ИЗЛОЖБА | Образци на великолепието – азербайджанско народно изкуство

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Експозицията се открива утре в Националния етнографски музей

На 14 юни от 18:00 часа, с участието на Посолството на Азербайджан и Музеят на килимите в Азербайджан, в Националния етнографски музей ще бъде открита изложбата „Образци на великолепието – азербайджанско народно изкуство“. Куратор на изложбата е д-р Атанаска Станчева.

Още от древни времена Азербайджан е бил познат като един от най-големите центрове на традиционното занаятчийство. Страната се слави с традиционни занаяти като килимарство, медникарство, керамика, бродиране, текстил, бижутерство.

Килимарството е неотделима част от азербайджанската култура. Килимът е ключов елемент от местния начин на живот, който говори за социалните, икономическите, политическите и културните промени в историята и обществото на Азербайджан. Килимът не е просто детайл от домашния уют – за хората той е и едно от основните средства за изява чрез изкуство. Традиционният килим, който изпълнява както прагматични, така и символни функции, изразява най-цялостно пътя на азербайджанската култура. Изложбата представя образци от водещите килимарски центрове в Азербайджан – Губа, Ширван, Карабах и Газах.

Медникарството е един от развитите раздели на азербайджанското традиционно изкуство, а неговите основни центрове са Гянджа, Шамахъ, Нахчъван, Баку и Лахъдж (Исмаиллъ). Изложбата показва различни домакински съдове от медот ХІХ и началото на ХХ век от частната колекция на госпожа Шафаг Гурбанова. Колекцията съдържа повече от 500 екземпляра, събирани над 30 години. Могат да се видят якои от традиционните домакински медни съдове, като например комплект съдове за измиване: канче, табла, съд за мляко, кана и други. Те впечатляват със сложната си техника, изящната си форма и разнообразната си украса. Съдовете са украсени с орнаменти тип арабеск, флорални мотиви, изображения на животни и птици, ловни и други сцени. Изписани са датите на изработване, имената на притежателите и калиграфски надписи със стихове от Свещения Коран.

Керамиката също е била усвоена от азербайджанския народ още в бронзовата епоха. Тя е била широко разпространена в домакинството. Ръчно изработените съдове на Салех Мамедов, майстор на съвременната керамика, са още един образец на великолепието на народното изкуство. Вдъхновен от азербайджанската керамика от древността и средните векове майсторът създава нови арт-произведения. Мемедов сътворява много декоративни произведения от глина, като използва техниките на боядисването чрез гледжосване и глазиране, ангоба и емайл.

Основните елементи на азербайджанските традиционни носии са се развивали през вековете. Всеки регион има уникален дизайн и характеристики. Видът и декорацията на носиите се определя от семейния и социалния статус, както и от възрастта на собственика – различни са носиите на омъжените и на неомъжените жени, като младите жени са носели по-цветни дрехи, докато възрастните са предпочитали недекорирано и семпло облекло. Изложбата показва реплики на прекрасни носии от колекциите на известни музеи. Един от основните елементи на женската носия е т. нар. келагаи – копринен шал за покриване на главата с отпечатани разнообразни символи. Келагаи се произвеждат в Азербайджан още от дълбока древност. Висококачествени келагаи са тези от Шеки, Гянджа, Шамахъ, Нахчъван, Тебриз и Басгал.

Бижутерството е едно от най-древните изкуства в Азербайджан. Първите образци са се появили през бронзовата епоха (ІV-ІІ в. пр. н.е.) и са били използвани при различни ритуали. Те са били украсявани с разнообразни спирали, медальони, кръгове, изображения на птици и животни. По-късно, в хода на историческите и социалните промени, тези древни модели са придобили други форми, но бижутерийните изделия стават неотменима част от традиционните носии. Азербайджанската бижутерия изживява своя ренесанс през Средните векове. Някои от големите градове в страната – Шеки, Баку и Гянджа, стават центрове на бижутерийното великолепие. Тук са изложени модерни бижутерийни образци като диадема, брошка, колие, гривна, пръстен, обеци, изработени са от майстора Едуард Шамаряев и неговите ученици Елчин Ибрахимов и Теймур Бахшиев. Едуард Шамаряев е автор на повече от 100 модела в бижутерията, които основно са украсени в традиционен и модерен стил чрез техниките на филиграна и емайла.

Събраните и представени в Националния етнографски музей артефакти на народното изкуство на Азербайджан ще бъдат за посетителите прозорец към великолепието на културата, душевността и бита на този южнокавказки народ.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Райнер Мария Рилке: Красотата не е друго, освен начало на ужаса

Райнер Мария Рилке е роден на 4 декември 1875 г. в Прага, но е смятан за австрийски поет, тъй като пише главно на немски...

Маргарита Петкова: Зззззззлоба, зззззззавист… Зззззащо, бе?!

Завистта е един от седемте смъртни гряха. Не съм ги измисляла аз. Обаче имам собствена трактовка върху темата. Завистта поражда по някакъв необясним начин...

Смъртта е път, който вече си изминал ~ Жерар Филип

След себе си той оставя жив образа на пролет и младост. Красив, талантлив, аристократичен, скромен в живота, блестящ на екрана. Филмите на Жерар Филип...

Драмата „Непознати“ e големият победител на Британските независими филмови награди (видео)

Драмата "Непознати" (All of Us Strangers) e големият победител на Британските независими филмови награди (BIFA), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Непознати" спечели седем отличия, след...

Кокошката е само средство за яйцето да създаде друго яйце ~ Самюъл Бътлър

Самюъл Бътлър живее и твори по време на Викторианската епоха. Известен е най-вече с утопичната си сатира „Erewhon“ и полуавтобиографичния му роман „The Way...