МЕРИЛИН МОНРО | Умното момиче целува, но не обича; слуша, но не вярва…

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

За любовта на актрисата с писателя Артър Милър и избрани цитати на най-голямата звезда в световното кино

На днешната дата, 1 юни, през 1926 година, в Лос Анджелис се ражда Норма Джийн Мортънсън. Светът ще я запомни с артистичния ѝ псевдоним Мерилин Монро.

Артър Милър и Мерилин Монро се виждат за пръв път през 1950 година. Не може точно да се каже откога започват да се срещат, най-вероятно от началото на 1955-а, когато тя се премества в Ню Йорк. През 1956-а Милър заминава за шест седмици в Невада, за да получи развод от Мери Слатъри и за да събира материал за „Неудачниците“. Мерилин и Артър Милър се женят на 29 юни същата година (и втори път – на 1 юли 1956 по еврейски ритуал). Това е най-прочутият светски брак на ХХ век между секссимвола на Холивуд и най-значимия жив американски драматург-интелектуалец.

Монро и Милър – мистерия на любовта

Дотогава Мерилин има два (или три, ако се приеме за вярно, че е женена за няколко дни за Боб Слатцър в Мексико през октомври 1952-ра) брака. Едва шестнадесетгодишна, тя е жена на Джим Дохърти за четири години – един брак, в който търси спасение, последван от брака с голямата любов на живота ѝ – легендата на американския бейзбол Джо Ди Маджо. Съюзът между двамата просъществува по-малко от година. Само месец след заснемането на прочутата сцена от „Седемгодишно желание“ с вдигнатата от вентилаторите на метрото в Ню Йорк рокля, Мерилин официално напуска бейзболната звезда.

Ню Йорк, 1957 г.

Бракът на Мерилин с Милър е най-дългият – пет години, и последен за нея, въпреки че двамата с Ди Маджо обсъждат повторен брак през трескавата 1962 г. – с психиатричните клиники, с приключенията с братята Кенеди, с голите сцени в недовършения „Нещо трябва да се създаде“, с изпълнението на „Честит рожден ден, господин президент“ и „Благодаря за спомена“ в залата „Медисън Скуеър Гардън“ в чест на президента Кенеди, с уволнението от филмовата компания „Фокс“, с абортите ѝ… Именно Джо Ди Маджо организира погребението ѝ четири дни след фаталния 4 август 1962 г., когато е намерена гола и мъртва в леглото си, с всички последвали и недоказани спекулации. Артър Милър вече е женен за третата си, последна съпруга Инге (Ингебор) Морат.

„Неудачниците“ сякаш е голямото проклятие както за брака на Мерилин и Милър, така и за самата ѝ кариера. А иначе всичко започва романтично. Артър Милър искрено иска да помогне на Мерилин да изпълни големи роли в значителни постановки – тя посещава прочутото „Актьорско студио“ на Страсбърг в Ню Йорк, среща се по време на пътуването си с Артър Милър до Лондон с Лорънс Оливие, за да обсъдят съвместния им проект „Принцът и момичето от шоубизнеса“, приета е дори от кралица Елизабет II. Личният принос на Милър е специално написаната за Мерилин Монро роля в сценария на „Неудачниците“.

Трудно е да се прецени какво точно разрушава брака между Милър и Монро – трите спонтанни аборта на Мерилин, последвалият психически срив, продължилото дълго време приемане на сънотворни лекарства, интересът към други мъже…

Седем дни след приключване на снимките в „Неудачниците“ тя съобщава на журналистите, че бракът ѝ с драматурга е приключил. На 20 януари 1961 г., в деня на встъпването в длъжност на президента Кенеди, разводът е факт. Единадесет дни по-късно е и разочароващата премиера на филма.

За Артър Милър драмата с Мерилин остава дълбоко травмиращо преживяване и то на няколко пъти става тема в творчеството му. Със „След грехопадението“, девет години по-късно, той се връща в театъра, макар че отрича, че героинята Маги има за прототип Мерилин.

Артър Милър умира на 10 февруари през 2005 г. Четиридесет години след смъртта на Мерилин драматургът най-сетне отива при нея завинаги.

Легендата Мерилин (СНИМКИ)

Да си припомним някои от откровенията на Мерилин Монро:

“Като бях малка, никой не ми казваше, че съм красива. На всички малки момиченца трябва да им се казва, че са красиви, дори това да не е така.”

„Аз съм просто малко момиче в големия свят, което иска да намери своята любов.”

„Всяко момиче трябва да помни, че не ѝ е нужен никой, който няма нужда от нея.”

„Когато се взирам в нощното небе, си мисля, че навярно има хиляди момичета, които също като мен седят сами и мечтаят да станат кинозвезди. Мен това обаче не ме притесняваше. Моята мечта не можеше да се сравни с никоя друга.”

„Женската привлекателност е силна само тогава, когато е естествена и стихийна.”

„Момичетата трябва да имат две красиви неща – поглед и устни. Защото с поглед могат да накарат някого да се влюби в тях, а с устните – да докажат любовта си.”

„Мъдрото момиче знае своите рамки. Умното момиче знае, че при нея те не съществуват.”

„Аз съм егоистична, нетърпелива и неуверена в себе си. Правя грешки, мога да изляза от кожата си и понякога е трудно да се справят с мен. Но ако не можете да общувате с мен, когато не съм в добро разположение на духа, значи не заслужавате моята компания.”

„Често е абсолютно достатъчно просто да си с някого. Не е нужно да се докосвате, да си говорите за нещо. Достатъчно е да чувствате връзката помежду си, да чувстваш, че не си сама.”

„Съгласна съм да живея в свят, управляван от мъже, до мига, в който мога да бъде жена в този свят.”

„Всички мъже са еднакви. Имат различни лица, само за да могат жените да ги различават.”

„Кариерата е нещо прекрасно, но не може да те сгрее в студената нощ.”

„Умното момиче целува, но не обича; слуша, но не вярва. И си тръгва, преди да са я спрели.”

„Знам много добре, че никога няма да съм щастлива, но мога да бъда весела.”

„Грешка е една жена да чака мъжа, който да ѝ изгради света, за който мечтае, вместо сама да си го направи.”

Борис Белев, ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Лазаровден – един от най-хубавите народни обичаи

Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия...

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....