ХЕНРИ ФОРД | Да направиш красотата на света достъпна

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Ford Motor Company е основана на днешния ден през 1903 година

Хенри Форд променя начина на живот на много хора с практичните си и достъпни автомобили. Поточната линия и технологията за масово производство полагат основите на световната промишлена практика в първата половина от 20-и век.

Историята започва в община Спрингвил, Уйн Кънтри, Мичиган на 30 юли 1863 г., когато Хенри Форд се ражда. Той е първото от шестте деца на Уилям и Мери Форд. Учи в местното училище, където отрано показва нтереса си към механиката. Този интерес се развива, за да му донесе наградата за един от най-големите индустриалци в света.

Резултат с изображение за henry ford

Да научиш занаята

През 1875 г., когато Хенри Форд е на 12 г., прекарва почти цялото си свободно време в малка работилница, която е оборудвал сам. Конструира своя първи парен двигател на 15 години. През 1879 г. Хенри Форд напуска дома си, премества се в Детройт, за да започне работа като чирак-механик. Често се връща вкъщи, за да помага в селскостопанската работа. Работи като чирак-механик в продължение на 3 години, след което се връща в Диърборн. През следващите няколко години Хенри Форд разделя времето си между поправка на парни двигатели, почасова работа във фабриките в Детройт и помощ в бащината ферма. През 1888 г. се жени за Клара Брайън и изхранва своето семейство чрез работа в дъскорезница. През 1891 г. Хенри Форд става инженер в компанията на Едисон в Детройт. Повишението му в Главен инженер през 1893 г. му дава достатъчно време и средства, за да се посвети на личните си експерименти по разработка на двигател с вътрешно горене.

Резултат с изображение за henry ford first car

Квадрациклетът

Кулминацията на неговите експерименти е през 1896 г., когато Хенри Форд завършва своя първи автомобил – КВАДРАЦИКЛЕТЪТ. Първият двигател на Хенри Форд е конструиран върху дървена кухненска маса в дома му на „Багли авеню“ 58. Именно този двигател Хенри Форд монтира в шаси, задвижвано от четири колела – първият автомобил Форд.

Да продължиш сам

През 1899 г. Хенри Форд напуска компанията на Едисън и основава Детройтската автомобилна компания. Година по-късно компанията фалира. Междувременно конструира няколко състезателни автомобили. С един от тях, на 10 октомври 1901 г.,  побеждава американския шампион Александър Уинтън.

Резултат с изображение за ford motor company 1903

Ford Motor Company

Ford Motor Company е основана през 1903 г. Хенри Форд е вицепрезидент и главен инженер на компанията, притежаващ 25,5% от акциите. Първият автомобил, произведен от компанията, е продаден на 23 юли 1903 г. Хенри Форд става собственик и президент на Ford Motor Company през 1906 г. С модел Т, представен през 1908 г., Хенри Форд осъществява мечтата си да създаде надежден и ефективен автомобил, който е и достъпен. Този автомобил поставя началото на нова ера в транспорта – лесно се управлявал по суровите пътища и лесно се поддържал. Форд, модел Т отбелязва светкавичен успех.

През 1919 г. Хенри Форд и синът му Едсел изкупуват всички акции на компанията и стават нейни собственици. През септември 1945 г. Хенри Форд се оттегля от поста президент на Ford Motor Company, а управлението поема неговия внук Хенри Форд II. През май 1946 г. Хенри Форд получава признание за своя огромен принос към автомобилната индустрия. Американският петролен институт удостоява Хенри Форд със златен медал за забележителен принос.

Резултат с изображение за ford motor company 1903

Краят на една ера

Хенри Форд умира в своя дом в Диърборн на 7 април 1947 г., на 83-годишна възраст. В часа на неговата смърт огромни наводнения от река Роудж Ривър прекъсват електрозахранването. 

Заглавна снимка: Silodrome

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

188 години Андерсенови приказки

Датският писател и поет Ханс Кристиан Андерсен се ражда на 2 април 1805 г. в Одензе. Баща му е бил обущар, а майка му...

Музиката на живота

„Съдбата не означава, че животът ти е строго предначертан. Затова е признак на пълно невежество да оставиш всичко на съдбата и да не допринасяш...

Безплатна прожекция на „Всичко е любов“ с Иван Иванов и Янина Кашева в кино „Одеон“ (видео)

С безплатна прожекция ще бъдат отбелязани 44 години от премиерата на филма „Всичко е любов“. Събитието ще е на 1 декември в кино „Одеон“....

In memoriam: На 83-годишна възраст ни напусна проф. Ивайло Знеполски

На 83-годишна възраст е починал професор Ивайло Знеполски. Смъртта му е настъпила снощи около 22.00 часа, съобщи БТА, позовавайки се на информация от семейството...

Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт в София

Звездата на българския поп Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт, който ще се състои на 16 декември (събота) от 21 часа в столичния клуб The...