ЛЮБОПИТНО | Защо без газовия метеоризъм животът е обречен на скука

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Или какво не знаем за балончетата в тънкостенната чаша с шампанско

Известно е, че всички живи същества, от човека до най-елементарния микроорганизъм, трябва да се хранят, за да живеят. В резултат от процеса на хранене, всички създават отпадъчни продукти в газообразна, течна и твърда форма. Сещате се, нали? Та кой не пръцка!

Резултат с изображение за champagne

Дори дрождите, използвани в производството и на най-скъпото шампанско, предизвикват този ефект. Когато тези микроскопични гъби извлекат енергия от захарта, използвайки процес, наречен ферментация, те произвеждат течност (алкохол) и газове (въглероден диоксид) като отпадъчни продукти. Съвсем като хората, а?

Свързано изображение

Именно на тези микроорганизми трябва да благодарим за алкохола и пак на тях – двойна благодарност! – за искрящото шампанско, тъй като то всъщност ферментира два пъти, за да се генерира достатъчно въглероден диоксид, тоест да образува достатъчно газове, пардон – мехурчета. Запечатани във вътрешността на бутилката, газовете създават огромно количество налягане – около три пъти по-голямо например от налягането в гумите на вашия автомобил, съобщава сайтът Chemistry Compound Interest.

Резултат с изображение за champagne

За да се запазят тези скъпоценни мехурчета, шампанското задължително трябва да се консумира в чаша тип „флейта“. Според изследването на Gérard Liger-Belair, Groupe de Spectrométrie Moléculaire et Atmosphérique (GSMA),Université de Reims Champagne-Ardenne, в една чаша шампанско има около 1 милион мехурчета, резултат от естествения метеоризъм на микроорганизмите.

Резултат с изображение за champagne

В заключение: Когато отново държите в ръка тънкостенна чаша шампанско, преди да отпиете, посмейте се от сърце на префърцунените консуматори около вас и си представете  физиономиите им, ако знаеха това, което знаете вие.

О, да, и пийте с мярка! Многото газове не са за подценяване.

Емилия Груева

Заглавна снимка: The Telegraph

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

„Към фара“, една от най-възвишените творби на Вирджиния Улф

Ново издание на романа „Към фара“, една от най-възвишените творби на Вирджиния Улф, се присъединява към Бисерната поредица на издателство „Колибри“. Преводът е дело на Иглика...

Носителят на „Оскар“ Данис Танович: София е един изключително разбит град

За да направиш филм в една страна, трябва да прекараш там известно време, да опознаеш хората и културата. В България съм бил три-четири пъти,...

В Международния ден на приказката разказва Шарл Перо

На днешния 20 март отбелязваме Международния ден на приказката. Съвсем естествено се сещаме за френския писател Шарл Перо. Той е сладкодумният разказвач на легендарните...

България се рекламира в National Geographic и 24 Kitchen (видео)

Министерството на туризма на България стартира широкомащабна международна рекламна кампания в каналите National Geographic и 24 Kitchen, част от групите The Walt Disney Company LTD и Warner Bros. Кампанията...

Антон Угринов поставя „Канкун“ в „I Am Studio“

Театрално сдружение "Enso" и "I Am Studio" представят премиерата на спектакъла "Канкун" - произведение на известния каталонски драматург Жорди Галсеран. Постановката ще се играе...