Магичният свят на Фаберже

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Блясък, разкош и изящество, побрани в черупката на едно яйце

Петер Карл Фаберже се ражда на днешния ден, 30 май, през 1846 година. Той  имал една-единствена страст – бижутата. Работил в началото на миналия век, създава едни от най-изящните, спиращи дъха, красиви бижута на света.

Категорична слава добива със своите яйца, голяма част от които създал за руското царско семейство. След революцията през 1917-а болшевиките разпродават голяма част от тях и те попадат в колекции по целия свят.

Най-големият колекционер е фамилията Форбс – издател на едноименното списание.

В момента в Кремъл са останали само 10 от общо 50-те императорски яйца.

Английската кралица Елизабет II също е собственик на три.

През 2004 фондацията на руския бизнесмен Виктор Векселберг, директор на Тюменската нефтена компания, изкупи на търг на аукционна къща „Сотбис” 9 от най-красивите и най-скъпи великденски яйца за сума между 90 и 120 млн. долара.

Така прочутите творения на легендарния бижутер отново се завърнаха в родината си. Днес те са част от колекцията от около 300 творби на прочутата бижутерска фирма „Фаберже”, експонирана в московския музей за изобразителни изкуства „Пушкин”.

В наши дни със сигурност има запазени 45 яйца, направени по императорска поръчка, има запазена фотография и на още едно, а други 5 са известни по описания.

Украсени със злато и скъпоценни камъни, криещи в себе си малки изящни фигурки-изненада, всяко от яйцата на Фаберже днес се оценява на няколко милиона долара.

Съхранено е и едно от двете незавършени яйца, работата по които прекъсва през 1917 година.

Сред запазените има такова с миниатюра на сибирски влак, яйце-часовник, яйце-портретна галерия на императорското семейство.

Всъщност, от яйцата на Фаберже със скрития в тях подарък се ражда идеята за шоколадовите яйца с играчка, на които днес се радват децата.

Ние обаче ще се порадваме на луксозно изработените бижута-яйца. Не всички са оригинали, но това не ги прави по-малко красиви.

Резултат с изображение за фаберже

Резултат с изображение за фаберже

Резултат с изображение за фаберже

Резултат с изображение за фаберже

Резултат с изображение за фаберже

Резултат с изображение за фаберже

Резултат с изображение за фаберже

Заглавна снимка: Artifex.Ru

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

(Не)видимо доволни

Днес (по стар стил) е Видовден. На кого не се е случвало да бъде разочарован, наранен или пренебрегнат… Като човешки същества, освен радостта и...

Писма на любовта

“Бе го пуснал в пощенската кутия, без много да му мисли, и когато се усети, вече бе станало късно да си го вземе обратно....

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата "Парцалев 2024", посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация. Началото...

Самотата е опасна за здравето

Ново проучване показа, че самотата, дори за кратък период от време, е свързана с физически здравословни проблеми, предава електронното издание "Юрикалърт". Изследването е на учени...

Хариет Бичър Стоу: Човешкото сърце копнее за красотата

Писателката Хариет Бичър Стоу е известна със своя роман „Чичо Томовата колиба”, публикуван през 1852 г. В книгата робството се разглежда не от политическа...