ГЕОРГИ БОЖИЛОВ-СЛОНА ~ Незавършеният щрих в картината на живота

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Днес големият живописец можеше да празнува достойните 82

Платната на Георги Божилов са излагани в почти всички европейски столици, колекционери от няколко континента притежават негови картини. През 70-те абстракциите му се сваляха от общи изложби като „деформации“ и „отклонения от соцреализма“. В началото на 90-те френски милионер откупи всичките му картини от галерия на бул. „Раковски“ и му плати престоя в Париж, за който художникът обичаше да си спомня като забавен епизод от живота.

Резултат с изображение за georgi bozhilov paint
Абстрактна композиция

Георги Йорданов Божилов, известен и с прякора си Слона, е български художник- живописец. Роден е на 13 юни 1935 година в Пловдив. През 1959 г. завършва ВИИИ „Н. Павлович“, специалност декоративно-монументална живопис в класа на проф. Георги Богданов. През същата година участва в Първото международно биенале на младите художници, проведено в Париж. От 1960 г. участва в общи художествени изложби на СБХ. Приживе прави над 25 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Заедно с Енчо Пиронков, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски, Христо Стефанов и Бояджана, Слонът е един от художниците от така наречената „Пловдивска школа от 1960-те“.

Резултат с изображение за георги божилов paint
„Композиция“

Основните му работи са в областта на кавалетната живопис, жанровете портрет, пейзаж и фигурална композиция. Създава и някои монументални приложни творби за институции в родния си град — стенопис в Народната библиотека „Иван Вазов“, мозайка в Централната поща, сграфито при Художествената галерия в Стария Пловдив, калкани.

Носител е на награда на СБХ през 1964 г. и на званието „заслужил художник“ през 1979 г. През 1980 г. издателство „Български художник“ публикува книга на изкуствоведката Аксиния Джурова, посветена на творчеството на Слона.

Резултат с изображение за georgi bozhilov paint
„Интериор“

Големият български художник загива при тежка катастрофа край „Вълчаново ханче“ на пътя Елхово – Бургас само две седмици преди да навърши 66 години. На 29 май 2001 година известният живописец пътува в микробус заедно с колегите си Свилен Блажев и Цанко Панов за откриването на изложба край морето. Нещастието се случва към 16,30 часа, когато бургазлията Николай Кадийски подкарва ситроена си в насрещното платно при неправилно изпреварване. От сблъсъка Слона получава тежки вътрешни разкъсвания и е откаран спешно в болница, където умира половин час след полунощ.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...