Как да отслабваме ефективно, без да мислим за храната

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Диетологът д-р Фредерик Салдман съветва – започнете да се храните от десерта

Кардиолог, диетолог и експерт в областта на здравословното хранене, д-р Фредерик Салдман е автор на няколко световни бестселъра. Книгите му са вдъхновени от всекидневните му срещи с пациенти, разказващи за болестите си като за феномени, които не зависят от поведението им. И като добър доктор, Салдман дава много полезни съвети на своите читатели, сред които как да намалите теглото, да тренирате паметта си и дори как да повлияете положително върху сексуалния си живот. Ето какво казва той в специалното му интервю за Nova.bg.

Д-р Салдман, коя е най-ефикасната диета за човешкия организъм?

Само 30% от диетите, които хората спазват, са успешни. Останалите 70% обаче се оказват пълен провал.

Каква е причината?

Ако искаме една диета да функционира, има едно единствено решение – не трябва да се спазва диета. Ще ви дам пример. Ако имате навика да си подслаждате кафето, слагайки му захар, аз бих ви казал в продължение на един месец да не слагате никаква захар. Отначало то ще ви се струва отвратително, но ако след един месец някой сложи захар във вашето кафе, изобщо няма да можете да го изпиете. Така хората могат без никакви усилия, без наказания и ограничения ще успеят да загубят част от теглото си. Затова в диетите си използвам естествени вещества, притъпяващи апетита.

Казват, че ако сме на плодове и зеленчуци през деня, това спомага за намаляването на теглото. Прекаленият прием на фруктоза обаче не вреди ли на организма?

Ние вече не мислим в калории, а в гликемичен индекс. Истината е, че ако вземете пъпеш, това са 204 калории, но той е пълен със захар. Тогава панкреасът започва да секретира много повече инсулин и съответно рязко вдига нивото на кръвната захар. А захарта се превръща в мазнини. И обратното – авокадото е много богато на калории, но не предизвиква свръхсекреция на инсулин. Поради това трябва да започнете да мислите за гликемичния индекс на храните, а не за тяхната калоричност. Аз използвам десертите и не ограничавам пациентите си с тях, но им казвам: „Започнете да се храните от десерта!” Ако започнете от десерта, се активизира глюкокиназата, която праща сигнал до организма, че храненето е приключило, а то едва е започнало.

Какви други техники препоръчвате?

Аз съветвам преди хранене да се изпият две големи чаши вода. Освен това винаги обяснявам, че 100% черен шоколад, направен от 100% какао, убива апетита. Смучене на малки карамфилчета преди хранене действа по същия начин. Препоръчвам да се активизира и блуждаещият нерв (десети черепно-мозъчен нерв), който е отговорен за производството на серотонин, а той от своя страна дава усещането за щастливо заситен стомах. Този нерв се стимулира, като поемем малко вода в устата и я задържим 30 секунди в устната кухина. Или когато си потупаме леко стомаха със свит юмрук.

Добре ли е да се пропуска едно хранене през деня?

Да, може. Но лично аз препоръчвам гладуване на определени периоди от време. Например, аз спирам да се храня вечер в 21 часа и до 13 часа на следващия ден не консумирам абсолютно нищо. Това наричам гладуване на периоди.

Движението също е важно, но какво да бъде то – скачане на въже, тичане или ходене?

Всичко. 30 минути упражнения дневно без прекъсване намалява с 40% болести като рака, Алцхаймер и сърдечно-съдовите заболявания. Но най-важното е, че това трябва да се случва всеки ден.

Стресът оказва влияние и върху съня ни. Коя е най-добрата рецепта за здрав сън?

Стаята трябва да бъде много тъмна. Ако не можете да я затъмните, тогава си сложете маска на очите, а температурата трябва да бъде възможно най-хладното, което понасяте. И да спите голи. Това е рецептата за много добър сън.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Днес всички танцуват танго (ВИДЕО)

Днес трябва да танцуваме. Танго. Все пак е Световният ден на тангото. На 11 декември са родени две от най-известните личности в историята на...

В бисерните погледи на рибите

КОЛКО МОРЕТА В ПЯСЪКА ИЗГУБЕНИ От Нели Закс Колко морета в пясъка изгубени, колко пясък в камъка затворен колко време в песенния рог на раковините изплакано, колко смъртна самота в бисерните...

Жан-Пол Сартър: В другия до нас винаги търсим сигурността

Ако поискаш да разбереш нещо, то ти се оказваш лице в лице с това „нещо – съвсем сам, без ничия помощ, независимо от хората...

Когато не казваш нищо, понякога казваш най-много ~ Емили Дикинсън

На днешния декември се навършват 190 години от рождението на американската поетеса Емили Дикинсън. Макар да е автор на около 1800 стихотворения, по-малко от...

Ликувай с тишината

"Понякога е по-добре да не упорстваш, а мълчаливо да наблюдаваш как ще се развият нещата около теб. Лекувай се с тишина, не избързвай с...
%d bloggers like this: