Любовната афера на кралица Виктория

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

От сервитьор до секретар издига в двора си своя любим индиец

На 20 юни през 1837 година на кралския стол във Великобритания сяда Виктория. Жена, която записва името си в историята с куп постижения, положили началото на една цяла нова епоха, заслужено наречена „Викторианска“.

Документалният филм „Тайната любов на кралица Виктория” на британския Канал 4 разкри, че короновата особа е имала любовник индиец. Връзката е предизвикала нечуван скандал в кралското семейство, а разкриването ѝ тогава е представлявало реална заплаха за дестабилизация на самата империя. Аферата нарушавла всички възможни табута за раса и класа.

Резултат с изображение за queen victoria

Любовната история започнала през юни 1887 година, когато високия и красив Абдул Карим, 24 годишен, пристигнал в двореца, за да стане един от двамата индийски сервитьори на кралската трапеза. Самотната кралица била самотна и се нуждаела от мъжка компания била на 68 години. Тя още не можела да се възстанови от загубата на любимия си Албърт преди 26 години.

С великолепните си одежди и тюрбан Карим привлякъл вниманието на Виктория, която имала подчертано влечение към мъжката красота. „Как е можела да му устои, когато го е видяла да целува крака й?”, казва кралският биограф проф. Джейн Ридли.

Изведнъж кралицата започнала все по-често да си поръчва къри, което приготвял индийският й слуга. Това тя отбелязва и в дневника си от това лято.

Карим започнал да и преподава уроци по хинди, а в дневника й четем: „Младият Абдул ме учи. Той е много строг учител и прекрасен джентълмен”. От  този момент до края на дните си всекидневно взимала уроци и пишела перфектно на хинди.

Резултат с изображение за queen victoria abdul karim

Карим станал нейн „мунши”, думат учител на хинди. Но книгите им с преводни упражнения показват, че са имали повече от флиртаджийски отношения. Той пише неща като: „Минши ще липсва много на кралицата” – „Преведи”; „Прегърни ме силно” – „Преведи”.

Изглежда тя е гледала на него почти като на син, като завърша с обич писмата си с „твоя обична майка”.

Проблемите започнали, когато тя го повишила до поста Индийски секретар. Карим идвал от ниска каста, а излъгал, за да го наемат на работа. Дворът започнал да се бунтува и да го обвинява, че никога няма да стане джентълмен. Кралицата побесняла. За изненада на всички поискала да му даде и рицарско звание. Дори заплашила, че няма да участва в церемониите на Диамантения й юбилей.

Резултат с изображение за queen victoria abdul karim

Кралското семейство поставило ултиматум, че Карим трябва да се махне, а пратеник бил дворцовия лекар доктор Рейд, който обявил, че индиецът има венерическа болест. Придворните обявили бойкот на кралската ваканция във Франция, ако кралицата вземела със себе си и него. В пристъп на ярост кралицата свалила с едно движение всичко от бюрото си на земята. Тогава нейният син Бертин, принц на Уелс, в комбина с доктор Рейд и поставили друг ултиматум. Шотландският доктор я заплашил (сред много други любезности), че със свидетелството на много от близките и нейно величество може да бъде освидетелствана като ненормална. Кралицата се стреснала и била принудена да приеме поражението си, като не удостоила Карим с рицарско звание, но той било неотлъчно до нея на юбилея й.

Само няколко дни след смъртта й през 1901 година той бил уволнен и изпратен обратно в Индия. Всички негови писма от кралицата били кофинскувани и унищожени.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хайнрих Бьол: Чувствата могат да убиват силни неща като любов и омраза

Хайнрих Бьол се ражда на 21 декември 1917 г. в Кьолн в либерално католическо семейство на мебелист. През 30-те години успешно устоява да не...

Острожката библия, смятана за първата печатна Библия на славянски език, е изложена в СУ

Острожката библия, смятана за първата печатна Библия на славянски език, е изложена в Централната университетска библиотека на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Тя...

Мариус Куркински открива СОФИЯ МОНО 2024 с „Нашенец“

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия „Георги С. Раковски“ между 17 и 25 юли. За радост на ценителите на театралното...

Паша Христова: Една българска роза в прегръдката на вятъра (ВИДЕО)

На 21 декември през 1971 година самолет на БГА "Ил-18", който трябва да лети за Алжир със 73-ма пътници на борда, катастрофира на летище...

Световни музикални виртуози на една сцена на „Pravets Art Nights“

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската...