Татковци, отделени от децата си, настояват за въвеждане на споделено родителство

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Протестиращите родители са подготвили грамоти за институциите, отговарящи за детските права

В Деня на детето родители, разделени от своите деца, поискаха от управляващите да въведат принципа на споделеното родителство – това означава детето да прекарва най-малко 35% от времето си с който и да е от родителите, разказа пред Дарик Йордан Миладинов, баща на момченце, което живее при майката. Родители с подобни съдби се събраха на протест пред Министерския съвет.

„Детето не е в институция, то е при родителите на майката, тъй като тя нито желае, нито може да го гледа. Тя отказва да си гледа децата, но институциите отказват да си отворят очите и да видят това“, обясни случая си той.

Александър е баща на момиченце, което живее на стотици километри от София, след като майката получава родителските права. Той желае да се грижи за детето, но към момента може да вижда дъщеря си само два пъти в месеца.

„Детето е вече на близо 5 години и усеща остро нуждата от близост с двамата си родители, но не може да я получи, защото институциите не желаят да помогат по никакъв начин“, допълни той.

В подобна ситуация е Йордан, баща на момченце на годинка и четири месеца. В продължение на няколко месеца той няма достъп до детето си, след като майката се мести в друг град, а социалните не му оказват никакво съдействие, въпреки липсата на съдебно решение за родителските права. 

Йордан смята, че съдебната система у нас вкарва родителите във война, от която победеният получава режим за срещи с детето, крайно недостатъчни, за да има привързаност. Затова настоява за въвеждане на презумпцията за споделено родителство.

„Детето да прекарва най-малко 35% от времето си с който и да е от родителите. Това е изчислено като една мярка, която позволява активно родителско участие в живота на детето, намалява рисковете от родителско отчуждаване“, обясни Миладинов.

Протестиращите родители са подготвили грамоти за институциите, отговарящи за детските права. Те ще бъдат връчвани всяка година, на 1 юни, обясни Вера Иванова, един от организаторите на протеста пред Министерския съвет.

Източник и снимки: dariknews.bg

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Райнер Мария Рилке: Красотата не е друго, освен начало на ужаса

Райнер Мария Рилке е роден на 4 декември 1875 г. в Прага, но е смятан за австрийски поет, тъй като пише главно на немски...

Маргарита Петкова: Зззззззлоба, зззззззавист… Зззззащо, бе?!

Завистта е един от седемте смъртни гряха. Не съм ги измисляла аз. Обаче имам собствена трактовка върху темата. Завистта поражда по някакъв необясним начин...

Смъртта е път, който вече си изминал ~ Жерар Филип

След себе си той оставя жив образа на пролет и младост. Красив, талантлив, аристократичен, скромен в живота, блестящ на екрана. Филмите на Жерар Филип...

Драмата „Непознати“ e големият победител на Британските независими филмови награди (видео)

Драмата "Непознати" (All of Us Strangers) e големият победител на Британските независими филмови награди (BIFA), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Непознати" спечели седем отличия, след...

Кокошката е само средство за яйцето да създаде друго яйце ~ Самюъл Бътлър

Самюъл Бътлър живее и твори по време на Викторианската епоха. Известен е най-вече с утопичната си сатира „Erewhon“ и полуавтобиографичния му роман „The Way...