МЕТРЕСИТЕ, ПРОМЕНИЛИ СВЕТА

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Вижте кои са най-влиятелните любовници в историята

Зад всеки успял мъж стои една жена, а зад нея – законната му съпруга! От времената на Клеопатра до тези на Барбара Палмър, а и до днес, винаги сме смятали, че жената не изпълнява по-различна роля от тази на съпруга и домакиня или жрица на любовта. В тези времена е било немислимо представителка на нежния пол да изказва мнение, пък камо ли да участва в политическия живот на дадена страна. Е, досега сме се лъгали. Оказва се, историята е претърпявала доста обратни завои и то благодарение на красивите лица на някои дами и благоразположението на няколко кралски особи.

Дамите в сянка – не законните жени, но не и тези, предлагащи телата си срещу заплащане, а една странна смесица от двете, са попадали във вихъра на събитията не един път. Някои с остър ум, други с красота, а трети с грижовност. Запознайте се с най-влиятелните метреси в историята!

Резултат с изображение за cleopatra

На Юлий Цезар и Марк Антоний

От всички дами, които могат да бъдат определени като влиятелни метреси, със сигурност Клеопатра е най-известната фигура в света на любовниците, освен в този на владетелите. Първоначално в ръцете на Юлий Цезар, а след това и в тези на най-добрият му приятел – Марк Антоний, тя опитва да запази властта и царството си. Най-известният владетел на Египет и най-влиятелната метреса в света – Клеопатра, се смята за първата световна знаменитост. Загинала от отровата на кобра, тя не успява да опази престола и земите си.

Резултат с изображение за аспазия

На Перикъл

Една от най-забележителните по ум и красота жени в Гърция през класическия период е Аспазия. Тя е любовница и дясна ръка на политика Перикъл. Вярва се, че тя е писала речите му, за което той е обвиняван често в плагиатство. В дома си Аспазия е посрещала политици, художници, поети и философи. За времето си, тя е била дръзка млада дама, която е променила изцяло представите за обикновената гъркиня в онази епоха. За съжаление никога не успява да стане законна съпруга на любимия си.

Резултат с изображение за lily langtry edward 7

На Едуард VII

Лили Лангтри е американка, която умело проправя пътя си към Англия. Въпреки, че е омъжена, тя не се замисля и става полуофициалната любовница на английския престолонаследник Едуард VII. В знак на любовта си към нея, той издава заповед да се построи “Червената къща”. Лили я обзавежда изцяло по свой вкус, а Едуард не спира да се вайка колко много пари харчи. Двамата преживяват бурна тригодишна връзка между стените на сградата, която днес е музей в чест на Лили. Впоследствие той запознава метресата си с майка си – кралица Виктория, и със съпругата си Александра, с която дори стават приятелки. Американката е вдъхновила сър Артър Конан Дойл за изграждането на персонажа на Айрин Адлер в романите и разказите му за детектива Шерлок Холмс.

Marie-Anne Walewska - Wikipedia

На Наполеон Бонапарт

Смята се, че Мария Валевска е била любимата метреса на Наполеон. След безбройните изневери на голямата му любов Жозефина, които почти съсипват императора и брака с втората му съпруга принцеса Мария-Луиза, великият владетел намира утеха при полякинята. Чувствата им са силни, а тя го следва навсякъде, като бойното поли не прави изключение. Тя го придружава дори в изгнанието му заедно с четиригодишния им син. Тя умира едва на 30 години, а Наполеон приема много тежко загубата.

Резултат с изображение за napoleon 3 virginia

На Наполеон III

Вирджиния Олдоини е смятана за бабата на модерната фотография. Тя успява да отведе правенето на снимки на съвсем друго ниво, бидейки любовница на френския император Наполеон III. Тази привилегия  отваря множество врати, благодарение, на които да се занимава с това, което иска. Освен добър фотограф и метреса на най-известния мъж по това време във Франция, тя е и красива и умна жена. Твърди се, че тя е една от причините, успели да спрат конфликта между царствата в Западна Европа. На вече преклонна възраст, тя е живяла сама в апартамент с черни стени и никакви огледала в стаите. Не е могла да понесе, че красотата  си отива и е излизала е само нощем. Имала е желание да представи свои снимки, но не успява, защото година преди това умира.

Резултат с изображение за франческо 1 медичи бианка

На Франческо I Медичи

Тази история се оказва фатална за всички участващи в нея. След като завърта главата на Франческо, наследник на Медичите, двамата с Бианка Капело организират убийството на първия  съпруг, бедняк между другото. След известно време съпругата на Франческо също умира. И този път при “неизвестни обстоятелства”, освобождавайки пътя на новосъздалата се двойка към втори брак. За нещастие, а някои от вас могат да кажат, че съдбата просто си знае работата, двамата са отровени смъртоносно на вечеря.

Резултат с изображение за jana antoinette poisson

На Луи XV

Жана-Антоанет Поасон, по-известна като Мадам дьо Помпадур, от дете е обучена да бъде метреса. Впослeдствие тя става официална любовница на френския крал Луи XV – истинско звание за онези времена, в които всяка жена е искала да бъде на нейното място. Двамата се запознават на бал с маски. По това време той все още страда за предишната си метреса, но Жана бързо успява да му помогне да я забрави. Освен любовница на краля тя става и приятелка с кралицата. Разполагайки с огромно влияние върху решенията на кралското семейство, тя успява да вземе участие в политиката и културата на страната. Историците я смятат за една от най-значимите и полезни фигури във френската история. Славела се със страхотното си чувство за хумор, което всъщност привличало краля. Освен това тя е въвела високите токчета в двореца, тъй като е била ниска.

Резултат с изображение за odette de champdivers

На Шарл VI

Одет дьо Шамдивер споделя постелята на френският крал Шарл VI. Сдобива се с прозвището “малката кралица”, тъй като самата съпруга на краля – Изабела Баварска, я избира за любовница и болногледачка на съпруга си, който страда от шизофрения. Одет успява да спечели Шарл и да успокои живота на кралицата за цели 15 години, през които тримата взаимно царуват. Твърди се, че Одет е измислила играта на карти, с която болният крал се е занимавал с часове и е бил най-спокоен.

Резултат с изображение за agnes sorel

На Шарл VII

Агнес Сорел е любимата метреса на френския крал Шарл VII. Тя става една от най-влиятелните жени на времето си, когато печели сърцето му. Агнес успява да го извади от налегналата го депресия, в която изпада, когато не прави нищо, за да спаси Жана д’Арк, която му помага да си върне трона. Метресата успява да роди три деца на краля. Тя обикаля винаги с него навсякъде. По време на поход обаче умира внезапно, докато е бременна с четвъртото им дете. Смята се, че е отровена от най-големия син на Шарл – Луи XI, който я е мразел от дъното на душата си, защото е злепоставяла майка му – кралицата на Франция.

Резултат с изображение за diane de poitiers

На Анри II

Диан дьо Поатие е на 35 години, когато се запознава с 16-годишния френски крал Анри II. Двамата започват бурна афера, която обаче приключва със смъртта му. В момента, когато Анри се жени за Катерина Медичи, метресата поема образованието на децата им. Връзката им е много дискретна, но влиянието на Диан е тотално. Освен любовница на краля, тя е негова съветница и кръстница. Двамата прекарват две десетилетие заедно, но когато Анри умира, Диан е прокудена от замъка от Катерина Медичи.

Резултат с изображение за nell gwyn

На Чарлз III

Нел Гуин е една от първите възрожденски актриси. Произлизаща от бедно семейство, но родена за сцена, тя не остава незабелязана от английския крал Чарлз III. Привличат го красотата  и сладникавият  характер. За разлика от другите метреси преди нея, тя успява да задържи вниманието му доста дълго. Ражда му двама синове и успява да си уреди заможен живот.

Резултат с изображение за barbara palmer

Пак на Чарлз III

Чарлз III е запленен от Нел, но поддържа паралелна връзка и с друга своя любовница – Барбара Палмър. Именно тя е “официалната метреса” на краля и успява да се наложи повече от другата. Десетилетия наред остава до него, въпреки че е мразена от съветниците му. Законната кралица е тотално изолирана от двете любовници, но това сякаш не я притеснява. Барбара се грижи с лекота за двореца с помощта на синовете си.

Резултат с изображение за elizabeth rosanna gilbert

На Лудвиг I

Елизабет Розана Гилберт, по-разпознаваема като Лола Монтес, е ирландска танцьорка и една от най-известните жени на времето си. Тя става метреса на пианиста и композитор Франц Лист, също така на писателят Александър Дюма и не на последно място на немския крал Лудвиг I. Благодарение на връзката си с него тя получава гражданство и е провъзгласена за графиня от Ландсфелд. Лола намира желаното щастие и комфорт, получавайки от краля сума, равняваща се на днешните 2,3 милиона евро до края на връзката им. Освен това тя получава палат на “Барерщрасе” 7 в Мюнхен, където се нанася да живее. Лола Монтес изиграва важна роля в политиката на Бавария по онова време. Днес тя дори се смята за една от фигурите с най-силно влияние в поставянето на основите на модерна и демократична Германия.

Gabrielle d'Estrées, Mistress of King Henri IV of France | Unofficial  Royalty

На Анри IV

Габриел д’Естре става официална метреса на френския крал Анри IV през 1592 г. След неуспешен брак с Маргьорит дьо Валоа, която не може да има деца, съветниците му го съветват да сключи втори брак. Тогава той се влюбва в Габриел. Заслепен от любов , той иска анулиране на проваления си брак от папата, за да може да се ожени за Габриел. Всички в обкръжението му са против, но той успява да получи това, което иска. Малко преди това обаче, любовницата му внезапно умира, след като ражда мъртъв син. Смята се, че именно Габриел е била перото, което стои зад прословутите му речи. Любовта им приключва бързо, но това не пречи да е една от най-известните и скандални за времето си. След смъртта на метресата си Анри е принуден да се ожени втори път за Мария Медичи, племенница на Франческо I Медичи.

Александра Вълчева

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Втори първи път

Мисля си за първия път, когато: - Те видях - Те прегърнах - Те целунах ( три пъти )... - Те зарадвах - Ти ми писа - Ме покани на...

Робърт Де Ниро отваря хотел в София

Американският хотелски бранд "Нобу" стъпва в България. Неговите нови обекти ще бъдат позиционирани в София и Варна. Основана през 1994 г. от актьора Робърт Де...

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

Хърватската компания „Метаморфоза“, която стои верига от музей на илюзиите в цял свят, продължава разширяването на мрежата си с нов музей в датската столица...

Том Кланси, литературната машина за пари

Том Кланси, който пет пъти е бил на върха на класацията на бестселърите на New York Times, е едно от големите имена в съвременната...

„Фантомът на операта“ – два часа и половина зашеметяващо изживяване

Шедьовърът на Андрю Лойд Уебър "Фантомът на операта" вече е в България. Зашеметяващият мюзикъл изнесе първото си представление снощи в НДК. Зала 1 едва...