Как да отслабваме ефективно, без да мислим за храната

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Диетологът д-р Фредерик Салдман съветва – започнете да се храните от десерта

Кардиолог, диетолог и експерт в областта на здравословното хранене, д-р Фредерик Салдман е автор на няколко световни бестселъра. Книгите му са вдъхновени от всекидневните му срещи с пациенти, разказващи за болестите си като за феномени, които не зависят от поведението им. И като добър доктор, Салдман дава много полезни съвети на своите читатели, сред които как да намалите теглото, да тренирате паметта си и дори как да повлияете положително върху сексуалния си живот. Ето какво казва той в специалното му интервю за Nova.bg.

Д-р Салдман, коя е най-ефикасната диета за човешкия организъм?

Само 30% от диетите, които хората спазват, са успешни. Останалите 70% обаче се оказват пълен провал.

Каква е причината?

Ако искаме една диета да функционира, има едно единствено решение – не трябва да се спазва диета. Ще ви дам пример. Ако имате навика да си подслаждате кафето, слагайки му захар, аз бих ви казал в продължение на един месец да не слагате никаква захар. Отначало то ще ви се струва отвратително, но ако след един месец някой сложи захар във вашето кафе, изобщо няма да можете да го изпиете. Така хората могат без никакви усилия, без наказания и ограничения ще успеят да загубят част от теглото си. Затова в диетите си използвам естествени вещества, притъпяващи апетита.

Казват, че ако сме на плодове и зеленчуци през деня, това спомага за намаляването на теглото. Прекаленият прием на фруктоза обаче не вреди ли на организма?

Ние вече не мислим в калории, а в гликемичен индекс. Истината е, че ако вземете пъпеш, това са 204 калории, но той е пълен със захар. Тогава панкреасът започва да секретира много повече инсулин и съответно рязко вдига нивото на кръвната захар. А захарта се превръща в мазнини. И обратното – авокадото е много богато на калории, но не предизвиква свръхсекреция на инсулин. Поради това трябва да започнете да мислите за гликемичния индекс на храните, а не за тяхната калоричност. Аз използвам десертите и не ограничавам пациентите си с тях, но им казвам: „Започнете да се храните от десерта!” Ако започнете от десерта, се активизира глюкокиназата, която праща сигнал до организма, че храненето е приключило, а то едва е започнало.

Какви други техники препоръчвате?

Аз съветвам преди хранене да се изпият две големи чаши вода. Освен това винаги обяснявам, че 100% черен шоколад, направен от 100% какао, убива апетита. Смучене на малки карамфилчета преди хранене действа по същия начин. Препоръчвам да се активизира и блуждаещият нерв (десети черепно-мозъчен нерв), който е отговорен за производството на серотонин, а той от своя страна дава усещането за щастливо заситен стомах. Този нерв се стимулира, като поемем малко вода в устата и я задържим 30 секунди в устната кухина. Или когато си потупаме леко стомаха със свит юмрук.

Добре ли е да се пропуска едно хранене през деня?

Да, може. Но лично аз препоръчвам гладуване на определени периоди от време. Например, аз спирам да се храня вечер в 21 часа и до 13 часа на следващия ден не консумирам абсолютно нищо. Това наричам гладуване на периоди.

Движението също е важно, но какво да бъде то – скачане на въже, тичане или ходене?

Всичко. 30 минути упражнения дневно без прекъсване намалява с 40% болести като рака, Алцхаймер и сърдечно-съдовите заболявания. Но най-важното е, че това трябва да се случва всеки ден.

Стресът оказва влияние и върху съня ни. Коя е най-добрата рецепта за здрав сън?

Стаята трябва да бъде много тъмна. Ако не можете да я затъмните, тогава си сложете маска на очите, а температурата трябва да бъде възможно най-хладното, което понасяте. И да спите голи. Това е рецептата за много добър сън.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хасинто Бенавенте: Книгите са като приятелите – не винаги харесваме най-добрите

На 12 август през 1866 година в Мадрид се ражда испанският писател и драматург Хасинто Бенавенте-и-Мартинес. Той е един от водещите испански драматурзи на...

Съдбата понякога е немилостива към онези, които обича – спомен за Джагаров

Георги Джагаров беше истински патриот. Обожаваше родината си – земя като една човешка длан... Знаеше как да живее и как да твори. Бохемът, на...

Цялото изкуство е еротика ~ Густав Климт (видео)

Густав Климт е австрийски художник символист, основател на школа в изобразителното изкуство, известна като Виенски сецесион. Ражда се на днешната дата, 14 юли, през...

Надин Гордимър: Всеки човек в един момент върви срещу себе си

Южноафриканската писателка и носителка на Нобелова награда за литература през 1991 г. Надин Гордимър напуска живота преди три години. Издъхва в съня си на...

Любовните истории на великите в киното

Да намериш сродната душа е привилегия на малцина. Хармоничната връзка е мечтана от всеки, но рядко постижима. Напасването на два характера и техните капризи...