Какво трябва да знаем за ароматната напитка
Обичате ли кафе? Прекрасният му аромат, яркочерният цвят и неустоимият вкус са причините милиони хора по света да консумират тази напитка. Но запитвали ли сте се какви ефекти има то върху здравето ви? Тук сме събрали научни данни, които ще ви помогнат сами да намерите отговора.
ПОЛЗИ
1. Антиоксиданти. Кафето е богато на антиоксиданти – хлорогенна киселина и меланоидини. Антиоксидантите са вещества, които се борят срещу окислението – процес, увреждащ клетките и допринасящ за стареенето на организма.
2. Болест на Паркинсон. Редовната консумация на кафе намалява риска от болест на Паркинсон. Редица проучвания сочат, че хората, пиещи редовно кафе, имат значително понижен риск от това страшно заболяване.
3. Диабет. Кафето има защитен ефект срещу развитието на диабет тип 2. Американско проучване сочи, че умерената консумация на черната напитка (с кофеин и без кофеин) намалява риска от този тип диабет в млади и средно възрастни жени.
4. Чернодробна цироза. Установено е, че кафето предпазва от чернодробна цироза, най-вече алкохолна.
5. Камъни в жлъчката. Има данни, че консумацията на кафе предпазва като мъжете, така и жените от формирането на жлъчни камъни.
6. Камъни в бъбреците. Редовното пиене на кафе намалява образуването на бъбречни камъни, тъй като увеличава обема на урината и пречи на кристализацията на калциевия оксалат – най-честият компонент на бъбречния камък.
7. Подобрени умствени способности. Кофеинът е добре известен стимулант. Кафето подобрява вниманието, паметта и бодростта. За по-любопитните – кафеинът блокира ензими, наречени фосфодиестерази. Фосфодиестеразите разграждат веществата, чрез които се провежда нервния импулс. Блокирайки тези ензими, кофеинът подобрява нервното предаване в мозъка, което допринася за тонизиращия му ефект.
8. Болест на Алцхаймер. Кафето може да намали риска от Алцхаймер. При проучване с мишки, консумацията на кофеин, еквивалентен на 5 чаши кафе, довела до намаляване на деструктивните плаки в мозъка.
9. Астма. Кофеинът в кафето е сходен с теофилина – добре известно лекарство срещу астма. Кофеинът разширява дихателните пътища и подобрява симптомите на астмата.
10. Безопасност на кофеина. През 1958 г. FDA постави кофеина в списъка на безопасните вещества.
ВРЕДИ
1. Сърдечни заболявания. Тук данните са противоречиви. Повечето проведени проучвания не сочат връзка между консумацията на кафе и риска от сърдечни заболявания. От една страна дитерпените кафестол и кахвеол, които се съдържат в нефилтрираното кафе, и кофеинът може би повишават риска от коронарна болест на сърцето. Редица проучвания сочат, че дитерпените повишават холестерола. Освен това, консумацията на кафе е свързана с повишение на плазмените нива на хомоцистеин – рисков фактор за коронарна болест на сърцето.
От друга страна умерената консумация на кафе би намалила сърдечносъдовия риск поради високото съдържание на антиоксиданти в черната напитка.
2. Холестерол. Прекомерната употреба на сварено кафе повишава общия и LDL („лошия“) холестерол. Нефилтрираното кафе съдържа холестерол-повишаващите кафестол и кахвеол
3. Кръвоносни съдове. Кафето повлиява негативно тонуса и функцията на съдовете.
4. Кръвно налягане. Въпреки че пиенето на кафе не е значителен рисков фактор за хипертония, напитката повлиява негативно кръвното налягане, особено при хора, податливи на хипертония. Италианско проучване сочи, че кафето значително повишава риска от развитието на постоянна хипертония при хора с повишено кръвно налягане.
5. Нарушения в сърдечния ритъм. Кафето може да причини сърдечни аритмии
6. Остеопороза. Консумацията на кафе може да увеличи екскрецията на калция с урината. Приемът на над 600 мл кафе умерено повишава риска от остеопороза, особено при жени, приемащи недостатъчно количество калций.
7. Парене зад гръдната кост (heartburn). Кафето може да провокира т.нар heartburn, срещащ се при гастроезофагеалната рефлуксна болест. Кафето повишава стомашната секреция.
8. Сън. Всички знаем за ободряващите ефекти на кофеина. Приемът на високи количества от това вещество могат да доведат до трудно заспиване, лесно събуждане и понижено качество на съня. Това обаче не е валидно за всички, тъй като някои хора, въпреки поетите големи количества кафе, без проблем заспиват.
9. Дехидратация. Кофеинът в кафето действа леко диуретично и повишава уринната екскреция. Ефектът може да се неутрализира чрез поемането на повече вода.
10. Зависимост. Въпреки че FDA признава кафето като безопасна напитка, кофеинът е слаб стимулант на централната нервна система и може да предизвика зависимост. При внезапното спиране на консумацията на кафе може да се наблюдава съвсем истински абстинентен синдром, изразяващ се в раздразнителност и главоболие с продължителност няколко дни. Отказването от кофеина е сравнително лесно.
ARTday.bg
Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/