Татковци, отделени от децата си, настояват за въвеждане на споделено родителство

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Протестиращите родители са подготвили грамоти за институциите, отговарящи за детските права

В Деня на детето родители, разделени от своите деца, поискаха от управляващите да въведат принципа на споделеното родителство – това означава детето да прекарва най-малко 35% от времето си с който и да е от родителите, разказа пред Дарик Йордан Миладинов, баща на момченце, което живее при майката. Родители с подобни съдби се събраха на протест пред Министерския съвет.

„Детето не е в институция, то е при родителите на майката, тъй като тя нито желае, нито може да го гледа. Тя отказва да си гледа децата, но институциите отказват да си отворят очите и да видят това“, обясни случая си той.

Александър е баща на момиченце, което живее на стотици километри от София, след като майката получава родителските права. Той желае да се грижи за детето, но към момента може да вижда дъщеря си само два пъти в месеца.

„Детето е вече на близо 5 години и усеща остро нуждата от близост с двамата си родители, но не може да я получи, защото институциите не желаят да помогат по никакъв начин“, допълни той.

В подобна ситуация е Йордан, баща на момченце на годинка и четири месеца. В продължение на няколко месеца той няма достъп до детето си, след като майката се мести в друг град, а социалните не му оказват никакво съдействие, въпреки липсата на съдебно решение за родителските права. 

Йордан смята, че съдебната система у нас вкарва родителите във война, от която победеният получава режим за срещи с детето, крайно недостатъчни, за да има привързаност. Затова настоява за въвеждане на презумпцията за споделено родителство.

„Детето да прекарва най-малко 35% от времето си с който и да е от родителите. Това е изчислено като една мярка, която позволява активно родителско участие в живота на детето, намалява рисковете от родителско отчуждаване“, обясни Миладинов.

Протестиращите родители са подготвили грамоти за институциите, отговарящи за детските права. Те ще бъдат връчвани всяка година, на 1 юни, обясни Вера Иванова, един от организаторите на протеста пред Министерския съвет.

Източник и снимки: dariknews.bg

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Смелостта да си жив – фрагмент от Димитър Подвързачов

"Животът е река пред всекиго от нас. Някой е смел и глупав – хвърля се направо да я премине – и се дави. ...

Жокера 2 ще участва премиерно на филмовия фестивал във Венеция тази есен (видео)

Warner Bros публикува втория официален трейлър на дългоочакваното продължение Joker: Folie à Deux, връщайки Хоакин Финикс като скандалния антигерой от Готъм Сити – Жокера....

Здравка Евтимова на 65: Онзи, който не пише с думи, пише с делата си

Аз смятам, че талантът е нещо като болката. Когато ви боли нещо, не е нужно някой да ви каже: „боли те“, вие усещате. Това...

Бивш полицай открил античен саркофаг на плаж край Варна

МВР обяви в официално съобщение, че бивш полицай е открил на плажа  античен саркофаг с богата релефна украса. "Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на...

Исак Башевис Сингер: За какво са дяволите, след като самият човек е такъв

Исак Башевис Сингер е автор на романи и на кратка проза, на детски книги и пиеси, на мемоари и публицистика, класик на три литератури:...