Яжте фурми, не боледувайте и се радвайте на сладкия живот

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Вкусният дар на Ориента – храна, лакомство или лекарство?

Едва ли ще се намери човек, който да не опитвал фурми. За нас фурмите са лакомство, деликатес. Но за тропическите държави са си извоювали името „хляб на пустинята“. Фурмите са удивителен плод, в много страни им приписват свойството да укрепват здравето и да удължават живота. Говори се, че в Китай има столетници, чиято основна храна са фурмите. Във всеки случай те са много полезен продукт и много диетолози ги препоръчват за употреба вместо сладките неща от магазините. Освен това, фурмите от древни времена са известни с лечебните си качества. Широко се използват в борбата с различни онкологични заболявания, туберкулоза, всякакви тумори, инфекциозни и други заболявания.

Смята се, че сушените фурми действат благоприятно върху мозъка, увеличавайки производителността му с 20%, че и повече.

Резултат с изображение за furmi

Фурмите са едни от най-древните плодове, отглеждани от човека. Те и сега заемат важно място в храната на много страни по света, благодарение на превъзходния си вкус и уникални хранителни качества. Дивите фурми се използвали от предците на съвременните араби още от преди 5 до 7 хиляди години. В Израел са успели да поникнат седем финикови палми, чиито семена са били намерени в археологически разкопки с две хилядна давност. Тази разновидност от финикови палми се отличавала с особени целебни свойства, но за съжаление е изчезнала отпреди 500 години.

Изображения на фурми се срещат в стенописите на египетските гробници, в древния Вавилон от тях са приготвяли дори вино и оцет. Сушените или пресни фурми, богати на минерални вещества и захари, са основното в храната на бедуините. Арабският войн, приготвяйки се за поход, задължително вземал със себе си за поддържане на издръжливостта и мускулната сила 2 чувала фурми, завързани от двете страни на седлото. Най-много финикови палми растат в арабските страни. Световен лидер в производството и продажбата на фурми е Саудитска Арабия. Към най-големите производители и доставчици на фурми се отнасят също Алжир, Бахрейн, Египет, Ирак, Йемен, Либия, Мароко, Обединените Арабски Емирства, Оман, Судан, Сирия, Тунис. Финиковите палми били пренесени и по други части на света и сега растат в САЩ (Калифорния), Мексико, Австралия, ЮАР и други страни. Сортовете фурми са толкова много, че дори специалистите трудно се оправят.

Свързано изображение

В плодовете на финиковите палми се съдържат много желязо, магнезий, фосфор, минерални соли, витамини от групата А и В, незаменими аминокиселини, протеини и др. Учените смятат, че 10 фурми на ден са достатъчни за осигуряването на дневната потребност на човека от магнезий, мед, сяра, половината потребност от желязо, четвърт от нуждите от калций. Някои диетолози твърдят, че една фурма и чаша мляко могат да подсигурят минималната потребност на човека от хранителни вещества. 23 вида аминокиселини, съдържащи се във фурмите липсват в повечето други плодове. В сушената фурми се съдържат 60-65% захар, което е най-високия процент в сравнение с всички останали плодове. Основно това са глюкоза и фруктоза, а тяхната употреба няма отрицателни последствия за човешкия организъм в сравнение със захарозата.

Резултат с изображение за furmi

Според своите хранителни, диетични и лечебни качества, фурмите се приравняват със житните култури. Фурмите са полезни за възрастните, децата и бременните. Пресни плодове се добавят в много блюда – плодови салати, кифлички, домашни сладки и торти. От фурмите се изработва фиников мед, захар, фиников сок с алкохолно съдържание, от сърцевината на дървото се добива палмово брашно. Пресните фурми се съхраняват в хладилник. Финиковата захар е много по-полезна за организма, отколкото захарта, получена от тръстика или цвекло. Ако накиснем фурми за известно време в горещо мляко, вкусът им ще се подобри, а с пълнеж от масло, орехи, бадеми или гъст крем ще се повиши съдържанието на протеини, необходими за човешкия организъм.

Арабите правят от фурмите паста, която може да се съхранява целогодишно. Също могат да се приготвят компоти, мюсли, кремове и всякакви сладкарски изделия, която са великолепни изделия. Фурмите могат да бъдат смилани на брашно, да се получава фиников мед. След ферментация от тях може да се получи приятна напитка. Важно е също да се знае, че фурмите въобще не съдържат холестерол. Полезни са за храносмилането, защото имат очистващо действие. Препоръчвани са при чревни разтройства. Сушените фурми имат лепкава повърхност, по която могат да се наслоят нечистотии и бактерии, затова не трябва да престояват дълго време на открито, а преди употреба трябва да се измиват.

Резултат с изображение за furmi

От древни времена фурмите са били известни със своите лечебни свойства. Смятало се е, че плодовете на финиковите палми дават сила, издръжливост, удължават продължителността на живота, усилват мъжката потенция. Укрепват сърцето, черния дроб и бъбреците; спомагат за развитието на полезни бактерии в червата; поддържат киселинния баланс на организма и хранят кръвта; способстват за развитието на коренните мозъчни окончания; усилват способността на организма да се противопоставя на различни инфекции, в това число и вирусни. Фурмите са полезни също при анемия и хипертония, при болни бели дробове успокояват кашлицата и спомагат за извеждане на течността, извънредно много са полезни за дейността на мозъка. Хранителните фибри, съдържащи се във фурмите намалят риска от ракови заболявания.

Резултат с изображение за furmi

Заради високото съдържание на калий, лекарите препоръчват фурмите при сърдечно-съдови заболявания. При сърдечна недостатъчност фурмите стимулират дейността на сърцето, служат като тонизиращо и укрепващо средство, възстановяват силите след продължително заболяване. Помагат също при парализа на лицевия нерв, при преумора и физическа умора, при захарен диабет. Отвара от фурми с ориз помага при дистрофия. Особено са полезни за бременните, по време на раждане и при кърменето на бебето. Облекчават раждането, спомагат за започването на отделяне на кърма. Препоръчват ги вместо рафинирани (фабрични) сладки неща та тези, които спазват диета и се стараят да поддържат теглото си в норма.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хайнрих Бьол: Чувствата могат да убиват силни неща като любов и омраза

Хайнрих Бьол се ражда на 21 декември 1917 г. в Кьолн в либерално католическо семейство на мебелист. През 30-те години успешно устоява да не...

Острожката библия, смятана за първата печатна Библия на славянски език, е изложена в СУ

Острожката библия, смятана за първата печатна Библия на славянски език, е изложена в Централната университетска библиотека на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Тя...

Мариус Куркински открива СОФИЯ МОНО 2024 с „Нашенец“

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия „Георги С. Раковски“ между 17 и 25 юли. За радост на ценителите на театралното...

Паша Христова: Една българска роза в прегръдката на вятъра (ВИДЕО)

На 21 декември през 1971 година самолет на БГА "Ил-18", който трябва да лети за Алжир със 73-ма пътници на борда, катастрофира на летище...

Световни музикални виртуози на една сцена на „Pravets Art Nights“

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската...