Четири наградени жени на кинофестивала в Кан

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Златната палма“ отново спечели мъж

Журито на кинофестивала в Кан вчера награди две актриси и две режисьорки – нещо небивало досега, но коренна промяна отново нямаше. „Златната палма“ отново спечели мъж, както всяка година, освен 1993, предаде АФП.

Наградата за режисура за първи път от 56 години спечели жена – американката София Копола за „Измамените“. Това досега се беше случвало само през 1961 г., когато рускинята Юлия Солнцева беше отличена за „Повест за пламенните години“.

Резултат с изображение за cannes sophia coppola

София Копола „получи наградата, не защото е жена, а защото филмът е отличен“, подчерта китайската актриса Фан Бинбин, една от четирите представителки на нежния пол в 9-членното жури.

Наградата за сценарий беше присъдена съвместно на британката Лин Рамзи за „Никога не си бил действително тук“ и на гърка Йоргос Лантимос („Убийството на свещен елен“). Мнозина критици мислеха, че Лин Рамзи ще стане втората режисьорка, спечелила „Златна палма“ в Кан и затова наградата за сценарий беше като утешителна за нея.

Резултат с изображение за cannes line ramzy

Новозеландката Джейн Кемпиън пак остана единствената режисьорка, спечелила „Златна палма“ през 1993 г. за филма „Пианото“ в 70-годишната история на кинофестивала в Кан. Тя обаче поделя награда с китаеца Чън Кайгъ („Сбогом спътнице моя“).

Две актриси получиха награди на Кан 2017 – германката Даян Крюгер – за най-добра главна роля в „Изневиделица“ и звездата Никол Кидман, която беше отличена със „Специалната награда на 70-ото издание“.

Резултат с изображение за cannes nicole kidman

Мястото на жените в киното, които са малцинство, особено на творческите и ръководни длъжности, беше обсъждано многократно на фестивала в Кан. Тази тема отново беше подхваната в неделя от дамите в журито.

„Бях изненадана от представянето на женските образи на екрана“, заяви актрисата Джесика Частейн за селекцията на филмите. „Трябва да има повече режисьорки. Тогава бих разпознала повече образи от ежедневието ми – проактивни, които не само реагират на мъжете около тях, а имат собствено мнение“.

Резултат с изображение за cannes jessica chastain

„Мъжете доминират в този занаят, и това не винаги е хубаво“ – каза германската режисьорка Марен Аде, която миналата година беше фаворит за „Златна палма“, но беше пренебрегната. „Смята се, че този занаят не е за жени, но това е грешка . . . Има много истории, които жените могат да разкажат, които ни липсват, не само за жени“.

В основната конкурсна програма от 19 филма само три бяха режисирани от жени.

Като реванш наградата „Златна камера“, която се присъжда за първи филм, за втора поредна година беше спечелена от жена – французойката Леонор Серай с филма „Млада жена“.

На заглавната снимка: София Копола

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Емблематичният надпис на Холивуд стана на 100 години

Холивудският надпис, разположен на хълмовете над Лос Анджелис и превърнал се в световен символ на филмовата индустрия, отбеляза вековния си юбилей, окъпан в светлини,...

Днес всички танцуват танго (ВИДЕО)

Днес трябва да танцуваме. Танго. Все пак е Световният ден на тангото. На 11 декември са родени две от най-известните личности в историята на...

В бисерните погледи на рибите

КОЛКО МОРЕТА В ПЯСЪКА ИЗГУБЕНИ От Нели Закс Колко морета в пясъка изгубени, колко пясък в камъка затворен колко време в песенния рог на раковините изплакано, колко смъртна самота в бисерните...

Жан-Пол Сартър: В другия до нас винаги търсим сигурността

Ако поискаш да разбереш нещо, то ти се оказваш лице в лице с това „нещо – съвсем сам, без ничия помощ, независимо от хората...

Когато не казваш нищо, понякога казваш най-много ~ Емили Дикинсън

На днешния декември се навършват 190 години от рождението на американската поетеса Емили Дикинсън. Макар да е автор на около 1800 стихотворения, по-малко от...
%d bloggers like this: