русия с любов“ в списъка на най-добрите книги, които е чел.

През целия си живот Флеминг е страстен пушач и пие много. Дори уведомил лекаря си, че на ден употребява 70 цигари и бутилка джин. Освен цигарите и алкохола, голяма негова страст са книгите – дарява около 6 000 тома от книгите си на Библиотеката на Лилията в университета в Индиана. Тази библиотека притежава и най-богатата колекция от негови  романи. Друга негова слабост, както се подразбира, са птиците и традиционното за английската аристокрация хоби „наблюдение на птици”.

През 1961 г. получава инфаркт. Втори инфаркт през 1964 г. отнема живота му, когато е самона 56 години. Последните му думи са извинение към персонала в линейката, за това че ги притеснява. Погребан е в църковното гробище в Севънхамптън, малко селце в Англия близо до Суиндъм.

Ето няколко цитата от писателя:

„Аз винаги много съм пушил, пил и обичал. Всъщност съм живял не твърде дълго, но прекалено активно. Един ден Железният рак ще ме отнесе. Тогава ще съм умрял от прекалено много живот.”

„Жената трябва да е илюзия.”

„Целта на книгите ми е някъде между слънчевия сплит и горната част на бедрото.”

„Веднъж е случайност. Два пъти е съвпадение. Три пъти е враждебно действие.”

„Живей и остави другите да умират.”

„Освен факта, че той носи същите дрехи като мен, с Джеймс Бонд имаме твърде малко прилики. По-скоро му завиждам за блондинките и за ефективността, но не мога да кажа, че ми е симпатичен.”

„Всеки носи револвера на оставката в джоба си.”

„Създал съм си правилото никога да не поглеждам назад. В противен случай щях да се питам как е възможно да съм написал такива глупости и да живея със себе си ден след ден.”

„Не бих губил дните си в старание да ги удължа. Ще използвам времето си.”

„Никога не казвай „Не” на приключение, иначе ще водиш много глупав живот.”

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

С най-дългия ден в годината започва празник до безкрай

Тази вечер, малко преди полунощ, настъпва астрономическото лято. Най-дългият ден в годината. Ден, който изпълва душите ни с очакване хубавото да се случи. Нищо не...

Ицко Финци ще представи днес книгата си „Пет пиеси, разказани от актьор“

Днес в кино "Влайкова" в 18.30 часа ще бъде представена книгата на Ицко Финци "Пет пиеси, разказани от актьор", съобщиха от екипа на издателя...

ДА гледаш и да виждаш

На днешния ден, 20 юни, през 1925 година от света на живите си отива едно от големите имена в психотерапията – Йозеф Бройер. Предлагаме...

Салман Рушси: Книгата е версия на света. Ако не я харесваш, я игнорираш.

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Роден е на 19 юни през 1947 година в Бомбай. Стилът му, смесващ митология и фантазия...

Галерия „Ракурси“ представя лятна изложба

Лятна изложба е подредена в галерия „Ракурси“ от днес до 12 юли, съобщават от екипа. Експозицията включва произведения на Димитър Буюклийски - Мичи, Едмонд Демирджиян, Георги...